EKS SAMBOERE: Skal Vi Danse dommer Christer Tornell støtter sin tidligere kollega og ekssamboer Brede Bøe.
EKS SAMBOERE: Skal Vi Danse dommer Christer Tornell støtter sin tidligere kollega og ekssamboer Brede Bøe.

– Han er en fantastisk mann og et stort forbilde

– Kronikken er varm og reflektert, akkurat slik Brede er.

I en overraskende og ærlig kronikk i Moss-Avis fortalte skuespiller og politiker Brede Bøe om sin kamp mot HIV-sykdommen, alkoholisme og depresjon.

– Kronikken er varm og reflektert, akkurat slik Brede er, sier «Skal Vi Danse»-dommer Christer Tornell til «God Kveld Norge».

Les også:Brede Bøe: – Jeg er HIV-positiv

– Et stort forbilde

«Skal Vi Danse»-dommer og skuespiller Christer Tornell jobbet sammen med Brede Bøe i teaterstykket «My Fair Lady» i 2003.

Til «God Kveld Norge» avslører Tornell at skuespillerkollegaene bodde sammen i flere år.

– Vi var samboere for 10-15 år siden, og vi er fremdeles gode venner. Jeg har kjent til sykdommen, men synes at brevet står for noe større. Noe demokratisk og rettferdig. Brede slår veldig ned på urettferdighet og dette gjør han til en veldig stor mann i en liten kropp. Han representerer folket som politiker, og det er viktig for han. Jeg synes han er en fantastisk mann og et stort forbilde, sier Christer til «God Kveld Norge».

Tornell tror at Bøes ærlighet om hans personlige strider kan bidra til større åpenhet rundt HIV.

– Brevet fokuserer at han sliter med ting, men på en måte setter det fokus på andre som sliter med det samme som han. Jeg håper virkelig at folk også ser på dette som noe positivt, at folk tør å stå frem, sier «Skal Vi Danse»-dommeren.

Les også:Politikere mener hivloven må fjernes

HIV-positiv

I Moss Avis mandag skrev Bøe en liste der politikeren innrømmer at han lider av HIV, depresjon og alkoholavhengighet.

1) Jeg har et alkoholproblem jeg har brukt mye tid på å kjempe med, der jeg har både tapt og seiret.

2) Jeg er bipolar. Det betyr at jeg er det som i gamle dager het manisk/depressiv, men som i dag har mer kategoriserte betegnelser og som med god medisinering gjør hverdagene enklere. Livskvaliteten blir bra.

3) Jeg er HIV-positiv. En svært stigmatiserende diagnose, som urettmessig ved lovs kraft gjør den smittede straffansvarlig uansett åpenhet eller ikke. Medisinsk er det imidlertid slik at det er blitt en kronisk lidelse man kan leve med uten påvisbar virusmengde. Vårt velferdssamfunn hjelper menneskene til å kunne leve fullverdige liv. Det betyr vel at de fleste av oss skal kunne ta del i hele det offentlige liv. Dette er ikke ulovligheter, men like fullt godt materiale for den indre samtale når egnethet skal diskuteres.

Les også:Timothy (45) - den første i verden som er kurert for hiv