Man gikk ut i fra et denne unike bilen var tapt for alltid, men her står den. Så å si ubrukt!  (Foto: Faksimile fra eBay)
Man gikk ut i fra et denne unike bilen var tapt for alltid, men her står den. Så å si ubrukt! (Foto: Faksimile fra eBay)

Squire SS100: Unik prototype funnet på låve - etter 40 år

Entusiastene trodde den var forsvunnet - så dukket bilen plutselig opp.

Alt som ikke er stjålet eller brent kommer en dag til rette igjen - om vi skal tro et gammelt ordtak.

Og kanskje stemmer det? I alle fall i dette tilfellet. Den gule bilen - som er en uhyre sjelden Intermeccanica Squire SS100 - dukket forleden opp fra mer eller mindre intet. Eller litt mer presist: En gammel låve i Philadelphia i USA.

Ikke nok med at det bare ble produsert så lite som 47 eksemplarer av bilen. Dette er i tillegg en prototype med en del spesielle detaljer som gjør den enda mer unik.

Ett eksemplar

Faktisk så unik at dette er det absolutt eneste eksemplaret som finnes og den er nå til salgs på den amerikanske auksjons-nettsiden eBay.

Her er prototypen ute på testtur i 1972. Man kjenner lett  igjen den foldbare frontruta.  (Foto: Faksimile fra eBay)
Her er prototypen ute på testtur i 1972. Man kjenner lett igjen den foldbare frontruta. (Foto: Faksimile fra eBay)

Det internasjonale Squire-registeret har visst at det ble bygget en prototype, det fantes bilder av den. Men det har vært helt umulig å spore den opp, så man gikk ut i fra at bilen var tapt for alltid.

VW Boble: Slik sto den i 32 år

Funnet blant ost og vin

Han som nå selger bilen "fikk den med på kjøpet" da han kjøpe en låve fylt med alskens rusk og rask. Biler, sykler, møbler, ost(!) og hjemmelagd vin. Oppe på en slags hems stor denne, litt merkelige gule bilen.

Det har senere vist seg at han som solgte låven hadde vært mekaniker for en Fiat-forhandler og at han hadde fått bilen som "lønn" for jobb han hadde gjort.

At det er den unike prototypen, er det ingen tvil om. Baklyktenes plassering var annerledes på denne enn de andre bilene. Det man allikevel lettest tar den på er frontrute som kan legges ned. Det fantes bare på denne bilen.

Mektig front med håndlaget radiatorkappe og originale Carello lys og skikkelige fanfare horn!  (Foto: Faksimile fra eBay)
Mektig front med håndlaget radiatorkappe og originale Carello lys og skikkelige fanfare horn! (Foto: Faksimile fra eBay)

Se hele annonsen her:

Dette er den minst kjente bilen som Automobilli Intermeccanica i Troferallo, Italia produserte.

Jaguar-kopi

Kanskje ikke så rart, det lave antallet tatt i betraktning. Squire SS 100 er en nesten eksakt kopi av Jaguar SS100 som ble produsert mellom 1937-39.

Prototypen som nå er til salgs ble bygget i 1972, mens produksjonsbilene ble satt sammen i 1973/74.

Fine, restaurete Squire SS100 har blitt solgt for opp mot 2 millioner kroner.
Fine, restaurete Squire SS100 har blitt solgt for opp mot 2 millioner kroner.

Her er bruktbilene for deg som virkelig vil skille deg ut:

Kupp?

Strøkne, restaurerte utgaver av intermeccanica Squire SS100 har blitt solgt for 340.000 dollar. Dvs rundt 1,9 millioner kroner. Budene på denne rariteten er i skrivende stund oppe i drøyt 30.000 dollar, som tilsvarer ca 170 000 kroner. Snakker vi et aldri så lite kupp her?

Selger fikser eventuell sjøfrakt, men legger til at VW-Bussen i bakgrunnen (på toppbildet) IKKE er tilsalgs og ber folk om IKKE spørre om den.

Kurant drivlinje

Rekkesekser fra Ford og C4 automatgir er en kurant drivlinje.  (Foto: Faksimile fra eBay)
Rekkesekser fra Ford og C4 automatgir er en kurant drivlinje. (Foto: Faksimile fra eBay)

Les også: Fremtidige klassikere på billigsalg i Sverige:

Motorene i SS100 kom fra Ford og er samme rekkesekser på 250 cu.in son vi blant annet finner i Ford Mustang. Man kunne velge mellom automat og manuelt gir. Som vi ser av bildene har denne bilen automatgir.

Bilen har ikke gått mer enn 4800 miles og skal være - etter forholdene - i svært god stand. Mye takket være god innendørs lagring. Interiøret er helt og pent, men trenger en skikkelig rens. Resten av bilen er også patinert av tidens tann og trenger nok en gjennomgang.

Utsatt for hærverk og tyveri

Interiøret ser helt og fint ut, men trenger en skikkelig rens.   (Foto: Faksimile fra eBay)
Interiøret ser helt og fint ut, men trenger en skikkelig rens. (Foto: Faksimile fra eBay)

Det ene sidespeilet er ikke originalt, men kommer fra en Alfa Romeo. Kalesjen ble tidlig på 70-tallet angivelig skåret opp av pøbler, samtidig som reservehjulet ble stjålet - sistnevnte ble imidlertid erstattet og er altså på plass igjen.

Men det var tyveriet og hærverket på kalesjen som gjorde at eieren av bilen bestemte seg for å sette den på låven i sin tid.

Der har den altså stått siden ...

Shelby Cobra: Var dette verdens tøffeste "konebil"?