Jevnakers eneste uniformerte politibil må gjenopplives atter en gang. Lensmann Lars Fallang er oppgitt (Foto: Frode Johansen, ringblad.no/ANB)
Jevnakers eneste uniformerte politibil må gjenopplives atter en gang. Lensmann Lars Fallang er oppgitt (Foto: Frode Johansen, ringblad.no/ANB)

Måtte dytte politibilen tilbake til stasjonen

Ni år gammel - og stadig på verksted.

Nylig brøt jevnakerpolitiets eneste uniformerte bil sammen - igjen. Det skriver Ringerikes Blad.

Politiet på Jevnaker måtte dytte sin uniformerte politibil tilbake til lensmannskontoret da den havarerte tirsdag.

Politiet var ute på oppdrag i en narkotikasak. Lensmannskontorets eneste uniformerte politibil, en 2003-modell Ford Mondeo, stanset under vanlig kjøring.

– Den måtte etterlates på en parkeringsplass. Ved hjelp av en annen patrulje fikk vi dyttet den i gang og kom såvidt tilbake til vår egen garasje, sier lensmann Lars Fallang.

Bruker private biler

Han legger ikke skjul på at han er oppgitt. Nå har lensmannskontoret bare én bil å bruke under utrykning, en sivil politibil. Hvis det trengs flere biler til oppdrag som ikke krever utrykning, må tjenestemennene ty til sine private biler.

– Det har vi gjort tidligere, sier Fallang.

Gjenganger på verksted

Lensmannen opplyser at politiet har vært plaget med Mondeoen i flere år. Og det til tross for at den ikke har gått lenger enn 150.000 kilometer. Til sammenligning er det politibiler i Hønefoss som har gått over 300.000 kilometer.

Mondeoen har vært på verksted flere ganger tidligere. Fallang synes det er svært dårlig økonomi i å reparere og reparere på en bil som likevel er helt utrangert.

– Hvor mye penger har politiet brukt på å reparere den?

– Det er best å ikke telle, sier lensmannen.

– Hvor mange ganger har den vært på verksted?

– Det har jeg mistet oversikten over.

– Har dere prøvd å få en ny bil?

– Ja, men det er ikke noen ny bil å hente. Det har vi fått beskjed om fra Fellesoperativ enhet, som styrer med bilene, sier Lars Fallang.

Hønefoss får først

Han sitter selv i ledergruppa i politidistriktet og sier at rundt halvpartene av lensmannskontorene trenger ny bil. Men Hønefoss politistasjon har blitt prioritert hittil.

– Bilene der går 60-70.000 kilometer i året, og ofte 24 timer i døgnet. Derfor må de få ny bil først.

Problemet er at det er dyrt å drive butikk i Norge, budsjettet går stort sett til å lønne ansatte. Det er folkene som er den viktigste ressursen i politiet.

– Bevilger politikerne for lite penger til politiet?

– Jeg sitter ikke med svarene, sier lensmannen.

– Hva ønsker du å oppnå med å fortelle om situasjonen?

– Det er vel lov å håpe på en ny bil. Men jeg tror jeg får en gammel, svarer Fallang.

– Kan lensmannskontoret låne en bil av politistasjonen?

- Ja, men da får vi vel et tilsvarende vrak fra Hønefoss, og da er det nesten bedre å vente til vi får tilbake vår egen.

Bruksforbud?

Politimester Sissel Hammer var ikke tilgjengelig torsdag, men sier i en kort kommentar at hvis lensmannen mener at bilen er farlig for mannskapene, så er det hans ansvar å legge ned bruksforbud av bilen.

Hun sier også at lensmannskontoret kan få låne en bil av Hønefoss politistasjon.

Du kan lese mer om bil og trafikk på ringblad.no - her:

LES OGSÅ: Denne politibilen har fått fartsbot