dockal
dockal

Dockal lærer norsk - sliter med trøndersk: – Svensson er verst. Det er nesten kinesisk

Nå vil Europaliga-toppscoreren skyte Rosenborg til Europa.

Følg Rosenborg-Legia Warszawa minutt for minutt fra kl. 19.00.

Borek Dockal har scoret 6 mål på 6 kamper i Europaligaen. Han største ønske er å spille europacup med Rosenborg.

Dockal har funnet seg godt til rette i Trondheim. Etter en variabel fjorårssesong begynner ting nå å sitte, også det norske språket.

– Jeg startet i januar. Jeg og kjæresten min tok norskkurs på universitetet, forteller 23-åringen.

Men noen lagkamerater er lettere å forstå enn andre.

– Jon Inge Høiland er enklest å forstå. Han snakker på norsk til meg ganske ofte. Jeg skjønner hva han sier til meg ganske godt. Det er mye lettere å forstå hva han sier til meg, enn de andre unge guttene fra Trøndelag, forteller 23-åringen.

– Nesten kinesisk
– Nå kan han føre en samtale på norsk, etter et år. Det er bra gjort, sier Jon Inge Høiland.

– Jo da, han forstår mye, men han snakker ikke så mye. Jeg vet ikke om han forstå meg da, men han forstår andre i alle fall. Dockal er en intelligent fyr, sier Jonas Svensson.

– Jonas Svensson er verst. Jeg forstår han ikke. Det er nesten kinesisk, fortsetter Dockal.

Sapara-sammenligningen
Da Dockal kom til Trondheim ble han fort sammenlignet med en tidligere publikumsyndling på Lerkendal, Marek Sapara.

– Jeg følte det ikke som en konkurranse mellom oss to. Jeg forstår de som sammenlignet oss, fordi han kommer fra nesten det samme området som meg og har en litt lik spillestil som meg, sier Dockal.

Likevel, han følte ikke sammenligningen som noe press.

– Nei, det var ikke press. Jeg følte forventninger. Det var veldig bra for meg å føle det. Det ga meg selvtillit og jeg følte at folk ville ha meg i klubben, sier Dockal

Målene
Nå har 23-åringen gjort rollen til sin egen. Han har vært sterkt delaktig i at trønderne er med i gullkampen i Tippeligaen og er nært avansement til Europa League. Dockal har til sammen scoret 20 mål fra sin høyre midtbaneposisjon. Det er like mange som spisskvartetten Prica, Iversen, Chibuike og Fredheim Holm, til sammen.

– Jeg er faktisk overrasket over at jeg har scoret så mange. Jeg har aldri scoret så mange mål i løpet av en sesong før. Hver kamp jeg vinner er perfekt for meg. Det har ingenting å si om jeg scorer eller ikke, forteller tsjekkeren.

Ingen landskamper
Til tross for storspill i RBK-trøyen har ikke Dockal fått noe spilletid på det Tsjekkiske a-landslaget.

– Jeg var litt skuffet når jeg ikke ble tatt ut forrige gang. Jeg trodde at jeg kunne få muligheten i privatlandskampene. Forhåpentligvis er jeg ganske nære, men jeg er der ikke fortsatt. Det er litt irriterende, sier Dockal.

Drømmer om Bundesliga
Det er ikke bare på landslaget han har ambisjoner om å spille.

– Hvis jeg kan velge, må det bli Bundesliga. Jeg liker ligaen veldig godt. Den har alt jeg trenger, alt jeg vil ha. Alltid fulle hus, veldig gode spillere, veldig gode lag. I tillegg ligger det nær Tsjekkia, sier midtbanespilleren.

Vinne med Rosenborg
Før Borek drar vil han gjøre som Marek (Sapara), vinne noe med Rosenborg.

– Det er ikke så mange lag i Europa hvor du kan være med å kjempe om titler hvert år. Dette er kanskje min siste sjanse til å vinne noe. Når du kommer til en så stor klubb, med så stor suksess, må målet ditt være å vinne noe. Jeg vil ikke være spilleren som kom til Rosenborg, spilte her noen sesonger og så dro, avslutter Dockal.