I HARDT VÆR: Fotballdommeren Mikkel Sara anklages for å ha satset penger på en kamp han selv dømte. Nå forlanger han unnskyldning fra Lyngen/Karnes   hvis ikke vil han kaste en forbannelse over klubben.
I HARDT VÆR: Fotballdommeren Mikkel Sara anklages for å ha satset penger på en kamp han selv dømte. Nå forlanger han unnskyldning fra Lyngen/Karnes hvis ikke vil han kaste en forbannelse over klubben.

Dommer truer med svart magi etter kampfiksingsanklager

Offentlig skittentøyvask i lokalfotballen i Nord-Norge.

Helgens oppgjør mellom Hammerfest og Lyngen/Karnes i 3. divisjon avdeling 12 har skapt storm i fotballmiljøet i Troms og Finnmark.

Lyngen/Karnes tapte kampen 1-2, blant annet etter å ha fått en spiller utvist etter 18 minutter. Tapet gjør at laget sakker akterut i opprykkskampen.

Dette skal ha fått flere av L/K-spillerne til å rase mot dommerteamet.

Anklager om kampfiksing

Lyngen/Karnes-manager Bernt Olav Johansen, som fikk rødt kort for å protestere mot utvisningen, har gått ut i lokalpressen og anklaget assistentdommer Mikkel Sara for kampfiksing.

– Vi så at Sara fylte ut en tippekupong da vi møttes på Statoil på vei til Hammerfest. Vi så at han sto der og fylte ut, men vi så ikke om han leverte inn kupongen eller ikke, sier L/K-manager Bernt Olav Johansen til tv2.no.

Klubben har valgt å protestere skriftlig på to forhold til administrerende myndighet, Troms Fotballkrets.

«Vi vil med bakgrunn i merkelige dommeravgjørelser i kampen Hammerfest-Lyngen/Karnes som ble spilt på Breidablikk stadion 9. september nedlegge protest, og krever med dette ny kamp. Vi har mistanke om at en eller flere i dommertrioen hadde spilt/tippet på denne kampen, som sto oppført på Tippekupongen til Norsk Tipping», skriver klubben i et brev til Troms Fotballkrets som Nordlys gjengir.

– Spiller aldri på egne kamper

Mikkel Sara, som har over 20 år bak seg som fotballdommer, reagerer sterkt på anklagene mot ham.

Han vedgår å ha levert inn to oddskuponger på kampdagen, men benekter på det sterkeste at han spilte på kampen han skulle dømme.

– Jeg har lov til å spille på langoddskamper så lenge jeg ikke spiller på mine egne kamper. Jeg kommer til å fortsette med å levere inn oddskuponger hver lørdag og søndag. Jeg spiller aldri på kamper jeg selv er involvert i, sier Sara til tv2.no.

TV 2 har tidligere møtt den engasjerte dommeren - se reportasje nederst i saken!

– Uprofesjonell oppførsel

Han er rystet over oppførselen til enkelte av spillerne og lederne på Lyngen/Karnes under og etter kampen.

– De fikk en utvisning tidlig i kampen for et slag. Episoden skjedde på motsatt side fra linjen jeg sto. Etter dette ble det så amper stemning at det ikke er til å tro. Etter kampslutt ble dommerne kritisert opp og ned av enkelte ledere og spillere. Jeg har aldri i løpet av mine 20 år som dommer opplevd så uprofesjonell oppførsel, sier Sara.

Han mener Lyngen/Karnes kun har seg selv å takke for at de tapte kampen.

– De tapte fordi de var for dårlige den dagen, og at Hammerfest spilte en bedre kamp. De tapte på grunn av sine egne svake prestasjoner, ikke på grunn av dommerne.

Han sier at han har fått flere støtteerklæringer fra spillere og andre personer knyttet til Lyngen/Karnes etter at protesten ble kjent.

Truer med å gande klubben

Han krever nå en offentlig unnskyldning fra klubben. Hvis ikke truer han med å «gande» klubben. Å gande er en betegnelse som brukes om samiske trolldomskunster.

– Jeg har ikke gjort det ennå, men jeg vil gjøre det dersom jeg ikke får en unnskyldning fra Lyngen/Karnes.

L/K-manager Bernt Olav Johansen reagerer på truslene.

– Det er ikke bra at han som dommer slenger ut trusler i hytt og pine om å gande folk. Det er uprofesjonelt, og ikke første gang han gjør det, sier han til tv2.no.

Rykket ned etter ganding i 1999

Mikkel Sara har nemlig brukt ganding i fotballsammenheng ved flere anledninger tidligere. I 1999 gandet han Hammerfest etter 3. serierunde i 2. divisjon. Bakgrunnen var at Hammerfest gikk ut med hard kritikk av ham i lokalpressen.

Etter gandingen begynte Hammerfest på uforklarlig vis å tape kamper, og det endte til slutt med nedrykk til 3. divisjon.

I 2007 hevdet Sara overfor Aftenposten at han sto bak Branns 0-6-tap for Lyn.

Han har også forsøkt å gande skuddfoten til tidligere VIF-spiss Rune Lange, skriver Nordlys.

TV 2 har tidligere møtt den engasjerte dommeren, og i reportasjen under forteller han om hvorfor han «gandet» Hammerfest:

642778