Ole Einar Bjørndalen Kaggestad Hanevold
Ole Einar Bjørndalen Kaggestad Hanevold

Hanevold om Bjørndalens VM-planer: – Han trenger å få litt bank

Men både Halvard Hanevold og Johan Kaggestad tror Ole Einar Bjørndalen kan levere på toppnivå frem til VM i 2016.

Søndag ble det offisielt klart at Norge og Holmenkollen skal arrangere VM i skiskyting i 2016. Vedtaket på IBU-kongressen var i realiteten en formalitet ettersom Oslo var eneste søker.

En som kan være å finne på startstreken da er Ole Einar Bjørndalen, som da vil være 42 år gammel.

– Klart jeg har tenkt tanken på å være med på en slik begivenhet, sa skiskytteresset til tv2.no i går.

– Jeg får jo frysninger på ryggen bare ved tanken på folkefesten som var der under ski-VM i 2011. Jeg har ikke sagt at jeg går i Kollen, men innrømmer at jeg har tenkt tanken og at det pirrer. I øyeblikket jobber jeg mot OL i 2014, men er jeg på det tidspunktet, altså i 2014, like motivert som nå, ja, da er det fullt mulig at jeg fortsetter.

Positiv Hanevold
De færreste idrettsutøvere holder toppnivået så lenge.

Halvard Hanevold tok OL-gull i en alder av 40 år og sier at han tror Bjørndalen kan holde nivået.

– Jeg presterte bra på mitt nivå til jeg var 40, så med hans talent og treningsvilje er det ingenting i veien for at han kan holde seg i verdenstoppen, sier Hanevold til tv2.no.

Halvard Hanevold med gullmedaljen han vant som 40-åring i Vancouver. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Halvard Hanevold med gullmedaljen han vant som 40-åring i Vancouver. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Det er vanlig i utholdenhetsidretter at man kan holde nivået i lengre tid. Hilde Gjermundshaug Pedersen er et eksempel fra norsk vinteridrett, mens det i sykkel formelig florerer av ryttere over førti år.

– Se bare på Jens Voigt og Chris Horner i Tour de France. Det er ingen grunn til at Ole Einar Bjørndalen ikke skal kunne levere toppresultater i årene som kommer, sier utholdenhetsekspert Johan Kaggestad til tv2.no.

Les også: Bjørndalen : – Klart jeg har lyst til å være med

– Trenger å få bank
To faktorer vil være særlig avgjørende: motivasjon og skader.

– Det er vesentlig at han fortsatt er like sulten, og at han ikke mister trykket i treningen. De yngre utøverne han trener mot er kjempesultne på suksess, forklarer den tidligere verdensmesteren.

– Ole Einar trenger å trene sammen med laget, og suge til seg den ungdommelige motivasjonen fra utøvere som Emil (Hegle Svendsen), Tarjei (Bø), og Johannes (Thingnes Bø). Han trenger å få litt bank på trening.

Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Forrige sesong slet Bjørndalen med ryggproblemer. De plagene må han få bukt med skal han plusse på sine 94 verdenscupseire.

– Kroppen endrer seg ikke all verden så lenge man får trent. Da utsetter man den prosessen. Så det er utrolig viktig å unngå sykdom og skader som kan føre til lange avbrekk, sier Hanevold.

Les også: Hegle Svendsen sendes hjem fra høyden

Han får støtte av Kaggestad, men det er utfordringer for Bjørndalen.

– Når man blir eldre så trenger man mer restitusjon etter harde økter, og kanskje må man trene færre harde økter også for å redusere faren for skader og sykdom, forklarer han, men legger til:

– Ole Einar er rå på å passe på seg selv og å leve et liv som passer til toppidrett. Han er best i verden på akkurat det, og derfor kan han holde på lenger enn de fleste.

Mister fart
En grunn til at utholdenhetsutøvere kan holde på lenger er at de ikke er like avhengig av ferdigheter som spenst og hurtighet. Det er ofte det som forsvinner først.

Det bekymrer nok neppe den norske skiskytteren.

– Spurtene vil ikke være viktig for ham. Han har aldri vært spesielt god til å spurte, og i et eventuelt VM i 2016 er det jo først og fremst en stafettetappe og enkeltstartene som vil være det som det handler om, sier Johan Kaggestad.

Ole Einar Bjørndalen verdenscupseier kontiolahti februar. (Foto: Ulander, Markku/NTB scanpix)
Ole Einar Bjørndalen verdenscupseier kontiolahti februar. (Foto: Ulander, Markku/NTB scanpix)

Tøft å leve opp til
Det blir veldig vanskelig for Bjørndalen å levere like gode resultat som han har gjort tidligere i karrieren.

Men mannen som har seks OL-gull og 18 VM-gull i karrieren kommer fortsatt til å levere bra, tror ekspertene.

– Jeg tror ikke han kommer til å levere like hyppig gode resultater, men han vil levere jevnt bra med enkelte topper, sier Johan Kaggestad.

Spørsmålet er om noen sesonger med til ham å være middelmådige resultater vil ha noe å si for ettermælet til mannen mange anser for å være Norges største idrettsutøver noen gang.

– Han kan ikke tenke på omdømmet og ettermælet. Han må leve i nuet, og så lenge han føler at han kan og vil være med så vil det være veldig defensivt å tenke på hva andre mener, sier Halvard Hanevold.

Skiskytter-VM i 2016 blir det tredje som arrangeres i OL, etter mesterskapene i 1986 og 2000. De to forrige gangene Norge søkte om VM, havnet mesterskapet andre steder.