prableen
prableen

Prableen Kaur: – Jeg fikk mine første drapstrusler da jeg var 12 år

AUF-eren forteller om den tøffe oppveksten med mobbing, selvskading og ensomhet, samt sine opplevelser fra Utøya i sin nye bok.

Mer enn én million mennesker verden over leste bloggen hennes timene etter 22. juli-massakren.

Prableen Kaur overlevde terroren på Utøya.

Og bare 19 år gammel har hun opplevd nok til å fylle en hel bok.

Les også: «Morderen begynte å skyte. Han ladet. Skjøt mer. Han skjøt de rundt meg»

Ble mobbet

Hennes opplevelser fra det tragiske som hendte på Utøya i fjor har fått plass, men boken inneholder også beskrivelser av en tøff oppvekst med mobbing, selvskading, sykdom og ensomhet.

– Det begynte veldig forsiktig i tredje klasse på barneskolen, da var det mest jentemobbing. Jentene holdt hverandre utenfor, med baksnakking og hvisking og tisking. Jeg tror det handler om at når noen begynner, så smitter holdningene over på andre. Så da ble det slik at hele klassen hadde et inntrykk av at jeg var «hun teite». Jeg ble holdt utenfor og folk sa ting som ikke var så hyggelige. Jeg fikk tekstmeldinger, og på ulike nettforum så kunne folk skrive ting om meg og ting til meg under dekknavn. På ungdomsskolen ble det fysisk også. Så det startet forsiktig, men så ble det bare verre og verre, forteller hun til «God morgen Norge».

I boken «Jeg er Prableen» blir mobbingen hun opplevde fra ung alder åpenhjertig skildret.

«Jeg fikk ubehagelige e-poster og kommentarer på nettsamfunn der både venninnen min og jeg var aktive, om at jeg var en taper, at ingen ville kjenne meg igjen etter at jeg hadde fått juling. Tolv år gammel fikk jeg mine første drapstrusler», er blant noe av det hun skriver i boken.

Les også: Mobbing gjør deg fysisk svak

– Handlet om å holde ut

Ifølge 19-åringen har arbeidet med boken blitt en beretning om å snu nederlag til seier.

– For meg har det handlet om å holde ut, og håpe at det skal bli bedre eller at man skal få gjort noe med situasjonen sin. Det var en evig kamp å stå opp hver morgen og vite at de samme ville behandle deg like dårlig. Men så klarer man å komme seg gjennom det til slutt, hvis man er heldig, forteller hun.

5. september ble Prableen, sammen med Vegard Wennesland, valgt som Oslo AUFs kandidat til Stortinget, og kan bli den yngste stortingsrepresentanten noensinne.

Les også: Barneombudet vil bøtelegge skoler som ikke tar tak i mobbing

Ønsker å hjelpe andre

Hun ble også kåret til «Årets nordmann» i 2011.

– Det er veldig stort, og jeg er veldig takknemlig for at jeg får muligheten til å kanskje gjøre en forskjell, og jobbe for at andre kan slippe å gå gjennom det jeg måtte gå gjennom på skolen. Når jeg ser tilbake på det, så tenker jeg at man må lære av det og bruke det som har vært vondt til noe positivt. Jeg tar med meg erfaringene og bruker det videre. Jeg har lært mye av det, som jeg får igjen for nå. Dét er jeg veldig takknemlig for.

Noe som går igjen i boken hennes er ordet «uforutsigbarhet». For ifølge henne vet man aldri hva som kommer til å skje. Det har hun blitt mer bevisst på etter Utøya.

– Jeg tror jeg har blitt flinkere til å uttrykke takknemlighet, og istedenfor å utsette ting så har jeg begynt å leve mer i nuet. Man vet aldri hva morgendagen bringer, men jeg liker å tro at den er fin, avslutter hun.

Les også: Josefine (14) seksuelt trakassert på nytt sosialt nettsted