MÅLFEST
MÅLFEST

Oppsummering av den 18. serierunden i Adeccoligaen

Sarpsborg 08 påførte Start det første hjemmetapet for sesongen! Mjøndalen fortsetter å imponere!

Det var knyttet stor forventninger til toppkampen mellom Start og Sarpsborg da begge lagene har hadde vist knallform i kampene inn mot oppgjøret. Start hadde bare tapt en kamp hittil i år, mens Sarpsborg hadde scoret fire mål i sine tre siste kamper og sto med tre strake seirer. Begge lags trenere var meget offensive foran kampen og sa de ville spille sitt eget spill og mest av alt fokusere på de offensive mulighetene som oppsto. Og kampen innfridde så til de grader, spesielt i de første 45 minuttene. Til pause var stillingen 3-3, og Sarpsborg viste seg å være det sterkeste laget og stakk av med alle tre poengene da Wiig satte inn 4–3 ti minutter ut i 2. omgang. Det var lagets sekstende mål på fire kamper, og Wiigs sjette på de siste tre.

LES: Sarpsborg 08 slo serielederen i målfest

Med dette resultatet troner fortsatt Start alene på toppen av tabellen med sine 38 poeng, mens Sarpsborg følger tett etter med 35. Vinner Sandefjord sin utsatt kamp vil de komme opp på 34 poeng, og et tilsynelatende sikkert opprykk for Start sin del kan det plutselig bli kamp om. Men Start har vært det beste laget til nå i sesongen, og som Mons Ivar Mjelde også sa, må også de tåle å tape en kamp innimellom. Og det gjorde de her mot en jevnbyrdig motstander, hvor sjansestatistikken viste 6–5 til hjemmelaget.

Det var faktisk Sarpsborg som hadde mest ball i starten, og fikk tildelt flere dødballer i farlig sone rundt boksen til Start. Og i det 5. spilleminutt pådro Nouri seg et unødvendig frispark mot en feilvendt Sarpsborgspiller i farlig posisjon skrått utenfor sekstenmeteren. Dødballekspert Breive curlet ballen inn i feltet, og eneste som var nær ballen på vei inn i mål var Start Vikstøl som styrte den forbi en noe passiv Lund Hansen i eget mål. Det skulle ikke ta lang tid før det ble balanse i regnskapet. Ballen blir slått inn i feltet, og borteforsvarer Brink som for øvrig var meget solid i denne kampen, er meget uheldig og header ballen inn i feltet i en situasjon han skulle klarert over sidelinjen. Der står en helt umarkert Vilhjalmsson og setter sitt tolvte mål for sesongen, og stillingen er 1–1 i det 7. minutt.

Like etter er det scoring igjen. Kaptein Andersen lager frispark på sekstenmeteren, i en situasjon han pådrar seg gult kort og karantene neste kamp. Breive er nok en gang eksekutør, og da Strømstad løper inn på streken for å dekke hjørnet bak muren, klinker Breive den i keeperhjørnet hvor medspiller Berge har løpt inn og forstyrret Lund Hansen i mål. Lund Hansen får ikke klarert godt nok, Wiig får ballen inn i feltet igjen og der er det hele fire Sarpsborgspillere som står i kø for å pirke ballen over linja. Elyounoussi påtar seg ansvaret, og setter inn 1–2 i det 10. minutt.

Start river til seg initiativet i kampen etter dette, men det er nok en gang Sarpsborg som scorer mål. En glimrende utført kontring i det 29. minutt hvor ballen går hurtig i lengderetning fra Breive til Hoås som spiller Wiig alene igjennom med Lund Hansen. Og en Wiig stinn av selvtillit viser hvor god han er i sine beste stunder og setter ballen mellom beina på keeperen og stillingen er 1-3! Det ropes på offside på pasningen fra Hoås til Wiig, og det er en marginal, men rett avgjørelse at assistentdommer og hoveddommer godkjenner målet. Men det Start egentlig bør analysere ved dette målet er total mangel på balanse og offensiv markering, samt en meget rufsete linje hos de bakerste fire.

Men det er Start som styrer kampen nå, og de presser Sarpsborg langt tilbake mot eget mål. Og i det 29. minutt er det duket for redusering. Venstreback Jusufi gjør en fatal vurdering i forhold til den lynkjappe kantspilleren Asante, går for tett opp i spilleren før ballen har blitt slått og Start utnytter det store rommet som blir bak backen. Asante løper fra Jusufi, ned mot dødlinjen og legger ut til Hoff som er alene skrått ut i feltet. Hoff får i vei et rufsete skudd, men Berge er uheldig og får tåen på ballen og den forandrer retning og smyger seg inn bak Björnsson i eget bur.

Start fortsetter å presse på mot et stadig lavere Sarpsborglag. Først er det Berge som med nød og neppe får avklart en avslutning fra Vilhjalmsson i det 40. minutt. Men minuttet seinere klarer de ikke å stå imot mer, og Børufsen setter inn utligningen 3–3. En god pasning fra Hoff finner Børufsen i feltet, hvor han venter ut en passiv Jørgensen og setter den flott opp i nettet. Det var punktum for en forrykende god offensiv omgang av begge lag, men det kan stilles spørsmål ved en del av det defensive arbeidet hos de begge.

Hjemmelaget fortsetter der de slapp og kjører kampen i minuttene etter pause. Men ti minutter ut i omgangen skal avgjørelsen falle. Jusufi, som spilte en langt bedre offensiv kamp enn defensivt, sender av gårde en godt innlegg inn i boksen til Start. Wiig har gjort en god bevegelse bak ryggen på en for dagen merkelig blek kaptein Andersen hos Start, og header helt perfekt ballen tilbake i hjørnet ballen kom fra og 3-4! Flott bevegelse, flott teknikk og Wiigs sjette scoring på tre kamper!

Begge lag hadde gode muligheter til å score flere mål i denne kampen. Først var det Starts Hoff som på et nydelig skudd, med ryggen halvveis mot mål og på halvvolley treffer krysset og ut kun to minutter etter Sarpsborgs scoring. Ti minutter seinere er innbytter Solberg helt alene på bakerste stolpe og Elyounoussi finner han med et godt innlegg, selv om Startforsvaret burde ha klart å markere han ut siden de var tre mot en og det tok lang tid før innlegget ble slått. Headingen går i krysset og ut, og kampen fortsetter å leve. Men Start virker paralyserte og kommer ikke til noen virkelig store muligheter før kaptein Andersen er nær ved å styre et langt slått frispark i mål fra ca. 10 meter. Frisparket ble slått fra nesten midten av banen, og der mener vi at keeper Björnsson bør være ute i feltet og avverge situasjonen før den oppstår.

Det var det siste som skjedde av betydning i kampen, og Sarpsborg vant altså 4–3. Roar Johansen var selvfølgelig meget godt fornøyd med sitt lag, og sa at kampen ble akkurat som han trodde på forhånd. De følte de ble presset hardt både minuttene før og etter pause, men at etter de tok ledelsen kontrollerte de inn kampen ved å legge om til 4-2-3-1. Mons Ivar Mjelde var ditto skuffet og mente det var grusomt å slippe inn fire mål på hjemmebane og at lufta gikk ut av Start da de slapp inn Wiig sin 4–3 scoring. Allikevel må laget tåle å tape en kamp innimellom, og det er kun å revansjere seg neste gang som gjelder!

Begge lag bør ha mulighet til å befeste sine posisjoner i toppen av tabellen neste runde. Start skal ut i bortekamp mot Strømmen, en kamp de er favoritter men man skal også være klar over at Strømmen er et meget godt hjemmelag. Sarpsborg skal ta imot TUIL på eget kunstgress, til en kamp hvor de er soleklare favoritter.

Ingen mål og tam forestilling i varmen på Sandvika Stadion!

Bærum tok sitt første poeng på fire kamper da de spilte uavgjort 0–0 mot Strømmen på eget kunstgress. Det var lagets første uavgjorte kamp for sesongen, og også den første kampen laget har klart å holde rent bakover. Med den ene poenget ligger fortsatt Bærum helt sist på tabellen, og ser fortapte ut i forhold til å stå i divisjonen. Strømmen spilte sin tredje uavgjorte kamp på de fem siste på fremmed grunn, og ligger med dette resultatet foreløpig trygt plassert midt på tabellen.

Kampen var en relativt jevn affære, men Strømmen var laget som var nærmeste seieren og skapte flest sjanser. Espen Olsen hadde både et skudd i tverrliggeren, samt et godt skudd som keeper Hjulstad måtte ut i full strekk for å avverge. Returen på skuddet satt Sistek over fra god posisjon. Bærums største mulighet kom like før pause da Troupe la godt inn foran mål, og kun en flott defensiv prestasjon av Fredrik Nilsen avverget situasjonen før Nervold kunne enkelt ha satt den inn i nettet. Daniel Berg fikk også servert en gedigen mulighet da han tjue minutter før slutt får ballen på åpent mål fra ellers meget stødige Kerr i Strømmen sitt mål. Men av en eller merkelig grunn treffer han ikke målet, og kampen forblir uten scoringer.

Bærum skal i neste runde møte cupsensasjonen Hødd på hjemmebane, en kamp som er absolutt siste mulighet til å få heng på lagene oppover på tabellen. Strømmen tar imot topplaget Start på Strømmen Stadion.

Kamma med sterk hjemmeseier mot formsterke Ranheim!

Med seier i dette oppgjøret ville Ranheim virkelig ta steget opp blant topplagene i divisjonen og kjempe om direkte opprykk. Men Kamma ble for sterke, og det var laget fra Hedmark som sikret seg tre viktige poeng i kampen om kvalikplass med 2–1 seieren over Ranheim. Resultatet gjør så at lagene ligger a poeng på tabellen, på henholdsvis 4 plass for Ranheim og 5 plass for Kamma.

Det var Ranheim som hadde ballen mest i kampen, men det var Kamma som var farligst på den offensive tredjedelen og kom til flest sjanser. Lehne Olsen scoret i andre kamp på rad og står nå med fire scoringer på de to siste kampene. Dagens mål ble scoret på typisk Lehne Olsen-vis da han dro seg innover i banen og skøyt hardt ned i hjørnet for keeper i det 23. minutt. Krogstad utlignet i det 63. minutt for Ranheim, da han curler ballen i mål fra om lag tjue meter over en feilplassert Hogan i Kamma-målet. Men som sagt, det var Kamma som skulle avgjøre kampen til sin fordel og det på en scoring etter et flott angrep. Innbytter Tilley-Solhaug dro seg flott fri på siden og slo et glimrende innlegg til Nedrebø som enkelt satt inn vinnermålet. Det siste som skjedde av dramatikk i kampen var da matchvinner Nedrebø fikk sitt andre gule kort for dagen og måtte gå i garderoben et par minutter før de andre.

Kamma skal ut i en vrien bortekamp i neste runde da de i den Tv-2 sendte kampen på førstkommende søndag møter Glimt. Ranheim må hjem å slikke sårene sine for å være klar da nedrykkstruete Bryne kommer på besøk.

Mjøndalen overkjørte bunnlaget Alta på Mjøndalen Stadion!

Denne kampen ble aldri spennende, noe vi også antydet på forhånd. Mjøndalen var klart overlegne gjennom hele kampen, og skapte målsjanser i fleng. Laget fra Nedre Eiker ga seg ikke før det sto 4–0 på tavla, selv om seieren også kunne vært større. Med denne solide oppvisningen etablerer laget seg som en reell utfordrer til en kvalikplass, og skal man være riktig så optimistisk så er ikke direkte opprykk helt utenkelig heller. Men da må trykket bevarer, spillere holde seg skadefrie og kanskje trengs det nok en genistrek på overgangsmarkedet fra Vegard Hansen og Kenneth Karlsen. For genistrek ser det ut til å være med signeringene Diomande og Midtgarden. Spesielt Midtgarden har vært produktiv de to kampene han har spilt og scoret i begge, og utgjør en forrykende duo sammen med Kirkevold på topp. For Alta sin del ser det meget tungt ut. Laget var ikke i nærheten av poeng her, og selv om ikke avstanden opp til sikker plass ikke er altfor stor ser vi ikke for oss at laget tar over tjue poeng på de siste tolv kampene. For man rykker ned på rundt 35 poeng, og frem dit er det meget langt både i poeng og prestasjon for tiden.

Allerede fra start kjøret Mjøndalen over Alta. I det 16. minutt er det toppscorer Kirkevold som lager sitt første for dagen. En flott prestasjon hvor han curler ballen i hjørnet fra 16 meter. Etter flere sjanser for hjemmelaget i de påfølgende minuttene er det Midtgarden sin tur snaue ti minutter seinere. Om Kirkevold sin scoring var flott, var denne enda finere. Fra seksten meter banker den hjemvendte spissen ballen knallhardt i krysset bak en sjanseløs Jarosinski.

Rundt syv minutter etter pause er det Kirkevold som er på ferde og setter inn sitt andre for dagen, da han ekspederer et flott innlegg fra Ohr i mål med pannebrasken fra fem meter. Ti minutter før slutt er det kaptein Kortgaard Ingebretsen som avslutter scoringsballet med å sette inn returen på sitt eget skudd etter nok et flott innlegg fra Ohr på høyrekanten.

Mjøndalen skal bort å møte KIL i neste runde. Et KIL som hadde spillefri denne runden skal få mer en nok å bestille mot et Mjøndalen som ikke har tapt på sine åtte siste kamper. Alta skal hjem for å ta imot topplaget Sandefjord i Finnmarkshallen.

KAMPFAKTA

IK Start–Sarpsborg 08 3–4

MÅL: 0–1 Vikstøl som (5), 1–1 Vilhjalmsson (8), 1–2 Elyounoussi (10), 1–3 Wiig (23), 2–3 Berge som (29), 3–3 Børufsen (42), 3–4 Wiig (55)

GULE KORT

HJEMMELAG: Andersen, Hoff, Oladapo

BORTELAG: Elyounoussi, Breive, Ihugba, Björnsson

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Lund Hansen–Nouri, Andersen, Mathisen, Vikstøl–Asante, Strømstad, Owello, Børufsen–Hoff, Vilhjalmsson

INNBYTTER HJEMMELAG: Kristjansson for Hoff (72), Oladapo for Strømstad (82), Aas for Børufsen (82)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Björnsson–Jusufi, Berge, Brink, Jørgensen–Breive, Ihugba, Giæver, Elyounoussi – Wiig, Hoås

INNBYTTER BORTELAG: Solberg for Giæver (56), Heieren Hansen for Jusufi (63), Roberts for Hoås (77)

Bærum SK–Strømmen IF 0–0

MÅL:

GULE KORT

HJEMMELAG: Troupe

BORTELAG: Van Den Burgt, Figved

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG:

Hjulstad–Troupe, Scheel, Ruud Irgens, El-Masouri–Pellegrino, Nervold, Sandbu, Berg–Llullaku, Aalbu

INNBYTTER HJEMMELAG: Shaswari for Llullaku (61), Mikkelsen for Pellegrino (79)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Kerr–Nilsen, Strømnes, Yabre, Figved–Tokstad, Rasch, Van Den Burgt, Brantzæg–Sistek, Olsen

INNBYTTER BORTELAG: Møller for Olsen (78), Bjørnevik for Rasch (90), Torud for Brantzæg (90)

HamKam–Ranheim IL 2–1

MÅL: 1–0 Lehne Olsen (22), 1–1 Krogstad (64), 2–1 Nedrebø (79)

GULE KORT

HJEMMELAG: Lehne Olsen, Nedrebø

BORTELAG: Reginiussen, Stilson

RØDT KORT: Nedrebø

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Hogan–Jevne Hagen, Bjerke, Asani, Riise–Berg Hansen, Hagen, Dahle–Nedrebø, Gundersen, Lehne Olsen

INNBYTTER HJEMMELAG: Lie for Hagen (61), Aalmen for Dahle (90)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Barli–Kråkmo, Tronseth, Moe, Malmo–Stilson, Åsen, Reginiussen, Løkberg–Stene–Bye

INNBYTTER BORTELAG: Krogstad for Kråkmo (46), Izuchukwu for Løkberg (61)

Mjøndalen IF–Alta IF 4–0

MÅL: 1–0 Kirkevold (16), 2–0 Midtgarden (23), 3–0 Kirkevold (52), 4–0 Kortgaard Ingebretsen (81)

GULE KORT

HJEMMELAG: Ingen

BORTELAG: Törnqvist

LAGOPPSTILLING HJEMMELAG

Forn–Kortgaard Ingebretsen, Berntstein, Sundli, Helton–Ohr, Idris, Karlsen, Diomande–Kirkevold, Midtgarden

INNBYTTER HJEMMELAG: Granaas for Helton (76), Fossum for Midtgarden (82), Krantz for Kirkevold (86)

LAGOPPSTILLING BORTELAG

Jarosinski–Lindberg, Dujilo, Törnqvist, Nordbye–Nilsson, Reginiussen, Taulo, Nome–Ertsås, Nikolaisen

INNBYTTER BORTELAG: Bolto for Thomassen (63), Rolandsen for Nilsson (70), Solberg for Taulo (83)