Det ser ut som en Saab med altfor stor ryggsekk, men svenskene lagde en camper som konverterte en vanlig bil til campingbil på bare 15 minutter.  (Foto: Privat)
Det ser ut som en Saab med altfor stor ryggsekk, men svenskene lagde en camper som konverterte en vanlig bil til campingbil på bare 15 minutter. (Foto: Privat)

Toppola: Dette ser du ikke hver dag...

Se hva Broom-leseren kom over midt i Oslo sentrum.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

Håper det er OK at jeg har sendt deg et par bilder på mailen jeg fant på siden deres? Jeg har sendt over bilder av en bil vi kom over i Oslo sentrum i dag morges. Var på vei til Oslo S da vi plutselig så denne, en gammel Saab med noe som ser ut som et bobiltilbygg bakpå. Det var litt trafikk så jeg kunne ikke stoppe helt opp, men tok noen bilder gjennom vinduet. Det så skikkelig merkelig ut, egentlig ikke hjemmelaget, men likevel veldig rart. Kompisen min og jeg sperret iallfall øynene skikkelig opp. Har du peiling på hva dette er for noe???

Hilsen to Audifans.

Benny svarer:

Hei på dere!

He, he ... Ja jeg skjønner at to Audifans lett kan sette morgenkaffen i vrangstrupen når man kommer over noe sånt som dette!

Jeg er litt enig med dere – det ser litt hjemmelaget ut, men det er ikke det.

Dette er nok en Toppola Camper. De ble opprinnelig laget for Saab 99 Kombi Coupe, men man solgte såpass mange at den også ble tilpasset Saab 900, 900 NG, 9–3 og 9000. I tillegg skal de finnes til Ford Sierra og Scorpio.

Ideen var å kunne bygge om en vanlig kombibil til campingbil på kun kort tid. Man tar av bagasjelokket og setter camperen (som veier ca. 115 kg) på plass – og vips så har man en campingbil. Konverteringen skulle ifølge reklamen være gjort på bare 15 minutter.

Toppola camperen kunne man få til flere Saab og Ford modeller og den byr på full ståhøyde i tillegg til seng.  (Foto: Privat)
Toppola camperen kunne man få til flere Saab og Ford modeller og den byr på full ståhøyde i tillegg til seng. (Foto: Privat)

Den ser jo ikke så stor ut, men takhøyden er 2 meter så vi snakker full ståhøyde – i tillegg til raus dobbeltseng. Man kunne også få den med komplett kjøkken og varmeovn og de skulle kunne klare vinterbruk også.

Hva dette gjør med kjøreegenskaper, luftmotstand og tyngdepunkt er det kanskje like greit å ikke tenke for mye på ...

Direkte estetisk blir ekvipasjen heller ikke i mine øyne. Selvfølgelig er ideen svensk og de ble så langt jeg kjenner til lagd helt fram til 2006.

Jeg vet også at det fantes noe lignende til enkelte franske biler, deriblant Citroën BX, men den var det nok ikke Toppola som sto bak.

Kult at dere tok dere tid til å både ta bilder og å sende dem til oss! Kan ikke huske når jeg så en slik sist – det er både år og dag siden! Jeg takker så mye!

Jeg oppfordrer også alle andre som også ser noe rart, fint, sjeldent, mystisk og stygt i trafikken til å gjøre det samme! E-posten vår er redaksjonen@broom.no.

Bruktbilguide: Saab 900 cabriolet er en fremtidig klassiker

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: Prut til selgeren blir sint!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: