Christian Paasche
Christian Paasche

Christian Paasche om Armstrong-saken: – Jeg hadde håpet på et skikkelig blodbad

Usikkert når Lance Armstrong strippes for Tour-medaljene.

Se Christian Paasche og Mads Kaggestad kommentere saken i videovinduet over!

Fredag kom nyheten om at den sjudobbelte Tour de France-vinneren Lance Armstrong gir opp og velger ikke å forfølge dopinganklagene mot ham.

Les også: Armstrong gir opp kampen mot dopinganklagene

– Det kommer til et punkt der en må si at nok er nok. For meg, så er den tiden nå, skriver Armstrong selv i dagens kunngjøring.

Dermed slipper han offentlig høring, med alt det ville ha ført med seg av skittentøyvask.

Advokatene rasler med sablene
Det amerikanske antidopingbyrået (USADA) og sjef Travis Tygart var raskt ute og bekreftet at syklisten vil bli strippet og fratatt sine syv Tour de France-titler fra perioden 1999–2005.

Men det er langt fra sikkert om Armstrong-feiden er over av den grunn. Trolig inneholder den langt flere kapitler.

Samme dag som amerikaneren selv sier at nok er nok og legger ned stridsøksen, varsler nemlig syklistens egne advokater at de akter å forfølge saken videre.

Armstrong-saken er nemlig ikke bare kompleks juridisk. Den involverer også en rekke mektige internasjonale organer som alle har lagt prestisje i saken.

Både det internasjonale sykkelforbundet (UCI), Verdens antidopingbyrå (WADA), Tour de France-arrangøren ASO og USAs eget sykkelforbund er aktive parter i saken.

GAVMILD: Lance Armstrong er i Australia for å delta i sitt siste
  internasjonale sykkelritt. (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)
GAVMILD: Lance Armstrong er i Australia for å delta i sitt siste internasjonale sykkelritt. (Foto: NATHALIE MAGNIEZ/Afp)

Og selv om Armstrong selv åpent har blitt støttet av både UCI og sitt eget sykkelforbund, trumfer USADA og verdens antidopingbestemmelser dem.

UCI, som selv har støttet Armstrong, er dermed paradoksalt de samme som til syvende og sist kan bli tvunget til å frata ham medaljene, skriver New York Times.

Kan forbli en uløst gåte
Nettopp derfor hadde TV 2-kommentator Christian Paasche håpet at Armstrong tok steget fullt ut og gikk for åpen høring.

I stedet tror han dagens utvikling være med på å tåkelegge Armstrongs sykkelstatus.

– Jeg synes det er skuffende at han gir opp, for da er jeg redd for at man ikke blir ferdig med denne saken. Den blir liggende der som en uløst gåte. For selv om han gir opp, gir han sterkt inntrykk for at det amerikanske antidopingbyrået har myndighet til å gjøre dette, sier Paasche til TV 2 SPORT.

– Jeg hadde håpet på et skikkelig blodbad hvor alt kommer på bordet, hvor vi hadde fått se hva Det amerikanske antidopingbyrået har på Lance Armstrong. Han selv sier jo at de ikke har noe, sier Paasche.

Og før støtte hos WADA-sjef John Fahey. Til australske ABC Radio sier Fahey at han gjerne skulle sett anklagene prøvd for en åpen domstol, slik alle fakta i saken kunne blitt lagt på bordet.

– Jeg skulle likt å se beskyldningene, insinuasjonene, ryktene som er gått rundt i årevis testet i en åpen domstol og en ordentlig prosess. Uansett utfall, ville hele verden visst hva som var fakta, sier sjefen for Verdens antidopingbyrå fredag.

Se hva Mads Kaggestad mener i videovinduet (saken fortsetter under):

Kan bli anket
Dagens nyhet fører heller ikke automatisk til at Armstrongs navn blir slettet fra historiebøkene. Bjarne Riis' seier fra 1996 står fortsatt oppført som gjeldende på Tourens egne sider. Dette fordi dansken ble tatt mer enn åtte år etter seieren.

Flere av Armstrongs Tour-seire er utenfor samme åtteårsperiode.

I tillegg kan Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) fortsatt anke sanksjonen. Armstrong beholder seirene til anken eventuelt er forkastet, ifølge New York Times. En eventuell UCI-anke vil gå til Den internasjonale voldgiftsretten for sport, sportens høyeste rett, basert i Sveits.

Ifølge avisen kan retten der nulle dagens USADA-dom, samt gi UCI tilbake styringsrett i saken. En slik sak vil trolig ikke komme opp før tidligst i 2013.