fryst mat (Foto: Colourbox)
fryst mat (Foto: Colourbox)

Slik unngår du frysebokstabbene

Slik får du maten til å vare lenger.

Skal du fryse ned kjøtt, selvplukket bær, sopp eller selvfisket fisk fra sommeren? Lagrer du den feil blir maten ødelagt.

All mat kan i prinsippet fryses, men ikke alt egner seg like godt. Grønnsaker vil bli vasne, og rømmen skille seg, men de fungerer fortsatt like godt å bruke som ingredienser i andre retter.

Se også: Denne kjeden ble verst i test av frukt og grønt

Bruk soppen raskt

Sopp har kort holdbarhet, den bør oppbevares mørk og kjølig, og brukes raskt.

– Sopp og bær kan også konserveres ved salting, sukring, eller det kan saftes, syltes, stekes, røkes og så videre, sier Anne-Pia Lødemel, Seniorrådgiver i Mattilsynet.

Fryser du soppen varer den lenger, men råfryst sopp bør benyttes i løpet av tre måneder fordi den lett tørker ut. Hvis du koker og fryser soppen i egen kraft har den holdbarhet i minst ett år hvis emballasjen er tett og det ikke er tilsatt fett.

Stekt sopp i mindre biter kan fryses ned et par måneder før den blir harsk.

Anbefalt lagringstemperatur for blåbær og rips er 0 - 1 °C i et tørt miljø. Blåbærene kan oppbevares i 8-12 dager, mens rips holder lenger. Ved høyere temperatur blir holdbarheten ganske kort, ifølge Frukt.no.

Bær holder lenge i fryseren, men kan miste smak, konsistens og farge hvis de fryses for lenge.

Les også: – Disse potetene skulle ikke vært solgt som mat

Slik oppbevarer du fisken

Har du fisket eller kjøpt fisk bør du oppbevare den kjølig eller nedfrosset.

Er fisken og kjøttet dypfryst holder det at fryseren står på -18 °C. Matforgiftningsbakterier vokser ikke ved temperaturer under -18 °C, derfor kan man i realiteten oppbevare matvarer ubegrenset lenge, uten at det er fare for matforgiftning.

Feit fisk holder i fryseren i en til to måneder, mens mager fisk holder i fryseren i tre til seks måneder.

Vil du ha raskere innfrysning og færre iskrystaller i kjøttet bør du skru ned fryseren til -25 °C eller lavere. Husk å pakk inn kjøttet godt uten luft for å unngå uttørring, frostskader og smaksforandring.

Les også: Det er på fredager du bør kjøpe frukt og grønt

Kan bli harsk

Kjøttet kan allikevel miste sin spisekvalitet og bli harskt hvis det ligger for lenge, ifølge tryggmat.no.

Fetere kjøtt har kortere holdbarhet enn magert kjøtt, bearbeidet mat gir også kortere holdbarhet.

- Svinekjøtt magert, 6 måneder

- Svinekjøtt fett, 3 måneder

- Storfekjøtt, 10 - 12 måneder

- Lammekjøtt, 10 - 12 måneder

- Saltet kjøtt med mye fett, 2 måneder

- Medisterdeig, 3 måneder

- Kjøttdeig, 4 måneder

- Innmat, 3 måneder

Skal du varme opp og fryse ned varen igjen? Tin det du trenger – ikke for mye. Lødemel anbefaler ikke å varme opp og fryse ned varen gang på gang, det øker betydelig faren for at du kan bli syk.

Slik tiner du fort

Skal du benytte deg av kjøttet du har i fryseren bør dette planlegges en dag i forveien, slik at du kan legge kjøttet fra fryseren til kjøleskapet. Ved bruk av denne metoden å tine kjøttet på mister du minst mulig av kjøttsaften.

Har du hastverk? Du kan også pakke inn kjøttet i plast og legge det i kaldt vann, bytt ut vannet jevnlig slik at temperaturen ikke stiger. Det går også greit å benytte seg av tiningsprogrammet i mikrobølgeovnen.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter