Veien til Rio starter i Reykjavik

Kvalifiseringen til fotball-VM i Brasil har allerede pågått lenge, men nå er det omsider også de europeiske lagenes tur. For Norge starter veien til Rio i Reykjavik.

Bortekampen mot Island er en av 22 europeiske VM-kvalifiseringskamper fredag kveld. Alle de 53 europeiske landslagene er samlet for å innlede sin jakt på plass i sluttspillet, men to kamper spilles først lørdag. Fem lag må vente til tirsdagens runde med å spille sin første kamp, blant dem Sverige og tittelforsvarer Spania.

Europa har 13 plasser i VM-sluttspillet. De ni gruppevinnerne får alle VM-billett, mens de åtte beste toerne skal spille om de fire siste plassene. Det betyr at det kan ende som sist. I forrige kvalifisering ble Norge nummer to i sin gruppe, men mistet sjansen til omspill fordi alle de andre toerne hadde bedre poengfangst.

Norge møter Island i kvalifisering for tredje gang på rad, og hver gang har islendingene vært motstander i åpningskampen. I 2008 ble det 2-2 på Ullevaal i første kamp i VM-kvalifiseringen, og året etter endte returkampen i Reykjavik 1-1. I 2010 vant Norge 2-1 på Laugardalsvöllur i åpningskampen i EM-kvalifiseringen, mens det ble 1-0 på Ullevaal ett år senere. Mohammed Abdellaoue ble matchvinner i begge kamper.

Ved siden av de europeiske kvalifiseringskampene spilles det denne uken VM-kvalifisering på alle andre kontinenter unntatt Afrika, der det er pause i kvalifiseringen til neste år.

Åpningskampen i VM spilles i São Paulo 12. juni 2014, mens finalen spilles i Rio de Janeiro 13. juli. (©NTB)