Dette er en tøff og sporty SUV, som nok gir vann i munnen på en del nordmenn også. Men dessverre har den motorer som ikke passer med det norske avgiftssystemet   så denne må du i tilfelle importere selv om du vil ha den.
Dette er en tøff og sporty SUV, som nok gir vann i munnen på en del nordmenn også. Men dessverre har den motorer som ikke passer med det norske avgiftssystemet så denne må du i tilfelle importere selv om du vil ha den.

Mazda CX-9: Ny knalltøff SUV – men vi får ikke kjøpe den

Se hvorfor den sporty syvseteren ikke kommer til Norge.

Mazda har stor suksess her hjemme med sin kompakte SUV CX-5. Men de har også opplevd det motsatte, da de forsøkte seg med CX-7.

Og en annen Mazda-SUV har ikke engang kommet til Norge - nemlig storebror CX-9. Det er egentlig veldig synd, for dette hadde langt på vei vært en perfekt Norges-bil. CX-9 er nemlig stor og rommelig, har syv seter og har fått mye skryt for kjøreegenskapene. Men en ting gjør den ganske uselgelig i Norge.

Skal fornyes

CX-9 er i praksis skreddersydd for det amerikanske markedet og har solgt ganske bra der borte - og i enkelte andre markedet. Det er motoren som er "problemet". Stor V6-bensin betyr at den får full jackpot i den norske avgiftsberegningen - dermed blir den også altfor dyr i forhold til konkurrentene.

Nå er det klart for facelift på CX-9, i tråd med Mazdas nye designretning, KODO – soul of Motion. Motoren forbli imidlertid den samme, hvilket betyr en 3,7-liters V6-er på 273 hk. Den gjør lite for å sørge for at bilen skal bli mer aktuell her hjemme.

Men tøff, det er den!

LES OGSÅ: Mazda CX-7: Hvorfor kjøper ingen denne SUV-en?

Betydelige grep

Premieren på den nye SUV-satsingen til Mazda blir på Australian International Motor Show – og i Australia blir den lansert mot slutten av året.

Foreløpig er det bare eksteriørbilder som er frigitt – men her er det ingen tvil om at det blir gjort betydelige grep. Grillen minner mye om den vi finner på lillebror CX-5 - mens lyktene og de runde kantene i fangeren har fellestrekk med nye Mazdaa 6.

Den blir fortsatt tilgjengelig med tre seterader, et helt nytt infotainment-system og sikkerhetsutstyr som filskilt-varsler, fjernlys-assistent og varsling om hindringer i veibanen.

LES OGSÅ: Kan Mazda-SUV-en yppe seg mot Volvo?

00 MAzda CX9 2
00 MAzda CX9 2

Gode kjøreegenskaper

Den over fem meter lange og to tonn tunge bilen har fått mye skryt for gode og relativt sportslige kjøreegenskaper.

Hvis du skulle være interessert i CX-9 så er det faktisk ikke nødvendig å reise lenger enn til Sverige. Der finnes det en hel del av den utgående modellen på bruktmarkedet.

Den rimeligste akkurat nå er en 2009-modell som blir din for 195.000 kroner. Og ja - da snakker vi attpåtil svenske kroner...

LES OGSÅ: Mazda CX-9: Hvorfor finnes ikke denne bilen i Norge?