I 50 år har Tyrigrava kro tjent som samlingspunkt for bil  og motorinteressert ungdom i Oslo og Follo   og i praksis hele Østlandet. Nå skal stedet selges, og det manes til engasjement for å sikre fremtiden. (Foto: Ruth Helen Kjærran Abelsen / www.rallyruth.com)
I 50 år har Tyrigrava kro tjent som samlingspunkt for bil og motorinteressert ungdom i Oslo og Follo og i praksis hele Østlandet. Nå skal stedet selges, og det manes til engasjement for å sikre fremtiden. (Foto: Ruth Helen Kjærran Abelsen / www.rallyruth.com)

Frykter legendarisk møtested går tapt

Nå mobiliserer bilentusiastene for å redde Tyrigrava Kro.

Har du 11 millioner kroner og et ønske om å bli helt? Da bør du vurdere å slå til når Tyrigrava Kro langs Gamle Mossevei utenfor Oslo nå skal selges.

”Grava” har de siste 50 årene vært et yndet utfartsmål og treffsted for motorinteresserte. Ukentlig gjennom hele sommersesongen treffes hundrevis av biler og motorsykler og deres eiere utenfor den gamle funkis-bygningen mellom Gjersjøen og den tidligere hovedveien til Oslo fra øst, og gjennom vinterhalvåret tjener stedet som møtested for et stort antall bil- og motorklubber.

Stenger dørene 30. september

Nå kan det være slutt. Eiendommen er lagt ut til salgs, og driften av kroa skal etter planen opphøre den 30. september, ifølge en gruppe på Facebook.

En av de mest tradisjonsrike samlingsstedene for bil- og motorinteresserte ungdommer i hele Oslo- og Follo-området er til salgs, og det manes til innsats for å redde stedet for fremtiden på Facebook. Faksimile: Finn.no
En av de mest tradisjonsrike samlingsstedene for bil- og motorinteresserte ungdommer i hele Oslo- og Follo-området er til salgs, og det manes til innsats for å redde stedet for fremtiden på Facebook. Faksimile: Finn.no

Da trommes det sammen til en siste markering for å gjøre ære på vertskapet ”Petter´n og Gerd”, som har servert bilinteresserte i hovedstadsområdet mat og drikke i de ærverdige lokalene i en årrekke.

Les også: 1955 Fairlane - slike har omgitt Tyrigrava siden 60-tallet

Og det ligger mye både nostalgi og dårlig skjult bekymring for fremtiden i det som skrives på Facebook-siden. For ingen vet hva som vil skje med stedet den dagen noen legger de 11 millionene som forlanges på bordet for å overta eierskapet.

Se annonsen her:

Redningsaksjon på Facebook

Så stor er faktisk bekymringen at det er dannet en egen Facebook-gruppe for å anspore til innsats for å redde stedet som ”knutepunkt” for de motorinteresserte også.

- Dette er et fortvilet forsøk på å få flest mulig til å få informasjon om at det utrolig hyggelige treffstedet stenger dørene etter mange flotte år. Dette er forferdelig trist, særlig for oss som har hatt gleden av det hyggelige miljøet helt fra 1962 og til dags dato, skriver Eva B. Brattvoll i Amcar Follo i en mail til oss.

Både bil- og motorsykkelfolket har sine egne ukentlige møtedager gjennom sommerhalvåret, men også utenom disse dagene er den gamle skysstasjonen ikke langt fra
Både bil- og motorsykkelfolket har sine egne ukentlige møtedager gjennom sommerhalvåret, men også utenom disse dagene er den gamle skysstasjonen ikke langt fra

Hun er en av de som har engasjert seg i Facebook-gruppen ”Tyrigrava, bevar stedet for motorinteresserte”, som håper å kunne medvirke til at stedet selges til en ny eier som ønsker å drive videre etter noenlunde samme mønster.

Finnes ”en rik onkel”?

Engasjementet på siden er stort, og ideene mange. Det skal til og med være tatt initiativ i forhold til Kulturdepartementet med bakgrunn i den historiske betydningen stedet har hatt for motorinteressert ungdom i Oslo og Akershus, sammen med andre samtidige ”institusjoner” som blant annet landemerket ”Hjulet”, like ved.

Hva det blir til vet ingen, men flere generasjoner bil- og MC-entusiaster i området håper på det beste. Kanskje har miljøet selv fostret en ”rik onkel” som kan komme på banen i tolvte time og sikre treffstedet for en ny 50-årsperiode?

Del med Facebook-vennene dine!

Les også: Med denne V8-grillen kan du lage amcar-treff i hagen