Volvo ser viktigheten av å ha et bredest mulig modellutvalg   dermed trenger de også en bil under nettopp lanserte V40.
Volvo ser viktigheten av å ha et bredest mulig modellutvalg dermed trenger de også en bil under nettopp lanserte V40.

Nå vil Volvo lage småbil – igjen

Tidligere forsøk ble ikke suksess, men de gir seg ikke.

Aldri før har utvalget vært større for de som har tenkt å kjøpe småbil. Til og med Audi har kastet seg inn i kampen – med sin A1. VW lanserte i år sin lille nyhet, Up! – mens den nye Minien jo har vært på markedet noen år allerede.

At det finnes mange kjøpere i dette segmentet er det ingen tvil om. Markedsandelen i Norge er kanskje ikke den sterkeste, men i de større internasjonale markedene selges det småbiler over en lav (!) sko.

Volvo, som med nye V40 nettopp har lansert sitt bidrag i Golf-klassen, har ikke tenkt å gi seg der. Nå bekrefter Volvo-direktøren Stefan Jacoby at det er planer om en ny kompaktmodell – under V40.

LES OGSÅ: Suzuki S-Cross: Dette kan bli en norsk bilfavoritt

Tresylindret

Jacoby understreker at det ikke lenger er størrelse eller antall sylindre som avgjører om det er snakk om en premiumbil eller ikke. Og med den økende interessen for nettopp små, eksklusive biler, er det forståelig at Volvo-sjefen nå ønsker at de skal sikre seg sin del av kaken.

I tilfelle blir det en helt ny bil – med en tresylindret motor som lages i samarbeid med den kinesiske eieren Geely.

Noen hast er det imidlertid foreløpig ikke.

– Første prioritet er å fornye Volvos viktigste modeller. Når jeg har klart det, begynner jeg å gå inn i nisjesegmenter, som kombi og småbiler, sier Jacoby til Automotive News Europe.

LES OGSÅ: Renault Clio: Er dette din neste småbil?

Volvo har fått mye skryt for V40 - som skal konkurrere med blant annet VW Golf, Audi A3 og BMW 1-serie. Men etterhvert kan det fort bli en enda mindre Volvo-modell også.
Volvo har fått mye skryt for V40 - som skal konkurrere med blant annet VW Golf, Audi A3 og BMW 1-serie. Men etterhvert kan det fort bli en enda mindre Volvo-modell også.

Lite bagasjerom

Hvis Volvo går inn med en modell som er mindre enn V40, er det i tilfelle ikke første gangen de lager en småbil. De gjorde de også med imagebyggeren og designmodellen C30. Den vesle bilen som blant annet skulle ha ekstra appell til kvinner, ble imidlertid aldri noen stor suksess.

Noe av årsaken til det kan nok tilskrives heller lite engasjerende kjøreegenskaper, bare to bakseter og et lite praktisk design på bagasjerommet. Sistnevnte var hemmet av både liten åpning og kun 233 liters volum.

Volvos første erfaring i denne klassen kom med den vesle og sportslige 480 – som imidlertid floppet tullstendig.

LES OGSÅ: VW Up!: Nybil til under 125.000 kroner

– Spennende

Brooms bilekspert, Benny Christensen, håper ideen blir en realitet.

– Det er jo litt spennende for oss som har levd noen år, og er vant med at Volvo skal være stort og tungt. I tillegg har de ikke akkurat hatt stor suksess med sine tidligere forsøk på å lage småbiler. Men jeg vil jo anta at de ønsker å kapitalisere på den økende interessen for disse bilene blant annet nedover i Europa, sier han.

– Og betegnelsen blir del V30, den da?

– Jeg tipper det blir V20 – for å markere at de starter med blanke ark.

Hva tror du? Kan Volvo endelig knekke koden og bite fra seg i dette klassen også?

LES OGSÅ: Dette blir en av Norges billigste biler