formspring
formspring

Sosialt medium åpner for seksuell trakassering blant 14-åringer

– Styr unna, råder Barnevakten.

Norske barn og unge bruker stadig mer tid på sosiale møtesteder på Internett.

De er på Facebook, på Twitter, på Instagram - og ganske nylig er det også dukket opp et nytt i rekken, nemlig Formspring.

Advarer

Det går ut på at medlemmer oppretter en gratis profil, der de stiller hverandre spørsmål og svarer på spørsmål fra andre brukere.

Spørsmålene kan sendes anonymt og synlig for andre brukere. Du trenger ikke bruke ditt ordentlige navn for å opprette profil, men mange har brukernavn og profilbilder som er lett gjenkjennelige. Spørsmålene som besvares blir publisert på brukerens profilside og er offentlig for omverden.

Les også: Mulig vennevirus herjer på Facebook

Ifølge Barnevakten er det all grunn til å advare mot dette sosiale mediet. De mener unge utleverer svært personlig informasjon, og utøver hets og mobbing.

Torgeir Frøystein mener Formspring bidrar til mobbing og hets.
Torgeir Frøystein mener Formspring bidrar til mobbing og hets.
– Formspring har en funksjon der man kan opptre anonymt, og det har vi historisk sett at så langt man har mulighet til å være anonym på nettet er det en del som benytter det til å oppføre seg på en negativ måte. Det er seksuelle henvendelser, seksuelle spørsmål, til dels ganske pinlige. Det er regelrett mobbing, der man henger ut enkeltpersoner og får med flere til å være med på dette, forteller Torgeir Frøystein til God morgen Norge.

Fikk seksuelle henvendelser

14 år gamle Josefine Oudmayer Simensen har profil på Formspring, og er en av de som har opplevd baksiden av medaljen med slike typer nettsteder.

– Jeg fikk veldig mange både seksuelle og andre upassende spørsmål og henvendelser, og jeg så at det var en del andre ting som foregikk der, som jeg ikke hadde lyst å være en del av, forteller hun.

Les også: Kårer Norges «fineste» 11-åring på Facebook

Hun legger til at flere av hennes venner har blitt oppriktig såret på grunn av ufine kommentarer og spørsmål.

– Enkelte av mine venner har fått veldig stygge meldinger både om kjæresteforhold og ting som går direkte på personen, og de har blitt ordentlige lei seg, sier 9-klassingen.

Voksne med skumle hensikter

Torgeir mener at barna ikke forstår konsekvensene av det de svarer på. Anonymitet er vanskelig å håndtere, spesielt for barn. Dessuten er det alltid en mulighet for at det gjemmer seg «gamle griser» bak de anonyme profilene.

– Alle steder der ungdommer befinner seg på nettet så vil det alltid være muligheter for at du finner voksne med skumle hensikter, sier han og legger til:

– I utgangspunktet er ikke Formspring et dårlig konsept. Men for å senke listen i forhold til hvilke spørsmål brukerne ønsket å stille, så ga man mulighet til å stille spørsmål anonymt - slik at man kunne bevege seg inn i litt vanskeligere ting. Da ser vi, at så fort man har mulighet til å være anonym blir det brukt på en negativ måte. Nettstedet hevder selv at de moderer innhold, og sensurerer der det trengs, men vi har en følelse av at listen for å gjøre det er ganske høy.

Les også: Er det «mistenkelig» å ikke ha Facebook?

«Du er så stygg»

Josefine har ikke slettet kontoen, men bruker den ikke aktivt lengre. En kjapp tur innom nettstedet viser at det ikke har blitt noe bedre siden hun sist var aktiv.

– På oversikten over de jeg følger, så jeg at det var en del seksuelle henvendeler, samt mobbing av typen «å, du er så stygg» og lignende.

Ifølge 14-åringen er «alle» unge på Formspring, men hun tror at de fleste unngår å prate med foreldrene sine om det.

– Sånn som jeg forstår det er det ikke så mange av mine venner som snakker med sine foreldre, og har et åpent forhold om hva de driver med på nettet.

Les også: Derfor snoker vi på Facebook

– Foreldre må ta tak

Barnevakten etterlyser bevisste foreldre, og mener det er forskjell på å overvåke og å være årvåken.

– Det som er viktig er at foreldre med unge barn tar tak i dette så tidlig som mulig, og har en dialog og viser interesse for det barna driver med på nettet. Det er bare på den måten man kan ha innsyn, at barna forteller om det selv. Det er ikke vanskelig å ha hemmeligheter på nettet, sier Torgeir.

Formspring ble lansert i 2009, og har over 24 millioner brukere fra hele verden. Bare i Norge har 40 000 ungdom mellom 13 og 18 år opprettet en profil.

Les også: Her er tabbene du gjør på Facebook