Disse bilene har økt i popularitet oig verdien har steget de siste årene. Kjøper du denne støtter du samtidig en god sak.  (Foto: Barn Finds)
Disse bilene har økt i popularitet oig verdien har steget de siste årene. Kjøper du denne støtter du samtidig en god sak. (Foto: Barn Finds)

Porsche 914: Kjøper du denne Porschen kan du redde liv

Du redder ikke bare bilen - selgeren har en spesiell plan med pengene han får for den ...

Vanligvis er bilhandel et stunt hvor det går på kronene løs. Det skal prutes og akkederes og de fleste kjøpere synes at selgeren forlanger litt i meste laget for en gammel bil.

Selgeren på sin side ikke kan skjønne hvorfor han ikke kan få de siste tusenlappene – han har jo allerede tapt nok på bilen allerede. Og slik går nu dagan ...

Men unntak finnes. Om du skulle ha lyst på et skikkelig bilprosjekt for å få lange, forestående vinterkvelder i garasjen til å gå, og samtidig bidra med en skjerv til et godt formål, kan kanskje denne Porsche 914 være noe for deg?

Kinderegg for voksne

Her har den stått bortgjemt helt siden 1978 (Foto: Barn Find)
Her har den stått bortgjemt helt siden 1978 (Foto: Barn Find)

Denne billegenden er også til salgs:

Her forsvinner nemlig ikke pengene ned i lomma på selgeren, men går til kreftforskning. Du redder altså ikke bare bilen, men kan i tillegg redde liv - samtidig som du får en kul og litt annerledes sportsbil litt på sikt. Det er tre ting på en gang - nesten som et Kinderegg for voksne med andre ord.

Bilen dukket opp i en låve hos en eldre dame, da eiendommen hennes skulle selges. Damens mann døde av kreft i 1978 og siden har bilen stått på låven. Nå selges den altså, men pengene doneres til American Cancer Society, som er det amerikanske svaret på Kreftforeningen. Bilen selges naturlig nok til høystbydende.

Er du interessert i å kjøpe denne klikk her:

Samarbeid med VW

Det er en lang vei tilbake til fordums glans for denne, men det er absolutt håp (Foto: Barn Finds)
Det er en lang vei tilbake til fordums glans for denne, men det er absolutt håp (Foto: Barn Finds)

Bilen, en Porsche 914 av 1971-årgang, er for så vidt interessant nok i seg selv. Den ble produsert i samarbeid med Volkswagen mellom 1969 og 1976.

Porsche trengt en billigere innstegsmodell ettersom 911-en var ganske kostbar, mens VW trengte en sporty erstatter til sin aldrende og boble-baserte Karmann Ghia.

Motoren i 914 kom fra VW 411 og var en firesylindret sak på 1,7 liter på ca. 80 hk, senere med 1,8-liter og 85 hk eller en 2-liter på 100 hk. Ikke all verden i en sportsbil – selv den gangen.

Lyst til å pusse opp en sprekere bil? Sjekk denne:

Nesten 120 000 eksemplarer

Meningen var dog at Porsche skulle utstyre et antall biler med boksersekseren fra 911. Noe som også ble gjort, men bare i 3360 eksemplarer. D

et viste seg at prisen var vanskelig å holde nede og at disse bilene som kalles for 914/6 ble nesten like kostbare å produsere som 911-ene. Dermed forsvant ikke så rent lite av hensikten med bilen for Porsches del.

Men å si at bilen floppet blir allikevel feil. Så mange som nesten 120 000 eksemplarer ble produsert.

Slik så den ut da den var ny.
Slik så den ut da den var ny.

Nå er også denne Porschen veteran:

På de fleste markeder ble bilen utstyrt med Volkswagen/Porsche-logo, mens bilene som ble eksportert til USA – slik som bilen i denne annonsen – bare hadde Porsche-logo.

USA-bilene hadde også noen runde ikke altfor estetiske blinklamper på forskjermene, samt helrøde baklys som noen synes er tøffe.

Gode kjøreegenskaper

På plussiden kan man notere at byggekvaliteten og kjøreegenskapene er i velkjent Porsche-stil, altså veldig god.

Bilen fikk også skryt for god innvendig plass da den var ny, og den har et helt greit bagasjerom bak den midtmontert motoren, samt et bagasjerom foran.

Populariteten og dermed prisene på denne bilen har skutt i været den siste tiden og lite tyder på at den trenden kommer til å snu. Så kanskje er det ikke dumt å kjøpe en slik og samtidig støtte en god sak akkurat nå.

Les også: Porsche 914-6: Unik perle – eller fusk og fanteri?