fomo (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)
fomo (Foto: Synne Hellum Marschhäuser)

Har du også FOMO? Sjekk her!

Suzanne (31): – Jeg leser nesten ikke bøker eller blader lenger, jeg er bare på nett.

Er du avhengig av å være oppdatert på Facebook, Twitter, Instagram eller andre sosiale nettverk? Er du redd for å gli glipp av noe?

Fenomenet har fått et navn, FOMO – fear of missing out, rett og slett frykt for å gå glipp av noe.

Les også: – Jeg er lei av mitt eget retusjerte fjes

Suzanne Aabel, fra TV-serien Forbindelser, forteller til Ettermiddagen at hun er veldig aktiv på sosiale medier, og at hun kjenner igjen redselen for å gå glipp av noe.

– Jeg er helt avhengig. Jeg kjenner meg igjen hundre prosent. Jeg tenker at det har tatt bort en del av rastløsheten og stresset mitt, jeg har ingen negative opplevelser med dette i det hele tatt, bort sett fra at noen kanskje synes jeg er litt overaktiv.

– Jeg er sånn som må lage regler for meg selv, sånn at ikke sønnen min skal tro at telefonen min er en naturlig utvekst og en forlengelse av armen min. Jeg er på nett og sosiale medier hele tiden, både på jobb, fordi jeg har en jobb hvor det er nødvendig, og hjemme, sier Aabel til Ettermiddagen.

Skulle vært tre steder samtidig

– Når jeg er hjemme sitter jeg med PC-en foran meg og TV-en på. Alltid pålogget! Jeg er på nett helt til jeg blir trøtt, og så når jeg går og legger meg med mobilen, å ligger og kikker på internett helt til jeg sovner, sier Aabel.

Hun skulle gjerne vært tre steder på en gang.

– Senest i går kveld oppdaget jeg på sosiale medier at noen jeg kjente var DJ-er på et utested, og da har jeg så lyst til å bare svømme ut på byen for å bli med. Jeg vil helst dele meg i tre, være overalt. Etter at jeg fikk barn så må jeg og vil jeg holde meg mer hjemme og det har jeg veldig godt av.

Les også: Du kan få samme skader av nettavhengighet som heroin

Her er faresignalene

line-olsen (Foto: BIs arkiv)
line-olsen (Foto: BIs arkiv)
Av faresignaler for avhengigheten av å være tilgjengelig nevnes: Du tenker alltid på noe du kan gjøre som passer seg for en statusoppdatering, du sjekker sosiale medier når du er sammen med venner eller familie, og når det skjer noe interessant så sier du til vennene dine at du skal bruke det som din Facebook-status.

Line L. Olsen er forsker ved BI, og jobber for tiden med en nasjonal studie som tar for seg overdreven bruk av internett. I studien basert på 600 respondenter kommer det blant annet fram at vanen med alltid å være logget på skaper en avhengighet, og studien viser at en mindre gruppe av respondentene kunne få sorgreaksjoner og nervøse reaksjoner hvis de ikke var pålogget.

– Vi har sett på hva som påvirker våre internettvaner. Her er det helt klart at vår redsel for å glipp av noe sosialt er den årsaken som påvirker våre internettvaner aller mest. Vi er gjennomgående ganske redde for å gå glipp av noe, dette fører til at vi henger på nett. Invitasjoner til bursdager, aktiviteter, mye av dette skjer jo nå i sosiale medier så er man ikke til stede der, risikerer man å gå glipp av det, sier Olsen til Ettermiddagen.

Les også: Sex eller internett – det er spørsmålet

Så mange har FOMO

I undersøkelsen kommer det fram at 2-7 prosent absolutt ikke klarer å avstå fra på gå på nett om de har muligheten. 40-50 prosent er helt uenig i at det er vanskelig å avstå fra internett, mens 30 prosent av oss er litt enige i at det er vanskelig å la være.

– Det betyr at bruksmønsteret til den gemene hop kan være i ferd med å endre seg mot overdreven bruk gjennom FOMO. På den måten kan vi si at overdreven bruk gjelder de fleste av oss i større eller mindre grad, mens avhengighet er forbehold et mindretall.

– Stort sett ser det ut til at det kan ramme hvem som helst. Men, at aldersgruppen 15-29 år kan vær noe mer disponert for overdreven bruk. Her er det ikke forskjell mellom kjønnene. Men vi ser at de som har barn, som er i jobb og som er etablerte, også bruker sosiale medier masse og får noe positivt ut av det.

Se også: Florence (101) er verdens eldste Facebook-bruker

Skjønner ikke hva hun gjorde før

Suzanne Aabel skjønner ikke hva hun gjorde før internett.

– Jeg skjønner virkelig ikke hva jeg gjorde før! Jeg leser nesten ikke bøker eller blader lenger, jeg er bare på nett. Men jeg skjønner egentlig ikke helt hvorfor det skal være så skadelig? Dessuten er det mye godt selskap i sosiale medier, jeg som sitter så mye hjemme har alltid noen å prate med på internett, sier Aabel.

Les også: 600.000 følger norsk 16-åring på Instagram

Er det farlig?

Er det farlig å bli avhengig av internett?

– Nei, det er jo ikke det, i alle fall ikke for de fleste av oss. Vi bruker ofte internett og sosiale medier til både jobbsammenheng og det private og sosiale livet, og vi ser at vi får noe positivt ut av det. Men hvis du ikke kan la være og det går ut over andre aktiviteter og ditt sosiale liv, da bør man nok revurdere bruken sin, sier Olsen fra BI.

– Det som kan være greit å huske på, er at man kan sette av tid til internett som man gjør til andre aktiviteter og arbeidsoppgaver. Internett bør være en støtte i forhold til andre aktiviteter, ikke en aktivitet som utelukker eller går på bekostning av andre ting.