Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Hushovds eks-sjef navnga egne ryttere som dopere

Jonathan Vaughters skapte debatt på forumet til kjent sykkelnettsted.

I et åpent brev med tittelen "Hvordan få doping ut av sport" i New York Times innrømmet tidligere toppsyklist Jonathan Vaughters å ha brukt doping da han var aktiv. Amerikaneren syklet for US Postal i to sesonger og var blant annet med da Lance Armstrong tok sin første Tour de France-seier i 1999.

Garmin-sjefen er kjent for å snakke åpent om dopingproblematikken i sykkelsporten. Den åpenheten tok han til et nytt nivå på debattforumet til sykkelnettstedet cyclingnews.com i natt. Vaughters navnga tre av sine egne ryttere, Tom Danielson, Christian Vande Velde og David Zabriskie, som tidligere dopere.

LES: Tyler Hamilton: – Lance vil heller dø enn å fortelle sannheten
LES: Tyler Hamilton: – Bjarne Riis lokket med doping

Visste om overtrampene
Debattinnlegget til Vaughters kommer i kjølvannet av uttalelsene til den tidligere doperen Jörg Jaksche. Jaksche føler seg utestengt fra sykkelverden fordi han har snakket åpent om tilstandene i sporten.

– Med CVV (Vande Velde), Zabriskie, Danielson, selv om de alle åpenbart har en fortid, og etisk sett ikke skiller seg fra JJ, så er det en veldig pragmatisk forskjell, skriver Vaughters.

– Den forskjellen er prestasjonsbasert. Jeg vet fra min tid i USPS (US Postal) hvor «inne» eller «ute» de gutta var. Basert på dette visste jeg om deres overtramp. Selv om de etisk sett likner på JJ' sine, så var overtrampene deres mye mindre med tanke på å bedre prestasjonene. Jeg visste at de tre rytterne kunne prestere tett opp mot nivået de holdt tidligere, selv om de var rene, skriver Vaughters.

– Alt vil bli offentlig
At Thor Hushovds gamle sjef nevner Vande Velde og Zabriskie som tidligere dopere er ikke nytt i sykkelmiljøet. Under årets Tour de France hevdet den nederlandske avisen De Telegraaf at duoen var blant rytterne som skulle vitne mot Lance Armstrong. Avisen hevdet at duoen ville motta seks måneders betinget straff etter årets sesong som kompensasjon.

At Vaughters trekker inn Danielson i dopingdebatten er mer overraskende. Garmin-sjefen avviser at han tyster på sine egne ryttere.

– Jeg har ikke gått inn i detaljer rundt noen. Ingen navn, ingenting. På samme måte som når det gjelder meg selv. Alt vil bli offentlig til slutt. Det har vært uunngåelig i snart tre år nå, bare vent, skriver Vaughters.