Cav
Cav

Britisk sykkeljournalist til TV 2: – Sikker på at Cavendish forlater Sky

– Han hatet hvert eneste sekund av årets Tour de France, sier Matt Rendell.

Viana/Bilbao (TV 2 Sporten): Mark Cavendish' fremtid hos Sky har vært satt under tvil denne sommeren, og den regjerende verdensmesteren er blitt koplet vekk fra superlaget.

Sist ut er Daily Mail som mener briten allerede har bestemt seg for å bytte lag til neste sesong.

Cavendish skal neste uke ha møter med Sky-sjef Dave Brailsford for å bli enige om hvordan overgangen skal gjennomføres. Superstjernen skrev opprinnelig under en treårskontrakt.

LES: Superstjerne savner Hushovd: – Men Thor kommer nådeløst tilbake neste år

– Sky har gitt opp
ITVs sykkeljournalist, Matt Rendell, følger det pågående Vuelta a España. Han er tett på britisk sykkelsport og vet at ryktene ikke bare er rykter.

– Nei, jeg har snakket med kilder tett på Cavendish og Sky og de har bekreftet dette. Sky har gitt opp forsøkene på å beholde Cav og jeg er helt sikker på at han forlater laget etter denne sesongen. Spørsmålet er bare hvordan det skal gjøres, sier Rendell til tv2.no.

– For et viktig moment er hvilket lag som vil ha råd til å betale lønnen hans. Så la meg si at jeg derfor er 95 prosent sikker på at han bytter lag. Men det er flere sterke lag som skal være interesserte, påpeker han.

Se årets Vuelta a España direkte på TV 2 Zebra og TV 2!

LES: Norsk sykkelproff klar for nystartet lag

Belgisk storlag er favoritt
De nevnte lagene er først og fremst Omega Pharma-Quick Step, BMC og Katjusja. Alle tre er pengesterke og mangler en toppspurter i verdensklasse.

Rendell mener likevel førstnevnte vil ligge best an, ettersom deres danske sportsdirektør, Brian Holm, jobbet tett med Cavendish i HTC-Highroad.

– Cavendish og Holm hadde en god tone og et godt samarbeid, så det taler selvsagt for dem. Ellers er Katjusja veldig pengesterke og mangler en toppspurter. BMC er jeg mer usikker på. Der er det mange stjerner fra før, sier Rendell.

Kan du skape et vinnerlag? Spill Vuelta-manager!

– Cav hatet hvert sekund av det
Bakgrunnen for Cavendish' ønske om å forlate det britiske storlaget er mangelen på egne sjanser. Selv om årets Tour de France endte med respektable tre etappeseirer, så fikk han ikke den hjelpen fra laget han er vant til fra tidligere.

I tillegg var han sjanseløs på den grønne poengtrøyen som han vant i fjor.

Til sammenligning vant han fem seirer i både 2010 og 2011, mens det endte med henholdsvis seks og fire i 2009 og 2008.

Cavendish virket hele veien innforstått med at Sky skulle satse på sammenlagtseieren for Bradley Wiggins. Dette var også noe han understreket gang på gang både før og underveis i Touren.

Rendell mener likevel det bare var et spill for galleriet.

– Han var selvsagt stolt over å være med å skrive britisk sykkelhistorie. Men la meg være ærlig: Cavendish hatet hvert eneste sekund av det. Han uttalte i forkant at han kanskje ville endre seg som sykkelrytter fra spurter til klassikerrytter. Men han er en superstjerne og ønsker fortsatt å være det. Og det har han størst sjanse til å være på spurtetappene, sier ITV-journalisten.

LES: Stake Laengen må finne nytt lag fordi han ikke (!) er diabetiker
LES: Kjærgaard tar ut VM-laget neste uke

– Ingen nedtur om han drar
Brailsford har uttalt at han ikke vil stå i veien for en eventuell Cavendish-exit. Rendell mener det er helt riktig beslutning.

– Selvsagt. Cavendish er en av våre største idrettsstjerner i Storbritannia, men det har ikke så mye å si for folk hvor han sykler. Så lenge han vinner og er i søkelyset, så er det en bra ting. Da betyr ikke lagtrøyen så mye.

– I tillegg har Sky to av sykkelsportens største sammenlagtstjerner i Bradley Wiggins og Chris Froome. Begge to kan vinne flere Grand Tours mellom seg de neste årene og vil få hele laget bygget rundt seg. Glem heller ikke Geraint Thomas som kan utvikle seg til å bli en sammenlagtrytter à la Wiggins, sier Rendell.

Reglene i sykkelsporten tilsier – nesten på lik linje som i fotballverdenen – at hvis en kontrakt skal brytes så må det nye laget betale en overgangssum.

I tillegg til de tre ovennevnte lagene så skal også Rabobank, Liquigas og Lampre være interessert i å hente Cavendish.