STØTTER: Skuespillere, artister og politikere har erklært sin støtte til Brede Bøe etter hans uttalelser om HIV, alkoholisme og depresjon.
STØTTER: Skuespillere, artister og politikere har erklært sin støtte til Brede Bøe etter hans uttalelser om HIV, alkoholisme og depresjon.

Kjendis-Norge slår ring rundt Brede Bøe etter HIV-avsløring

– Nå er han en fri mann.

I en åpenhjertig kronikk overrasket politiker og revyartist Brede Bøe med avsløringer om hans personlige kamp mot HIV, depresjon og alkoholavhengighet.

Tirsdag renner det inn støtteerklæringer fra skuespillere, politikere og bekjente som hyller Bøe for sin «åpenhjertige modighet».

Les også:Brede Bøe: – Jeg er HIV-positiv

Avmystifiserer sykdommen

TABU: Tidligere minister Kristin Clemet mener at HIV og AIDS fortsatt er tabubelagt i Norge.  (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)
TABU: Tidligere minister Kristin Clemet mener at HIV og AIDS fortsatt er tabubelagt i Norge. (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)

Tidligere utdannings- og forskningsminister, og nestleder i Landsforeningen mot AIDS, Kristin Clemet, synes det er svært positivt at Bøe tør å være åpen om sykdommen.

– Jeg synes det er veldig bra at han tør å stå frem. Å være HIV-positiv i våre land er jo blitt en kronisk sykdom. Jeg var nestleder i Landsforeningen mot AIDS på tidlig 90-tallet, den gang HIV og AIDS omtrent ble kjent, og det er jo klart at utviklingen har vært enorm. Den gang var det enormt mye stigma og spekulasjoner om at man kunne bli smittet bare ved å se på noen, sier Clemet til «God Kveld Norge».

Den tidligere Høyre-politikeren tror at Bredes uttalelser kan bidra til at flere HIV-smittede tør å stå frem, og skape et felleskap.

– Er sykdommene HIV og AIDS fortsatt tabubelagt i Norge?

– Det er nok det, ja. Hvis ikke hadde vi hørt om flere. Rettere sagt, sykdommen er langt mindre tabubelagt enn det de var før. Det er mye mer kunnskap om sykdommen enn før, og det har bevegd seg fremover. I dag kan en person med HIV leve et tilsynelatende normalt liv med den medisinen vi har i dag. Sånne som Brede vil føre utviklingen videre ved å avmystifisere sykdommen, sier Clemet.

Les også:Politikere mener hivloven må fjernes

Gir sykdommen et ansikt

NÆRE VENNER: revykollega Tom Sterry støtter sin gode venn Brede Bøe.  (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)
NÆRE VENNER: revykollega Tom Sterry støtter sin gode venn Brede Bøe. (Foto: Marius Gulliksrud, © ps)

Revykollega Tom Sterri mener at sin nære venn Bøe gjør en flott politisk sak ved å gi HIV-sykdommen et ansikt.

– For det første er Brede kjempe tøff og sterk som går ut med sine egne problemer, men han gjør også en god politisk sak. Han er med på å fjerne den enorme redselen, den åttitalls-holdningen som ligger litt i kjølvannet. En skal ikke ufarliggjøre HIV og AIDS, men det er viktig å påpeke at en kan fint leve med sykdommen. Hvis man lar seg behandle kan man leve et normalt og verdig liv. Man kan bli gammel og lykkelig, forteller Sterri til «God Kveld Norge».

Samtidig mener Sterri at uttalelsene har vært en personlig seier for revykollegaen og kompisen.

– Brede har kvittet seg med et tonn fra skuldrene. Det er ikke noe gøy å leve med slike hemmeligheter. Nå er han en fri mann og han gjorde det i en fantastisk fin sammenheng. Kronikken hans var så fin og intelligent. Det er klokskap og godskap på sitt aller, aller beste. Brede er med på å normalisere og opplyse folk på hva sykdommen virkelig er. Du kan fint gi en HIV-smittet en god klem, sier Sterri til «God Kveld Norge».

Les også: Resistent hiv-virus på frammarsj

– En meget flott og redelig mann

EKSSAMBOER: Skal Vi Danse-dommeren Christer Tornell mener at Bøes kronikk er «varm og reflektert». (Foto: Audun Braastad , © ps)
EKSSAMBOER: Skal Vi Danse-dommeren Christer Tornell mener at Bøes kronikk er «varm og reflektert». (Foto: Audun Braastad , © ps)

Artist Elisabeth «Bettan» Andreassen støtter høyrepolitikerens uttalelser og kaller Bøe for «svært modig».

– Det er sikkert en lettelse for han at alle vet. Jeg kjenner Brede som en meget flott og redelig mann. Jeg skulle gjerne gitt han en deilig varm klem i dag, sier «Bettan» til «God Kveld Norge».

«Skal Vi Danse»-dommer og ekssamboer Christer Tornell ser på Brede Bøe som et godt forbilde.

– Vi var samboere for 10-15 år siden, og vi er fremdeles gode venner. Jeg har kjent til sykdommen, men synes at brevet står for noe større. Noe demokratisk og rettferdig. Brede slår veldig ned på urettferdighet og dette gjør han til en veldig stor mann i en liten kropp. Han representerer folket som politiker, og det er viktig for han. Jeg synes han er en fantastisk mann og et stort forbilde, sier Christer til «God Kveld Norge».

Bred støtte

BEUNDRINGSVERDIG: Artist Ingrid Bjørnov twitrer at Brede er en «klok og modig mann». (Foto: Beate A. Tecza, © ps)
BEUNDRINGSVERDIG: Artist Ingrid Bjørnov twitrer at Brede er en «klok og modig mann». (Foto: Beate A. Tecza, © ps)

Siden kronikken ble publisert i Moss-Avis har støtteerklæringene på sosiale samfunn som Twitter og Facebook tikket inn.

– Hurra for modige Brede. Jeg beundrer deg for at du bestemte deg for å bryte dine egne murer. Istedenfor å bli dine hemmeligheter, ble du et forbilde, skriver Mia Gundersen på Facebook.

– Brede Bøe altså! Bra og modig!!, skriver komiker Terje Sporsem på Twitter.

– Brede Bøe er en klok og modig mann. Jeg tar av meg hatten i beundring og respekt, skriver artist Ingrid Bjørnov på sin Twitter-profil

Les også:Kjempet for å skjule hiv-diagnosen