FORLENGER LIVET: Forskning viser at  du kan forlenge livet ved å legge om til en sunn livsstil, selv etter fylte 85 år. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI)
FORLENGER LIVET: Forskning viser at du kan forlenge livet ved å legge om til en sunn livsstil, selv etter fylte 85 år. (Foto: Illustrasjonsbilde / Colourbox/PHOTOPQR/LA DEPECHE DU MIDI)

Aktive pensjonister kan få seks ekstra år

Å ha en sunn og aktiv livsstil i 70-årene kan gjøre at du lever mye lengre.

Første treningsapp på norsk ute nå

Det kommer frem i en ny svensk studie der forskere ved Karolinska institutet har analysert 1810 personer over 75 år.

Resultatene viser at menn med sunn livsstil levde seks år lengre enn resten, mens kvinnene levde fem år lengre, skriver BBC.

Livsforlengende å gå
Stillesitting, overvekt, røyking og høyt alkoholkonsum er dårlig for helsen og reduserte forventet levealder.

Forskerne bak studien ønsket å finne effekten av å legge om til en sunnere livsstil etter fylte 75 år. Deltakerne i studien ble fulgt gjennom en periode på 18 år.

LES OGSÅ: Treningsprogrammet som får deg opp av sofaen

Ikke uventet viste resultatene at røykere dør tidligere. De som derimot sluttet som middelaldrende levde nesten like lenge som dem som aldri har røykt før.

Svømming, gange og gymnastikk økte levealderen til deltakerne med rundt to år. Det viste seg også at personer med en stor omgangskrets levde halvannet år lengre sammenlignet med dem som ikke hadde dette.

God motivasjon
Selv etter fylte 85 år kunne en sunn livsstil forlenge livet med fire år, viser studien som også er publisert på nettsidene til British Medical Journal.

– Resultatene våre tyder på at å oppmuntre til gunstig adferd selv ved høy alder kan forbedre forventet levealder, sier en av forskerne bak studien.

Mange av valgene rundt livsførsel ble gjort før deltakerne fylte 75 år. Det er uklart hvor stor forskjell det kan utgjøre å legge om til sunnere livsførsel etter dette.

LES OGSÅ: Stadig flere dør av dette

– Disse resultatene burde inspirere alle til aktivitet seinere i livet, sier Alan Maryon-Davis, professor i folkehelse ved King's College London.

Han mener forskningsresultatene gir god dokumentasjon på at det selv i 70-årene ikke er for seint å få noen ekstra år til å nyte livet ved å være aktiv, leve sunt og være involvert i familie og samfunnet.

LES OGSÅ: Dette kostholdet gjør at du lever lenger

Pensjonister sprekere enn 15-åringer
Tall fra Statistisk sentralbyrå i 2010 viser at forventet levealder for nyfødte jenter i Norge var 83 år, mens tilsvarende tall for gutter var 79 år.

Hver femte nordmann har utviklet fedme. Ifølge rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2011» er norske 15-åringer mer inaktive enn de eldste aldersgruppene.

– Det er noe med samfunnet vi har som gjør at stillesittende aktiviteter trekker ungdom til seg. Vi lykkes ikke med tiltakene våre for tiden, og dette er en av våre store utfordringer, sa helsedirektør Bjørn-Inge Larsen da rapporten ble lagt frem i vår.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!