bergen1
bergen1

Kan dette skrekkscenariet bli virkelighet?

«Kollektivets» sketsj om bergenserne er sannere enn du tror.

I humorserien «Kollektivet» på TV 2 har vi blant annet fått se traileren til den fiktive skrekkfilmen «Bergensbølgen».

Filmen er en parodi på de fleste zombie- og apkoalypsefilmer, men her har bergenserne fått rollen som de smittebærene «zombiene», som tar over resten av landet.

I filmtraileren (som du kan se øverst i saken) får vi høre at de som blir smittet av bergensviruset opplever «irriterende skarring, selvgodhet, irrasjonell patriotisme og de blir selv smittebærere».

Lettere å skarre enn å rulle

Videoen er naturlig nok ment humoristisk, men Språkrådets rådgiver Daniel Ims mener det kan være et snev av sannhet i «Kollektivet» harsellering med utbredelsen av skarre-r-en.

– Det stemmer at skarre-r-en sprer seg. Det er fordi det er en lettere lyd å lære enn rulle-r-en, forteller han til tv2.no.

Man kan trekke paralleller til uttalen av ordlyden «kj» som har blitt vanligere å uttale som «skj» blant ungdom, forklarer han.

Kan spre seg over hele landet

– For hundre år siden var det bare noen få bykjerner som hadde skarre-r. Man skulle ikke langt utenfor Stavanger før den var borte, men nå har det blitt mye vanligere på Sør- og Vestlandet, sier Ims.

Og han kan ikke utelukke at den på sikt vil spre seg over store deler av landet.

Tror du alle i Norge vil ha skarre-r i fremtiden? Si din mening i kommentarfeltet!

Tjukke L-er står i veien

Det skal riktignok sies at det også er mye som taler imot at Oslo-beboere om et par generasjoner vil skarre med r-ene.

Blant annet viser det seg at skarre-r-en sprer seg saktere gjennom områder hvor man har tjukke l-er, som på Østlandet.

– Skarre-r-en har nemlig vanskeligere for å komme inn der man bruker tunga på en annerledes måte i dagligtalen. Og på steder med tjukke l-er har man tunga oftere foran i munnen, hvorav det motsatte er tilfellet når det gjelder skarre-r-en, forklarer Ims.

Men han legger til at vi for eksempel i Sverige har sett skarre-r-en få plass på steder man tradisjonelt sett har brukt tjukke l-er.

Flytter fra vest til øst

Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser også at Bergen kommune opplevde en netto fraflytting i 2011, og at de fleste som flyttet fra Hordaland i fjor dro til Oslo og Akershus.

Når man i tillegg ser på bergensk tilstedeværelse i media med merkevarer som Raske Menn, Ylvis, Gabrielle, Davy Wathne og Erna Solberg, er kanskje ikke idéen om en Fløibane over Ekebergåsen så komfortabelt lang unna som man skulle håpe på.

Få med deg «Kollektivet» på TV 2 hver fredag kl. 17.55.

Følg Kollektivet på Facebook

Husk også å like Torsdag kveld fra Nydalen på Facebook

Og 20.00 med Raske Menn