Eikrem2 (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix)
Eikrem2 (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix)

Her er tallene som gir norsk fotball håp

Alle de norske lagene har realistiske muligheter til gruppespill. Årets sesong er allerede bedre enn de fire siste sesongene for norske lag i Europa.

Torsdag kveld vant Molde og Tromsø hjemmekampene sine overbevisende. Molde slo Heerenveen 2-0 og skaffet seg et glimrende utgangspunkt for returoppgjøret, mens Tromsø slo Partizan Beograd 3-2.

Selv om sluttresultatet i sistnevnte kamp kan anses som farlig med tanke på bortemålene, var Tromsø det klart beste laget på Alfheim.

Rosenborg spilte på sin side 1-1 borte mot Legia Warszawa, og har også et godt utgangspunkt før returoppgjøret.

Dockal (Foto: Czarek Sokolowski/Ap)
Dockal (Foto: Czarek Sokolowski/Ap)

– Fremgang for norsk fotball
I 2010/2011-sesongen var Rosenborg i gruppespillet i Europaligaen for siste gang hittil. Da endte de på sisteplass i gruppen med Arik Thessaloniki, Atletico Madrid og Bayer Leverkusen.

Ikke siden 2005/2006-sesongen har Norge hatt tre lag i diverse gruppespill i Europa. Da var både Viking og Tromsø i gruppespillet til det som da het UEFA-cupen, mens Rosenborg var i Mesterliga-gruppespillet.

Toppfotballsjef Nils Johan Semb var i det glade hjørnet etter de norske lagenes gode resultater i torsdagens kamper.

– Disse resultatene er veldig gledelige. Dette bekrefter det vi har sagt tidligere, nemlig at norske lag har hatt fremgang i Europa. Dette var solid og godt av alle tre lagene, sier Nils Johan Semb til fotball.no.

Beste sesongen siden 2008
Norge ligger i dag nede på en 27. plass på UEFAs koeffisientrangering. For å få med to lag til kvalifiseringen til Mesterligaen, må man ligge på 15. plass eller høyere.

Poengutregningen foregår slik at hvert lag som vinner en kamp i kvalifiseringen, får ett poeng. Man får et halvt poeng for uavgjort. I går fikk Norge ett poeng hver for Tromsøs og Moldes seire, og et halvt poeng for Rosenborgs uavgjort.

Deretter deler man poengene på antall lag som deltar i europacupene for landet da turneringene startet. I Norges tilfelle var det i utgangspunktet fem lag som deltok fra begynnelsen av, men Aalesund og Stabæk er slått ut.

2,5 blir dermed delt på fem, noe som vil si at Norge fikk 0,500 poeng fordelt på gårsdagens kamper. Det øker Norges totalpoeng til 2,900 på årets ranking, noe som kan stige dersom de norske lagene kommer til gruppespillet.

Allerede før returoppgjørene spilles, har de norske lagene prestert langt bedre i de europeiske cupene enn de har gjort de fire forrige sesongene. Der står Norge med 2,500, 2,100, 2,375 og 2,300 fra og med 2008/2009-sesongen til forrige sesong.

Prijovic2 (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/NTB scanpix)
Prijovic2 (Foto: Bertinussen, Rune Stoltz/NTB scanpix)

Det er nettopp disse sesongene som er gjeldende i skrivende stund. UEFAs koeffisientrangering gjelder kun for en periode over fem år, inkludert årets sesong.

At Norge gjør en god sesong i Europa i år er viktig for norsk fotball. I forkant av årets europacuper mistet Norge poengene sine fra 2007/2008-sesongen. Da oppnådde Norge 5,400 poeng.

Les også: Tromsø-seier mot Partizan
Les også: Ole Gunnar Solskjær: – Et godt utgangspunkt
Les også: Dockal reddet Rosenborg igjen

De neste to årene vil Norge miste sesongene med 2,500 og 2,100 koeffisientpoeng. Dersom de norske lagene gjør det bra videre denne sesongen og neste år, vil to dårlige år bli erstattet med to gode år. På den måten kan Norge klatre på rangeringen.

– Sats alt på Molde-avansement
TV 2 Sportens fotballekspert Mini lot seg imponere av de norske lagenes lagenes prestasjoner i sine respektive kamper.

– Molde gjør en god kamp mot et lag fra en liga som er definitivt et nivå over Tippeligaen. De har prestert i alle kampene i Europa denne sesongen, også mot Basel hvor de bare var et straffespark unna å gå videre. Det er bare å sette pengene på et avansement for moldenserne mot Heerenveen, sier Mini til TV 2 Sporten.

Eikrem (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix)
Eikrem (Foto: Svein Ove Ekornesvåg/NTB scanpix)

Også Tromsø imponerte Mini torsdag kveld.

– Det er en god prestasjon av Tromsø, uten tvil. De scorer tre mål på hjemmebane og skaper såpass bra med målsjanser, så fortjener de en klapp på skulderen. De leder i forkant av den siste kampen, men her er jeg ikke like sikker på avansement, sier Mini.

Rosenborg spilte uavgjort på bortebane mot Legia Warszawa, og sikret seg et godt utgangspunkt før hjemmekampen på Lerkendal. Borek Dockal scoret det viktige bortemålet og imponerte Mini.

– Dockal har vært veldig bra. Han er toppscorer i kvalifiseringen til Europaligaen, og han spiller på høyrekanten. Dockal har kommet opp på et nivå Rosenborg er veldig fornøyd med, og nå håper jeg også at nordmenn er fornøyd med hans bidrag til at Norge kanskje får enda flere lag i Europaligaen, avslutter Mini.