FORSVARER: Advokat John Christian Elden er forsvarer for 37 åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
FORSVARER: Advokat John Christian Elden er forsvarer for 37 åringen som er siktet for drapet på Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Politiet pågrep drapssiktet (37) uten å fortelle hvorfor

Benyttet seg av en såkalt «hvit åpning» da mennene som er siktet i Sigrid-saken ble pågrepet på Kolbotn før likfunnet mandag kveld.

Det var ved 21-tiden mandag kveld en 37 år gammel mann fra Sunnmøre og en 64 år gammel mann fra Akershus ble pågrepet av mannskap fra politiets beredskapstropp i et forretningslokale på Kolbotn utenfor Oslo.

Kort tid etter fant politihunder savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) død like i nærheten.

Tirsdag ble de to mennene siktet for drap eller medvirkning til drap på 16-åringen som forsvant fra Østensjø i Oslo natt til 5. august. I avhør onsdag kom det frem nye detaljer rundt selve arrestasjonen av de to.

– Det min klient sier er at da han ble arrestert fikk han bare beskjed om at han ble arrestert fordi Sunnmøre politidistrikt hadde begjært han avhørt i forbindelse med noen mindre straffbare forhold, sier 37-åringens forsvarer John Christian Elden til TV 2.

– Det fremkom på ingen måte under arrestasjonen at han var siktet for drap, presiserer Elden.

Fikk ingen beskjed

– Han fikk aldri beskjed om hvilke forhold han ble pågrepet for. Han fikk kun beskjed om at han ble hentet inn fordi Sunnmøre politidistrikt hadde bedt om det, sier Elden.

Etter det TV 2 forstår skal politiet heller ikke ha oppgitt den reelle årsaken til pågripelsen overfor den siktede 64-åringen. Også han ble fortalt at arrestasjonen skyldtes mistanke om mindre alvorlige forhold.

Først noen timer senere - rundt klokken 04 natt til tirsdag - fikk de to mennene på 37 og 64 år muntlig beskjed om at de var siktet for drap.

Enda noen timer senere - tirsdag formiddag - ble de formelt siktet for drap eller medvirkning til drap på Sigrid Giskegjerde Schjetne.

Forståelse for mistanken

Overfor TV 2 uttrykker den profilerte forsvarsadvokaten stor forståelse for at politiet har rettet søkelyset mot 37-åringen. Han stiller seg samtidig kritisk til fremgangsmåten i forbindelse med arrestasjonen.

– Han var på besøk et sted der politiet fant et lik, det er således ikke rart at politiet finner han mistenkelig. Det er likevel en vesentlig forskjell på mistanke og det å være skyldig og dømt, sier John Christian Elden til TV 2.

Men...

– Det virker jo underlig at man foretar en pågripelse på et slikt «skinngrunnlag». Jeg har samtidig full forståelse for at politiet naturligvis ønsker avhør når de finner et lik på eiendommen, selv om min klient altså bare var på besøk der, legger han til.

Ville inn på eiendommen

Mannen som eier eiendommen er den 64 år gamle mannen som også er siktet i saken. Også han skal først ha fått beskjed om at arrestasjonen gjaldt et mindre lovbrudd.

Etter det TV 2 forstår har politiet benyttet denne metoden for dermed å få hjemmel til videre etterforskningsskritt i saken, som å ta seg inn på eiendommen de to mennene oppholdt seg på, og hvor de senere fant den døde personen som viste seg å være savnede Sigrid Giskegjerde Schjetne.

64-åringens advokat Aase Karin Sigmond har ikke hatt mulighet til å kommentere saken overfor TV 2 onsdag kveld.

Setter sin lit til tekniske spor

37-åringens forsvarer John Christian Elden forteller at hans klient stadig stiller seg uforstående til den svært alvorlige siktelsen.

– Han sier at han ikke har hatt noe med Sigrid å gjøre, verken i forhold til kidnapping eller i forhold til drap. Han har i avhør også forklart at han ikke oppholdt seg i Østensjø-området natten Sigrid forsvant, og mener at politiet kan få det bekreftet ved å undersøke tekniske spor, sier John Christian Elden.

– Mener han at tekniske spor vil bevise at han var et annet sted i Oslo denne natten?

– Han mener at politiet må kunne finne ut dette. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvor han eventuelt har vært eller hvorfor, sier Elden.

– Var i kontakt med politiet

Tirsdag kveld ble det kjent at politiet på Sunnmøre i flere uker har vært på jakt etter den 37 år gamle mannen som nå er siktet i Sigrid-saken.

– Min klient har i lengre tid vært klar over at politiet på Sunnmøre har ønsket å få tak i han. Han har også selv vært i kontakt med politiet på Sunnmøre flere dager i forkant av denne pågripelsen i forbindelse med at de ville snakke med han, sier Elden.

Det har ikke lyktes TV 2 å få bekreftet fra politiet på Sunnmøre at det faktisk har vært kontakt mellom dem og 37-åringen i løpet av den siste tiden.