Selger du bilen din som 'strøken'   da bør den være knallfin både utenpå og inni. Det mener i alle fall Brooms bilekspert.
Selger du bilen din som "strøken" da bør den være knallfin både utenpå og inni. Det mener i alle fall Brooms bilekspert.

– Hva betyr det egentlig når en bil er strøken?

Ordet går igjen i mange bilannonser – kanskje altfor mange.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny. Jeg skal kjøpe min første bil i løpet av neste år og leser mange bilannonser nå. Er ord som jeg leser mange ganger er strøken. Det virker som det er favorittordet til veldig mange bilselgere :-). Men hva betyr det egentlig, hva kan jeg regned med når en bil blir solgt som strøken? Hilsen Henrik som ser etter fin BMW.

Benny svarer:

Hei Henrik. Godt spørsmål! Det jeg legger i strøken, er at bilen da skal være i veldig godt stand og se fin ut. Den skal ikke ha bulker eller masse steinsprut eller hull og merker i setetrekkene. For meg betyr strøken stand at den skal være tilnærmet som ny.

Problemet her er naturligvis at det ikke finnes noen fasit og da blir det fort trøbbel. Det noen mener er strøkent, kan fort vise seg å være noe helt annet.

Jeg har selv kjørt i milevis for å se på "strøkne" biler som har vist seg å være alt annet enn det. Og da har svaret fra selger ofte vært "Men, det er jo en bruktbil, du må jo regne med at den ser brukt ut..".

Selv tror jeg aldri jeg har brukt det ordet, heller ikke når jeg har solgt biler som kanskje har fortjent karakteristikken. Da har jeg heller skrevet at den er "veldig, veldig fin".

Kjøpe eller selge bil? Her får du MYE informasjon

Spørre og grave

Mitt råd er å ta mye av informasjonen i bilannonser med en stor klype salt. Dette er jo selgerens subjektive oppfatning av bilen sin – og altfor mange har nok i overkant god tro på det de selger. Noen er kanskje ikke 100 prosent ærlige heller, og kan smøre ganske tykt på.

Derfor er det lest å ha et kritisk blikk, se nøye på bildene – og danne seg sin egen oppfatning av bilen. Før du eventuelt reiser ut for å se på en bil, er det også lurt og spørre og grave litt på mail.

Ikke gi deg før du har fått svar du er fornøyd med – og still gjerne kontrollspørsmål hvis du er usikker. Det fine med å ta dette på mail er at du da har svarene skriftlig, det kan komme godt med hvis det skulle oppstå problemer i etterkant.

Lykke til med valg av førstebil!

Lykke til videre!

LES OGSÅ: – Hvorfor kjøper ingen denne SUV-en?

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Les SUV-duellen – her ble det knockout til Volvo!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: