mette haak (Foto: Ken Goff Photos , © dS)
mette haak (Foto: Ken Goff Photos , © dS)

Kronprinsparet til Indonesia

Haakon og Mette-Marit på offisielt besøk i november.

I november reiser Kronprinsparet for første gang på offisielt besøk til Indonesia, det skriver Innovasjon Norge på sine hjemmesider.

I regi av UD og Innovasjon Norge er Haakon og Mette-Marit med som «døråpnere» for en stor næringslivsdelegasjon og norske kulturarbeidere i Indonesia 26.–28. november.

kjell
  a
kjell a

Ikke statsbesøk

– Slike offisielle besøk i utlandet er noe av det viktigste kronprinsparet gjør på bortebane. Det er ikke tale om et statsbesøk; de er det bare regenten, det vil si Kongen, som foretar. Med kongelig deltagelse får et slikt besøk alltid større oppslutning lokalt – og ikke minst langt mer oppmerksomhet i mediene, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Les også: Mette-Marits bestevenninne har blitt kalt av Gud

Med norske artister

Kongeeksperten forteller at offisielle besøk ofte innebærer besøk hos statsoverhodet, kransenedleggelser og inspeksjon av æresgarde, og at det også er sannsynlig at kronprinsparet har med flere norske artister i reisefølget til Indonesia.

– Det er gjerne flere næringslivsseminarer, arbeidslunsjer og besøk hos norske bedrifter. Noen ganger også norske kulturmønstringer – som utstillinger av kunst og arkitektur eller konserter med norske artister og musikere. Og vanligvis avsluttes det hele med et stort norsk arrangement i regi av Innovasjon Norge – med norsk mat og norsk underholdning.

Roser kronprinsparet

Kjell Arne Totland sier at Haakon og Mette-Marit de siste årene har fått med programposter relatert til sine hjertesaker under sine offisielle besøk, og han mener de gjør en viktig jobb under sine reiser.

– Jeg har selv fulgt kronprinsparet på en rekke slike besøk i årenes løp – på flere kontinenter – og de to gjør så avgjort en svært god jobb som "døråpnere" for Norge. Vanligvis følges de av handels- og næringsministeren. Noen ganger også andre statsråder – litt avhengig av besøkets karakter, sier Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Slottets informasjonssjef Marianne Hagen ønsker ikke å kommentere Indonesia-besøket overfor «God kveld Norge» av hensyn til sikkerheten rundt kronprinsparet.

Les også: Mette-Marit og Märtha Louise i samme antrekk