qprklem
qprklem

Kjøpefest gir QPR-suksess?

Queens Park Rangers har storhandlet i overgangsvinduet, men vil det føre til suksess for London-klubben?

Den følgende teksten er skrevet av Jørgen Klem, fotballkommentator i TV 2.

Det er 25 år siden jeg tok et valg i mitt liv. Jeg valgte meg et fotballag. Queens Park Rangers ble laget. Første og fremst på grunn av kule drakter og et flott navn. Sportslig har det vært en rekke nedturer som supporter, men juli og august 2012 har vært en opptur. Takket være eiere som har penger og lyst, og et mål om å etablere QPR i toppen av engelsk fotball – på sikt.

Deadline Day er over. Det er 1.september og QPR blir av mange kåret til vinneren i dette overgangsvinduet. 12 spillere er hentet inn – tre av dem har vunnet Champions League.

London-klubben har mildt sagt vært hissige på overganger det siste året. Det nærmer seg 30 etter at Tony Fernandes tok over eierskapet rett før seriestart 2011/12. Da hadde den italienske duoen nådd sitt mål – «The Four Year Plan».

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Stjernespillere er hentet inn
I dag er det mange som rister på hodet og er rystet over hvordan QPR har handlet hver gang det har nærmet seg Deadline Day. Mange av de som har blitt hentet inn det siste året har ikke holdt mål og er blitt sendt på dør.

Men i dette overgangsvinduet må man bare ta av seg hatten for klubben. Julio Cesar er hentet inn. En av verdens beste keepere og nærmere 70 landskamper for Brasil.

Esteban Granero (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Esteban Granero (Foto: ANDREW YATES/Afp)
Esteban Granero har skrevet under fire år for QPR. Spilleren som kommer fra Real Madrid, kunne gått rett inn på de fleste lagene i Premier League, sitat kollega Morten Langli.

Jose Bosingwa er hentet fra Chelsea. Han spilte mange kamper for Chelsea i fjor og vant Champions League.

Dette er spillere som vil heve laget betraktelig. Jeg kan også nevne Park, Hoilett, Mbia som er spennende spillere. Endelig har klubben fått napp på spillere som holder et høyt sportslig nivå i forhold til mange av de tidligere kjøpene. Men hva kan man forvente å få når man er en liten klubb? Det tar tid for QPR å lokke til seg spillere.

Hvordan klarer man å overtale en spiller som Cesar til å skrive under for klubben? Det er selvsagt en fordel at klubben holder til i London, men det er ikke alt. Jeg tror eier Tony Fernandes har en drøm om at QPR på sikt skal bli et topplag. Cesar har helt sikkert en solid ukelønn, men når eierne har råd til dette, så er det vel ingen supportere som blir lei seg? Slik er fotballen. Dessverre sier mange, men skal man være med, så koster det.

Les også: Dette er overgangsvinduets vinnere og tapere

Ingen skyhøye overgangssummer
Men dersom vi legger sammen innkjøpssummen på stallen til QPR 2012/13, så får vi en sparsommelig sum sammenlignet med mange andre PL-lag. I dette vinduet hentet klubben 12 spillere for en totalsum som er omtrent det samme som enkelte klubber har betalt for en spiller. Hvor mye betalte Real Madrid for Luca Modric?

Presset på Mark Hughes vil helt sikkert øke. Plutselig er det slik at vi kan begynne å forvente resultater og sette krav til klubben. Det som er så fint, er at hvis resultatene uteblir, så er det bare å glede seg til 31.januar 2013. Da tror jeg klubben kjøper en spiss eller to og to midtstoppere.

Deadline Day + QPR = Sant
Det ble tap i den første kampen etter at vinduet stengte. Tittelforsvarer Manchester City vant fortjent 3-1. Men QPR hyppet seg og gjennomførte en godkjent 2.omgang. Nå må klubben bruke de to neste ukene godt. Lørdag 15.september kommer Chelsea på besøk.

Jeg vil avslutte som Rudolf Blodstrupmoen gjorde i filmen Flåklypa Grand Prix da han på TV hørte nyhetene om at sykkelrepratør Reodor Felgen skulle utfordre han i billøp:

«Time vill shåw»