rune (Foto: Scanpix)
rune (Foto: Scanpix)

Jarstein truet fotograf med juling dagen derpå

– Ja, men hvis du gjør det slår jeg deg rett ned, svarte landslagskeeperen da en Scanpix-fotograf spurte om han kunne ta et bilde.

Hotel Bristol/Oslo/Gardermoen (TV 2 Sporten): Jarstein hadde tydeligvis ikke roet seg ned i løpet av natten da han kom ut av landslagshotellet i Oslo sentrum rundf klokken halv ti onsdag morgen.

Keeperen, som måtte gi retur da Slovenia tok ledelsen på Ullevaal tirsdag kveld, gikk rett forbi journalistene utenfor Hotel Bristol med øreklokker på hodet og stivt blikk.

Scanpix' utsendte, Thomas Winje Øijord, løp etter for å ta et bilde av Jarstein.

– Unnskyld, sjefen min vil at jeg skal ta bilde av deg? sa fotografen.

– Ja, men hvis du gjør det slår jeg deg rett ned, kom det da fra Jarstein.

– Kødder du? var svaret fra Winje Øijord før han trakk seg unna.

NFF tar kontakt
Det hører med til historien at Scanpix-fotografen tok noen få bilder mens han stilte spørsmålet uten at Jarstein slo. Winje Øijord ønsket ikke å stille opp til TV-intervju etter hendelsen.

642689

– Jarstein er keeper på landslaget og han må forvente å bli intervjuet og tatt bilde av både før under og rundt landskamper. Det er uakseptabelt å komme med slike trusler, sier Jon Eeg, fotosjef i NTB/Scanpic, til TV 2 Sporten.

TV 2 Sporten har vært i kontakt med landslagets medierådgiver Jon Mørland onsdag formiddag. Han henviser til NFFs informasjonssjef, men sier til NTB:

– Vi må snakke med vedkommende før vi kan si noe om denne påstanden.

– Jeg har akkurat fått referert saken via media om hva som skal ha skjedd. Jeg skal ta kontakt med Rune Jarstein omgående for å snakke med ham og få hans versjon, sier NFFs informasjonssjef, Svein Graff, til TV 2 Sporten.

NFF varsler at de kommer med en pressemelding om saken i løpet av kort tid. Klokken 13.00 skal landslagssjef Egil Olsen møte pressen på Ullevaal.

Viking avventer
I utgangspunktet har ikke Jarstein, som flere ganger har vist et voldsomt temperament på banen, noen plikt til å stille opp for pressen etter at landslagssamlingen er over og fra og med i dag er han underlagt Vikings retningslinjer.

– Vi må snakke med Rune og komme tilbake til saken. Jeg vil ikke si noe mer før vi har snakket med ham. Det vil være naturlig å høre hans versjon. Vi må få lov til det, sier Vikings kommunikasjonssjef, Ole J. Askeland, til TV 2 Sporten.

rune (Foto: Scanpix)
rune (Foto: Scanpix)

TV 2 Sporten var på plass da Almenning Jarstein ankom Gardermoen sammen med Espen Ruud. Keeperen snakket først i telefonen og gikk rett forbi pressen. På vei inn i sikkerhetskontrollen svarte han følgende på TV 2 Sportens spørsmål om han kunne stoppe i ett minutt for å snakke.

– Nei.

Siem: – Uakseptabelt

NFFs generalsekretær Kjetil Siem var også på plass på Gardermoen onsdag formiddag. Han var da kjent med Jarsteins opptrinn utenfor Hotel Bristol gjennom mediene og forteller at han skal ta en prat med keeperen før de går på hvert sitt fly.

– Det er ikke vanskelig å legge dette på skalaen for uakseptabel oppførsel. Man kan forstå det presset han har opplevd de siste dagene, men han har hatt en natt å sove på og det kan ikke aksepteres. Vi kan ikke ha det sånn, men presset spillerne har levd under er ikke lett å takle. Man skal ikke truet noen med juling, selv om noen av dere i pressen hadde hatt godt av det, sier Siem til TV 2 Sporten og ler.

– Hva forteller dette om den litt ukontrollerbare psyken til Jarstein?

– Det forteller mest om presset han har følt. Og han føler kanskje en viss grad av urettferdighet i forhold til det han mener har vært det rette. Dere må forstå at det å være keeper er noe helt annet enn å være utespiller. Jeg liker ikke at man truer folk med juling, men ikke ta det for bokstavelig. Det skal mye til for at han hadde fått et klaps på rompa, sier Siem.

Les også: Oppgitt Kjell Jonevret: – Jeg skjønner nesten ikke at Jarstein gidder å spille på landslaget

Siem har siden han tok over som generalsekretær vært opptatt av å bedre imaget og omdømmet til både landslaget og norsk fotball generelt. Han liker dårlig at det har stormet rundt både John Arne Riise og nå Rune Almenning Jarstein i forbindelse med landskampene mot Island og Slovenia.

Det skal være plass til forskjellige typer i et landslag, men det skal ikke være plass til slåssing. Jeg tror det er veldig langt fra at Rune var i nærheten av å gjøre det han truet med, men han var nok litt frustrert over at fokuset lå på ham og at det lå en vinkling på at det var en keepertabbe og så videre. Det er nok det som er bakgrunnen. Jeg skal ikke kaste mer bensin på bålet.

Ble vraket
Jarstein gjorde to tabber i generalprøven foran VM-kvalifiseringen og ble vraket mot Island fredag. Tirsdag kveld var Jarstein tilbake i buret og ga retur da slovenerne tok ledelsen. Etter kampen reagerte han sterkt i et TV 2-intervju han forlot, og på vei inn i garderoben plukket keeperen opp et headset, før han kastet det i bakken så det knuste.

Jarstein ble irritert også da han kom ut i pressesonen etter kampen og ordet tabbe ble nevnt i flere spørsmål. Også keepertrener Frode Grodås, som sto ved siden av Viking-målvakten, reagerte på den formuleringen.

– Jeg blir litt oppgitt noen ganger. Hvis jeg ikke holder ballen blir det en tabbe fra deres side. Dere burde kanskje lære litt keeperarbeid før dere spør så mye for det er ikke mye dere vet om det, sa Jarstein da til TV 2 Sporten.

Onsdag morgen, før opptrinnet utenfor Hotel Bristol, sa Viking-trener Kjell Jonevret til TV 2 Sporten at han sliter med å forstå hvorfor Jarstein vil spille for Norge.

– Først og fremst så må jeg si at jeg skjønner nesten ikke at Rune Jarstein gidder å spille på landslaget. Uansett hva han gjør, så kaster media dritt mot ham, sier en oppgitt Jonevret til TV 2 Sporten.