KjærHigson
KjærHigson

Get-ligasjefer krangler om «NHL-pengegalopp»

– Ved forrige lockout betalte ingen av de norske klubbene forsikring for NHL-spillerne som kom hit, sier VIF-direktør Jan Tore Kjær.

Han hadde selv Chris Mason, Travis Brigley og Scott Hartnell i stallen i 2004/2005-sesongen, og hevder Vålerenga kun dekket bil, bosted og generelle utgifter for trioen.

Stavanger-ledelsen mener slike NHL-importer er usunt for norsk hockey.

– Gratulerer til de som måtte prøve. Av norske lag er det kun vi som hadde hatt råd til å hente spillere, sier Oilers-trener Petter Thoresen til TV 2.

Vålerenga har allerede snakket med Scott Hartnell om en mulig retur til Jordal og senest tirsdag fikk Oslo-klubben tilbud om to spillere fra Vancouver Canucks og Detroit Red Wings.

Les også: Vålerenga eneste Get-ligaklubb på spillerjakt i NHL

Twitter-diskusjon
Sportsdirektør i Stavanger Oilers, Pål Haukali Higson, håper VIF og andre klubber dropper hele spillerjakten.

– Det hadde ikke vært sunt for norsk hockey. Litt morsomt på kort sikt, kanskje, men ikke bra for produktet på lang sikt. Det vil starte en galopp norsk hockey ikke har råd til, sier Higson.

Artikkelen fortsetter under bildet!

kjaer
kjaer

Klubbdirektør i Vålerenga, Jan Tore Kjær, møtte Higsons utsagn på Twitter med følgende melding tilbake mandag kveld.

«Noe "pengegalopp " å hente NHL-stjerner er det ikke. Under forrige lockout kom NHL-stjernene til Jordal MED egen forsikring».

«Flott for dere», svarte Higson og fortsatte:

«Du får de alltid "billig". Vi andre sitter med kostnaden. Altså norsk hockey har ikke råd!!».

Skremt av dyre forsikringer
Kjær peker på at alle klubbene kan hente inn maks sju utlendinger, og at det isolert sett ikke bør spille noen rolle om de kommer fra NHL eller nivå tre i Sverige. Higson på sin side svarer med at stjerneimporter kan føre til kunstig endring i konkurranseforhold.

TV 2 Sporten snakket med samtlige ti klubber i Get-ligaen mandag, og flere klubbledere trakk frem dyre forsikringsutgifter som en av hovedgrunnene til at de ikke så det som mulig å hente NHL-spillere til Norge.

Det er ikke nødvendigvis tilfellet, skal vi tro VIF-direktør Kjær.

– Ved forrige lockout betalte ingen av de norske klubbene forsikring for noen av NHL-spillerne som kom hit. Det samme er tilfellet med dem vi har fått tilbud om nå. Vi snakker om spillere som er interessert i å holde seg i gang under lockouten, og markedet er lite. KHL-klubbene kan hente kun én ikke-russisk NHL-spiller, Elitserien har sagt nei, i Finland kan du ha bare to importer og det er få muligheter også i Sveits og Tyskland, sier Kjær.

– Dette er jo en forhandlingssituasjon, men ingen i norsk idrett har råd til å betale slike dyre forsikringer. Det er det ingen som gjør. Vi har hatt gutter her som er forsikret for én million dollar, men utgiftene har de dekket selv.

Tre ledige plasser
Kjær, som tror det vil ta ukevis før NHL-spillere eventuelt kommer til Norge, sliter med å forstå hvorfor Stavanger-ledelsen mener slike stjernespillere er usunt for norsk hockey.

– Vi har fire utlendinger i stallen og dem har sju pluss. Hvis vi hadde vært så heldige og fått i stand en avtale med én eller to fra NHL, skulle vi si nei til det? spør Kjær.

Artikkelen fortsetter under bildet!

erik
erik

Erik Ryman, tidligere VIF-back og nå hockeyagent, mener norske klubber må regne med å åpne lommeboka dersom de skal hente spillere fra midtsjiktet og opp i verdens beste liga.

– Det finnes en del spillere som betaler forsikringen selv, men toppspillere koster. Jeg leste at Gabriel Landeskog var nevnt i forbindelse med Rosenborg, og en slik spiller er ikke billig. Mora ser ut til å sikre seg Anze Kopitar, og ifølge ryktene i Sverige, koster han i utgangspunktet rundt 600.000 i måneden. Sveitserne som linkes tilbake dit ligger på mellom 150.000 og 300.000, sier Ryman til TV 2 Sporten.

Tror på langvarig lockout
Han spilte selv i Vålerenga den sesongen hvor NHL-importene hjalp klubben til NM-gull.

– Det var en stor opplevelse for oss andre at de kom hit, og ikke minst kult for de norske unggutta som fikk trene med de store stjernene hver eneste dag. De lærte mye. Det kom også flere tilskuere på kampene og skaffet klubben og ligaen mer oppmerksomhet, sier Ryman.

– Hva sier du til dem som mener slike importer er kortsiktig moro for norsk hockey?

– Lockouten kan jo bli langvarig. Jeg tror den blir det. Dersom klubbene får muligheten, mener jeg de bør slå til. Det er synd Elitserien i Sverige har sagt nei, men nå ser det ut til at Mora, Södertälje og Västerås i Allsvenskan har folk på vei inn. Det er vel hakket mer attraktivt enn Get-ligaen å spille der, sier Ryman.