Anders Karlsen, Mjøndalen (Foto: Anders Hoven)
Anders Karlsen, Mjøndalen (Foto: Anders Hoven)

Mjøndalen har glemt hvordan man taper

Mjøndalen har nå spilt elleve kamper strake kamper uten tap i Adeccoligaen. Les oppsummering av den 21. serierunden her.

Taktisk genistrek av Arne Sandstø ga tre poeng borte mot Ranheim
Forutsetningene for kampen var klare. Skulle Ranheim vinne ville de befeste posisjonen sin blant de seks øverste lagene, og fortsatt ha et ørlite håp om direkte opprykk. Med seier til Sandefjord ville de krype helt opp i ryggen på Sarpsborg 08 på direkte opprykksplass, og samtidig få en god luke ned til lagene under kvalikstreken. Uavgjort var et resultat ingen av lagene i utgangspunktet ikke ville ha.

Sandefjord viste seg å være det hvasseste laget i dette oppgjøret, selv om vi hadde helt jevnt i sjanser 6–6. Men det er målene som teller, og den taktiske genistreken Arne Sandstø gjorde på stillingen 1–1 skulle vise seg å avgjøre kampen.

I stedet for å sikre ett poeng var Sandstø tøff. Han tok ut en sentral midtbane og erstattet han med offensive Leigh, og la om til en diamant på midten. Og nettopp i dette mellomrommet bak spissene skulle kampen bli avgjort. En flott igangsetting fra Austbø til Leigh, en god pasning fra Leigh til Aas i mellomrommet hvor han tar med seg ballen og banker den i stanga og inn i det 76. minutt skulle avgjøre kampen.

Før denne scoringen var kampens som nevnt meget jevn, var preget av høyt tempo, tøffe dueller og mange gode skuddforsøk. Kampens første scoring kom i det 39. minutt da ellers gode Reginussen mister ballen sentralt i banen. Torp snapper ballen og sender Hansen fri i bakrommet bak et litt sovende midtforsvar hos Ranheim. Alene med keeper gjør Hansen ingen feil og banker ballen i nærmeste hjørnet.

Utligningen til Ranheim kom neste på samme måte, denne gangen var det Torp som mistet ballen hos Sandefjord. Stilson snapper opp ballen, drar av et par Sandefjord-forsvarere og chipper ballen elegant inn i lengste hjørne i det 49. spilleminutt. Foruten scoringene er trippelsjansen til Ranheim i første omgang verdt å nevne. At verken Midstjø, Aasen eller Karlsen scorer i det 35. minutt er ikke noe annet enn et mirakel!

Begge lag skal ut i vanskelige kamper i neste runde. Ranheim skal bort for å møte formlaget Mjøndalen. Sandefjord får Glimt på besøk på Komplett. no-Arena.

Ikke overbevisende, men tre viktige poeng for Glimt mot gjerrige Kisa
Glimt tapte noe uheldig borte mot Mjøndalen sist, og fikk en deilig revansje da de slo Kisa 1–0 hjemme på Aspmyra denne runden.

Det var langt ifra noen overbevisende forestilling av hjemmelaget, men så vet vi jo også at Kisa sjelden lar seg spille ut. Seieren var fortjent da Glimt hadde de fleste sjansene, men bortelaget kunne fort ha fått med seg både ett og tre poeng hvis de hadde vært i det effektive hjørnet.

Med seieren hektet Glimt seg på kvaliktoget, og kan med seier i den utsatte kampen mot Bryne til onsdag virkelig få heng på lagene øverst på tabellen. Kisa fikk sitt første tap på fire kamper, og falt ned til en åttende plass. Allikevel har laget god avstand til nedrykksstreken og kan fortsatt se oppover på tabellen.

Målet ble scoret midt i 2. omgang på en corner fra Berntsen. Origi er på vei ut for å fange ballen, men feilberegner og Sané får en enkel jobb med å sette scoringen.

Glimt har som nevnt hengekamp borte mot Bryne i midtuken, før de tar turen til sørover for å møte Sandefjord til toppkamp. Kisa skal hjem på eget kunstgress for å møte KIL i neste runde.

Må det trenerbytte til for å redde Adeccoligaplassen for Bryne?
Bryne vant heldig sist mot KIL på eget gress, men vi så for oss at det var starten på en opptur for laget fra Jæren da de i denne runden skulle møte bunnlaget Bærum. Men Bryne er upålitelige, og klarte å tape på Sandvika stadion i en målorgie 5–4. Dette var Bærums første seier på de åtte siste kampene, og Bryne har ikke råd til å være Robin Hood for bunnlagene. Skal man overleve i divisjonen kan man ikke gi fra seg muligheter som denne!

Bryne tok ledelsen 1–0 ved Risholt, selvfølgelig på en corner. Begge lag har så gode muligheter for scoringer, men det er bortelagets Herrem som umotivert lager straffe til Bærum like før pause, en straffe Sandbu setter inn til 1–1. I løpet av fem minutter i 2. omgang putter Bærum på tre ganger til stillingen 4–1 ved scoringer av Aalbu og Shaswari ganger to. Men Bryne klarer å hente opp dette ved en massiv sluttspurt og scoringer av Breimyr, Risholt og Landro. Og da kan man ikke slippe inn et mål til på overtid! Men så ble gjort, da Aalbu scoret sitt andre for dagen og sikret tre poeng til fortapte Bærum.

Det ser ikke ut som om Bryne evner å etablere en god trend som varer særlig lenge av gangen. Fortsetter laget med poengsankingen de har til nå i sesongen skal det holde hardt å overleve i divisjonen. Spørsmålet blir derfor om klubben er nødt til å gjøre en forandring for å prøve å få tilstrekkelig med poeng.

Vi ønsker ikke å vurdere Tommy Bergersen som trener, for det er en altfor kompleks problemstilling til at vi skal synse om det på tynt grunnlag fra utsiden. For eksempel vet vi jo alle at de har hatt enorme skadeproblemer i år, men vi vet jo ikke grunnen til skadeproblemene. Men vi ønsker å stille et spørsmål til prosessen rundt ansettelse av ny trener for neste sesong.

Bergersen sa selv han ikke ønsket å trene Bryne neste sesong, og klubben har nå ansatt Gaute Larsen fra 1. desember. Hans Asker har ikke lengre noen veldig stor mulighet for å rykke opp, så kanskje det ville vært riktig at han kunne fått sjansen til å prøve å redde laget inn i divisjonen. Han skal jo uansett være der neste sesong. En trener eller spiller på oppsigelse vil det alltid settes spørsmålstegn ved, og det kan virke energitappende for en klubb som Bryne som sliter voldsomt for tiden.

Bryne får mulighet allerede til onsdag da Glimt kommer på besøk, for så å ta imot topplaget Sarpsborg 08 til helgen. To gode motstandere, men det bør være mulig med poeng i begge kampene. Bærum skal nordover for å møte et formsterkt TUIL.

Hat trick Tuelo Johannesen satt krisen på vent for KIL
Med mye rot rundt økonomi og stusslig poengsanking på banen i det siste for KIL, var det et lettelsens sukk som gikk på Gjemselund da laget slo Alta 4–0. Dermed endte tapsrekken på tre strake tap, og laget har igjen en viss kontakt med det siste kvaliklaget.

For Alta sin del ser det fortsatt bekmørkt ut, og laget står nå med fire strake tap og ti poeng til sikker plass. Kampens store spiller var Tuelo Johannesen som lagde ekte hat trick i løpet av de første 45 minuttene, og står dermed med elleve scoringer i årets Adeccoliga.

Allerede før det var gått ti minutter hadde Tuelo Johannesen nettet to ganger, og får han lag på sitt tredje for dagen i det 38. minutt på straffe, hadde han truffet innsiden av stangen etter en lobb fra skrå vinkel. Aas punkterte kampen med sin 4–0 scoring rett før pause. Alta hadde også sine muligheter i kampen, blant annet med et stolpeskudd, men det var en fullt fortjent seier til hjemmelaget etter at de hadde skapt sjanser på løpende bånd.

Neste runde reiser KIL til lokaloppgjør mot Kisa på Jessheim, hvor de med seier vil kunne spise seg ytterligere inn i kampen om kvalikplass. Alta reiser hjem til Finnmarkshallen og tar imot et Notodden i motbakke.

Mjøndalen suser videre
Mjøndalen er i fantastisk flyt for tiden og med 2–0 seieren borte mot Notodden står laget nå med fire strake seirer, og hele elleve kamper uten tap. Det er en fantastisk prestasjon av den lille klubben fra Nedre Eiker, og laget har nå helt klart heng på direkte opprykk til Tippeligaen.

Notodden står nå med kun ett poeng på de fire kampene Dokken har ledet laget, og har seks kamper uten seier. At Notodden skal ta rundt tjue poeng på de ni siste kampene har vi liten tro på, og de må nok belage seg på en tur ned i divisjonen under ved sesongslutt.

Selv om Mjøndalen var det beste laget og skapte flest sjanser, var Notodden spillemessig med i store deler av kampen. Men et meget billig baklengsmål i starten av kampen, hvor de ellers gode stopperne Jenssen og Lien kløner det til slik at toppscorer Kirkevold får satt sin niende scoring for sesongen, ga hjemmelaget et meget dårlig utgangspunkt. Da Karlsen la på til 0–2 i det 61. minutt var kampen avgjort.

Notodden reiser til Finnmarkshallen for å møte Alta. Begge lag må vinne for å ha et snev av håp om å overleve i divisjonen. Mjøndalen tar imot et revansjesugent Ranheim på eget kunstgress.

Start kastet bort to poeng hjemme mot TUIL
Vi advarte på forhånd om at TUIL kunne stille i stand trøbbel for Start på Sør-Arena, noe de også gjorde. Start var helt klart det beste laget og misset på de utroligste muligheter, men med flott lagmoral kapret et hardkjempende bortelag ett poeng helt på tampen av kampen.

Start har fortsatt en komfortabel ledelse på toppen av tabellen, men bør ikke gi bort så mange slike poeng før Sandefjord, Sarpsborg og Mjøndalen plutselig er opp i ryggen på de. TUIL spilte sin tredje kamp på rad uten tap, og har klatret bort fra nedrykksplass. Innlånte Vegard Lysvoll brant straffe på stillingen 2–1 til Start, men med han og Ahamed på topp tror vi TUIL vil få mange gledelige øyeblikk utover høsten.

Start startet scoringsballet ved Asante i det 6. minutt da han etter litt klabb og babb i feltet får en enkel jobb å trille ballen inn i åpent mål. Etter scoringen hadde start enorme sjanser ved Nouri og Vilhjalmsson, men det var V. Lysvoll som skulle sette inn kampens neste mål. Helt mot spillets gang styrer spissen inn et innlegg fra Rinde i det 22. minutt og stillingen er 1–1.

Men Start kommer tilbake ved toppscorer Vilhjalmsson som i det 29. minutt setter inn 2–1 etter flott forarbeid fra Owello og Vikstøl. Start fortsetter å produsere sjanser, men det er TUIL som skal få den største da Lysvoll misser på straffespark i det 36. minutt. Men kun to minutter seinere er det Rinde som sender bortelaget à jour med et flott langskudd, og lagene går til pause på 2–2.

Da Starts andre islending, Kristjansson, satte inn 3–2 i det 64. minutt, trodde alle at poengene skulle bli igjen i Kristiansand. Men ineffektivitet hos Start gjorde så at nylig signerte Mienna kunne utligne for TUIL i det 85. minutt, da han sendte i vei et skudd som smøg seg inn etter en meget svak innsats fra hjemmelagets keeper Kristiansen. Dermed endte kampen 3-3, etter sjansesløsing fra Start og flott lagmoral fra TUIL.

Start reiser neste runde til Hamar for å møte Kamma i den Tv2-sendte kampen klokken 1500 søndag. TUIL reiser hjem til Tromsdalen og tar imot bunnlaget Bærum.

Kamma gruset Strømmen
Selv om ikke Kamma scoret før i 2. omgang var det aldri noen tvil om hvor seieren skulle gå. Laget hadde 2–3 meget gode muligheter i de første 45 minuttene på Strømmen Stadion, men med fire mål og flott spill i de siste 45 ble det en komfortabel borteseier mot Strømmen. Dermed ble det med to strake tap og fortsatt god kontakt med kvalikplassene for Kamma.

For Strømmen sin del forlenget dette nederlaget den dårlige rekken de har med resultater, og laget står nå uten seier på de seks siste kampene. Dermed har laget virkelig rotet seg ned i nedrykksstriden, og må snarest få en positiv opplevelse slik at man kan begynne å se oppover på tabellen igjen.

Nok en gang var Gundersen fremtredende hos Kamma, og han la på med 0–2 og 0–4 scoringer sine ellevte og tolvte scoringer for sesongen. Dette gjør at han er den mest effektive spissen i divisjonen selv om han har to scoringer mindre en Starts Vilhjalmsson, på grunn av at han har spilt fire kamper mindre. De to andre målene ble scoret av Berg Hansen da han i det 47. minutt avsluttet flott alene med Jørgensen, mens Jensen scoret mot sine gamle lagkamerater da han pirket inn 0–3 i det 72. minutt.

Kamma tar imot Start i rundens TV2-kamp på Briskeby neste runde. Strømmen skal til Ulsteinvik å spille en av ni cupfinaler da de møter nedrykkskonkurrent Hødd neste runde.

KAMPFAKTA

Kamp: Ranheim IL–Sandefjord Fotball 1–2
MÅL: 0–1 Hansen (40), 1–1 Stilson (50), 1–2 Aas (76)
GULE KORT
HJEMMELAG: Løkberg
BORTELAG: Jaiteh, Amankwah
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Barli–Rønning, Tronseth, Moe, Malmo–Åsen, Reginiussen, Midtsjø–Stilson, Karlsen, Bye
INNBYTTER HJEMMELAG: Løkberg fro Midstjø (46), Riksvold for Bye (62), Kråkmo for Malmo (75)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Austbø–Bindia, Dimitriadis, Amankwah, Skogsrud–Hansen, Jaiteh, Gustavsen, Lamøy–Saaliti, Aas
INNBYTTER BORTELAG: Leigh for Torp (73), Hansen for Bindia (83)

Kamp: Bodø/Glimt–Ull/Kisa 1–0
MÅL: 1–0 Sané (65)
GULE KORT
HJEMMELAG: Johansen, Imingen, Jacobsen, Sané
BORTELAG: Ingen
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Londak–Jacobsen, Sane, Nordberg, Imingen–N’Diaye, Knarvik, Berntsen–Johansen, Dantas, Berglann
INNBYTTER HJEMMELAG: Nordberg for Johansen (81), Saltnes for Berntsen (89), Braaten for Berglann (91)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Origi–Nordnes, Flittie Onstad, Andresen, Kristoffersen–Langås, Jørstad, Mork, Dos Santos–Holmen, De Vita Jensen
INNBYTTER BORTELAG: Brenne for Langås (85), Adebahr for Jørstad (85)

Kamp: Bærum SK–Bryne FK 5–4
MÅL: 0–1 Risholt (11), 1–1 Sandbu (39), 2–1 Aalbu (57), 3–1 Shaswari (61), 4–1 Shaswari (63), 4–2 Breimyr (66), 4–3 Risholt (87), 4–4 Landro (90), 5–4 Aalbu (90)
GULE KORT
HJEMMELAG: Scheel, Troupe
BORTELAG: Jakobsen, Urstad
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Hjulstad–Troupe, Scheel, Ruud Irgens, El-Masouri–Pellegrino, Nervold, Sandbu, Berg–Shaswari, Aalbu
INNBYTTER HJEMMELAG: Cornell for Pellegrino (79), Mikkelsen for Shaswari (81)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Kristiansen–Landro, Posniak, Risholt, Romslo – Robertsen, Urstad Breimyhr, Khattab, Jakobsen–Herrem
INNBYTTER BORTELAG: Høyland for Robertsen (54), Larshus Larsen for Khattab (63), Fernandes for Breimyr (80)

Kamp: KIL Toppfotball–Alta IF 4–0
MÅL: 1–0 Johannesen (4), 2–0 Johannesen (10), 3–0 Johannesen (38), 4–0 Aas (43)
GULE KORT
HJEMMELAG: Ingen
BORTELAG: Nilsson, Jarosinski, Gauseth
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Valderhaug–Hæstad, Førsund, Ryen, Pireau–Shindika, Aas, Tiller Larsen – Myklebust, Tuelo Johannesen, Solum
INNBYTTER HJEMMELAG: Melgalvis for Larsen (71), Hansen for Solum (82), Sjøli for Myklebust (88)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Jarosinski–Lindberg, Dujilo, Törnqvist, Rolandsen–Norbye, Reginiussen, Nome, Nilsson–Nikolaisen, Ertsås
INNBYTTER BORTELAG: King for Dujilo (46), Gauseth for Nilsson (67), Solberg for Nome (79)

Kamp: Notodden FK–Mjøndalen IF 0–2
MÅL: 0–1 Kirkvold (3), 0–2 Karlsen (61)
GULE KORT
HJEMMELAG: Velta
BORTELAG: Ingen
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Larsen–Sande, Lien, Jenssen, Helgerud–Alsaker, Aksnes, Velta–Kleven, Khalili, Holmen
INNBYTTER HJEMMELAG: Nynes for Jenssen (67), Ufs for Sande (75), Salvesen for Helgerud (78)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Forn–Helton, Granås, Sundli, Solberg–Ohr, Kortgaard Ingebretsen, Karlsen, Diomande–Kirkevold, Midtgarden
INNBYTTER BORTELAG: Stokke for Midtgaarden (90)

Kamp: IK Start–TUIL 3–3
MÅL: 1–0 Asante (6), 1–1 Lysvoll (22), 2–1 Vilhjalmsson (2), 2–2 Rinde (37), 3–2 Kristjansson (64), 3–3 Mienna (85)
GULE KORT
HJEMMELAG: Mathisen, Kristjansson
BORTELAG: Bertheussen
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Østbø–Nouri, Andersen, Mathisen, Vikstøl–Asante, Owello, Strømstad, Kristjansson–Hoff, Vilhjalmsson
INNBYTTER HJEMMELAG: Børufsen for Nouri (46), Pedersen for Strømstad (62)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Sørensen–Yndestad, Bertheussen, Talberg, Rinde–Lysvoll, Kjæve, Johnsen, Lidin Hansen–Lysvoll, Ahamed
INNBYTTER BORTELAG: Mienna for Kjæve (78), Arnøy for Johnsen (78), Waage for Lidin Hansen (78)

Kamp: Strømmen IF–HamKam 0–4
MÅL: 0–1 Berg Hansen (47), 0–2 Gundersen (57), Jensen (72), 0–4 Gundersen (76)
GULE KORT
HJEMMELAG: Tokstad
BORTELAG: Ingen
LAGOPPSTILLING HJEMMELAG
Kerr–Nilsen, Næss Lund, Høibråthen, Figved–Rasch, Tokstad, Van Den Burgt, Brantzæg–Sistek, Møller
INNBYTTER HJEMMELAG: Olsen for Brandtzæg (64), Hamutenya for Rasch (67), Torud for Figved (79)
LAGOPPSTILLING BORTELAG
Hogan–Jevne Hagen, Asani, Bjerke, Riise–Berg Hansen, Hagen, Dahle–Jensen, Gundersen, Lehne Olsen
INNBYTTER BORTELAG: Solhaug for Olsen (80), Sildnes for Dahle (86), Aalmen for Gundersen (88)

Sarpsborg 08–TUIL er utsatt!