gull1
gull1

Kjøpt gull i utlandet? Slik vet du at det er ekte

– Mange kommer til oss for å sjekke feriesmykkene sine, og da registrerer vi at mye av dette er falskt.

Det er ikke gull alt som glitrer - det har hvertfall noen fått smertelig erfare i sommer.

Mange av oss har kanskje kommet hjem fra syden eller Østen med smykker som ikke var ekte likevel.

Og da sitter man der med skjegget i postkassa.

Les også: Elever blir frastjålet verdisaker verdt tusener - hver eneste dag

– Mye er falskt

Daniel Sellevoll og Jonatan Bendixen i GullAdam har den siste måneden mottatt en hel del falske smykker, som godtroende nordmenn har kjøpt på sydenferie.

– I disse landene der man ferierer er tilbudene mye større. Det selges omtrent på hvert gatehjørne. Da ser vi at mange kommer til oss og vil ha vurdert disse feriesmykkene sine, og da registrerer vi at mye av dette er falskt, forteller kommunikasjonssjef Sellevoll til God morgen Norge.

Det er noen land som er verstinger når det kommer til falsk gull.

– Det er noen land der tilbudet er ekstra stort, og hvor kontrollen med gullhandlerne ikke er like sterk som i Norge. Det kan være land som Tyrkia og Egypt, og steder som er populære reisemål for nordmenn, sier Sellevoll.

Les også: Unngå forsikringssmell i ferien

– Ikke gjør en for god deal

Gull er en verdensvare, og hovedregelen er at det ikke skal koste mindre enn 300 kroner per gram. Klarer du å prute prisen drastisk ned, bør en varsellampe lyse.

– Første tips går på det at man må passe seg for at man ikke gjør en for god deal. Gull er en verdensvare, så det har den samme prisen selv om du kjøper det i Norge, Italia, Spania eller Tyrkia. Pris per gram rent gull bør ikke være mindre enn 300 kroner. Så om du har prutet det for langt ned er det en indikasjon på at det er uekte varer, opplyser Sellevoll.

Ifølge gullvurderer Jonatan Bendixen er det flere ting man selv kan se etter, for å dobbeltsjekke at man står overfor ekte vare.

– Det er en del triks du kan gjøre selv. For det første er det viktig å se etter stempler. Det er ikke dermed sagt at det er ekte, men det er større sjans for at det er det - hvis det står på. Man kan også lukte på varen. Hvis det lukter stål er det nok ikke gull, og hvis det skinner for mye, så kan det også være en indikasjon på at det ikke er ekte. Den er litt mer matt i fargen hvis det er snakk om ekte gull, forteller Bendixen.

Les også: Hver fjerde nordmann mister mobilen en eller annen gang

Tips og råd

Slik kan du identifisere falsk gull:

  • Er det en misfarging på huden?
  • Er metallet veldig hardt?
  • Er metallet veldig lett?
  • Er metallet magnetisk?
  • Lukt og smak på smykket. Gull lukter ikke og har heller ikke en metallisk smak.
  • Gni smykket kraftig med en smykkeklut (hvis det er falskt, vil den gylne fargen bli svakere).
  • Skinner metallet veldig sterk, så det er sannsynligvis snakk om falsk gull.
  • Som hovedregel bør du forvente at et gram gull minimum koster 300 kroner. Hvis du blir tilbudt gull med en billigere grampris, er det trolig falsk gull.

Sellevoll opplyser at prisen på gull har økt med 500 prosent de siste 11 årene, noe som betyr at gamle og brukte smykker i smykkeskrinet er verdt seks ganger mer nå, enn i 2001.

De opplever at mange kommer innom for å veksle inn gullet sitt.

Les også: Gullprisen er rekordhøy