Wenche Foss og Toralv Maurstad
Wenche Foss og Toralv Maurstad

Naken Toralv Maurstad gikk inn feil dør: – Der sto Wenche splitter naken

– Vi så på hverandre. Gransket. Rørte oss ikke. Ingen sa noe. Vi bare sto og så på hverandre, forteller skuespilleren i ny bok om da vennskapet deres ble satt på prøve.

Skuespiller Toralv Maurstad gir fredag ut sin selvbiografi «For et liv. Historier jeg bare har fortalt mine venner», der han deler hittil ukjente historier fra sitt snart 86-årige liv.

Les også: Toralv Maurstad innrømmer utroskap med Liv Ullmann

Se intervjuet med Toralv Maurstad her:

Åpenhjertig

I boken forteller Maurstad blant annet åpenhjertig om utroskap med Liv Ullmann, at han mistet sin sønn i krybbedød, om sine to skilsmisser – og selvsagt om det nære vennskapet til sin avdøde kollega Wenche Foss.

maurstad_forside_hoy
maurstad_forside_hoy

Etter å ha spilt mot Wenche i en rekke oppsetninger på 1960-tallet, ble de to så nære venner at ryktene begynte å svirre om at de var kjærester.

Les også: Slik minnes folket Wenche Foss

Rykteflom

– Wenche og jeg ble avhengige av hverandre, og det gikk så langt at det gikk rykter på byen om at vi var kjærester. Det gikk ikke an å spille slik uten å være det. Til og med Eva (Maurstads daværende kone, journ. anm.), som visste bedre, ba meg en gang om ikke å gå ut offentlig med henne på grunn av alt snakket – noe jeg selvfølgelig tok hensyn til. Det var noe vi måtte leve med. Dessuten solgte det godt! skriver Toralv Maurstad i boken.

foss maurstad (Foto: Storløkken, Aage)
foss maurstad (Foto: Storløkken, Aage)

Men skuespilleren innrømmer at det nære vennskapet med Wenche Foss bød på utfordringer.

– Jeg husker at det ble litt vanskelig. Jeg måtte jo forklare det hjemme, at jeg kan ikke la være å gå ut med Wenche selv om folk snakker, sier Toralv til «God kveld Norge».

Les også: Wenche Foss hedres ved Nationaltheatret i ettermiddag

Vennskapet satt på prøve

Maurstad forteller at han og Wenche hadde en helt spesiell kjemi både på og utenfor scenen, og at følelsene dem imellom virkelig ble satt på prøve etter en avkledt episode på et hotell i Brumunddal der de var sammen på turné.

– Vi var på et hotell som hadde dusj på gangen, og Wenche og jeg bodde på hver vår side av dusjen. Glad og oppstemt etter suksess og sen middag med mye vin, kledte jeg av meg og tok en dusj. Jeg fikk vasket av meg rester av sminke, og med et vått håndkle rundt livet gikk jeg ut av dusjen og inn i nærmeste dør – og der sto Wenche splitter naken. Jeg hadde gått feil – eller riktig? Jeg mistet håndkleet i befippelsen, forteller han i boken.

Les også: Toralv Maurstad: – Vi får aldri Wenche igjen

Spøkte om sidesprang

Og Maurstad husker klart og tydelig synet av sin nakne kollega og venninne.

foss maurstad sittende (Foto: Åserud, Lise)
foss maurstad sittende (Foto: Åserud, Lise)

– Hun var jo deilig der hun sto. Mye vakrere enn jeg hadde trodd. Vi kjente hverandre så godt, hadde spilt alle tenkelige situasjoner sammen. Ja, vi hadde til og med spøkt med ordspråket om at et sidesprang på turné gjelds ikke, men ingenting hadde forberedt oss på denne situasjonen. Vi sto på en måte og opplevde den. Så på hverandre. Gransket. Rørte oss ikke. Ingen sa noe. Vi bare sto og så på hverandre, skriver han i boken.

Les også: Slik var Wenche Foss' siste dager på sykehuset

Bare gode venner

I dette øyeblikket ble grensene for det nære vennskapet mellom de to skuespillerne testet, og Toralv Maurstad forteller til «God kveld Norge» at de to besto testen – og beviste at de aldri kunne blir mer enn gode venner.

– Jeg synes det varte en evighet. Til slutt smilte hun lite grann, og så smilte jeg og sa: «Jeg tror jeg har gått feil, jeg». «Ja, du har visst det», sa hun. Og så snudde jeg og gikk. Hadde vi hatt noen skjulte tanker om at vi kanskje skulle forsøke å elske sammen en gang, så var jo det for oss også beviset på at vi var bare sjelevenner, sier en lattermild Maurstad til «God kveld Norge».

Da Wenche Foss døde 28. mars i fjor, var det slutten på et flere tiårs lang vennskap mellom de to teaterveteranene.

– Vi har jo ventet på det lenge. Men det blir ikke mindre dramatisk og sørgelig av den grunn. Vi får aldri Wenche igjen. Og nå når vi ikke har henne lenger, vil det gå opp for oss hva hun betydde, sa Toralv Maurstad til «God kveld Norge» like etter at han hadde fått vite om venninnens bortgang.

Les også: Wenche Foss synger i sin egen begravelse