TØFFE TESTER: Fleetwood gikk grundig til verks i sin test av redningsvester. Illustrasjonsfoto. (Foto: TV 2 hjelper deg)
TØFFE TESTER: Fleetwood gikk grundig til verks i sin test av redningsvester. Illustrasjonsfoto. (Foto: TV 2 hjelper deg)

Ikke alle vester gir beskyttelsen de burde

To redningsvester holder ikke mål i test.

Svenske Testfakta har gjennomført en laboratorietest, der store forskjeller i de testede redningsvestene ble avdekket.

Alle de sju modellene som ble testet var beregnet på barn, og ble målt opp mot den europeiske sikkerhetsstandarden.

Testene ble utført av britiske Fleetwood, et laboratorium som har spesialisert seg på redningsvester og annet sikkerhetsutstyr.

Redningsvestene ble utsatt for omfattende tester, og var beregnet på personer mellom 15 og 35 kilo. Best ut kom Regatta Soft (15–30 kg.), med Helly Hansens Junior Safe (20–35 kg.) like bak.

Vest klarte ikke test

To av modellene i Testfaktas test klarte ikke oppfylle sikkerhetskriteriene. Plastimos vest (20–30 kg.) klarte ingen av de to første falltestene, mens Baltic (15–30 kg.) fikk mislyktes i den første.

Se video av de to vestenes test nederst i saken.

Både Plastimo og Baltic mener de dårlige resultatene skyldes at laboratoriet har brukt testdukker, og ikke levende barn slik de selv gjør i sine egne tester.

Har du en eldre vest? Sjekk vår test fra 2008 her.

Tøffe tester

For å finne ut av om redningsvestene tilfredsstillte sikkerhetskravene satt laboratoriet vestene på en testdukke, og gjennomførte en rekke tester.

Første test gikk ut på å la testdukken falle fremover fra en sittende posisjon fra en bassengkant, den andre gikk ut på å slippe dukken fra én meters høyde med føttene først.

Les også:Kjøpte bruktbåt – den sank etter fire turer

Test nummer to skal tilsvare det om barnet skulle falle ut av en båt.

Frie luftveier

Hvis barnet faller i vannet er redningsvestens viktigste oppgave å holde barnets munn godt over vannflaten.

Ifølge sikkerhetskravene skal avstanden mellom vann og munn, det såkalte fribordet, være på minst fem centimeter når barnet ligger på ryggen.

Les også: Disse vestene må sjekkes nøye hvert år

Hodetups i vannet

Fleetwood testet også de sju redningsvestenes evne til å takle et fall (med hodet først) fra tre meters høyde, tilsvarende et fall fra en kaikant eller brygge.

Hele fem av sju vester mislyktes i å holde testdukkens munn i tilstrekkelig avstand fra vannet i den tredje falltesten. Til alt overmål klarte ikke Plastimos modell å holde testdukkens munn over vannet i det hele tatt.

Denne siste testen er en såpass brutal påkjenning at produsenter som bruker levende testpersoner naturligvis ikke har prøvd denne varianten. Ingen vester har blitt utsatt for lignende, tøffe tester tidligere.

Glidelåsen gikk opp

Nedslaget etter fallet fra tre meter var såpass kraftig at glidelåsen på tre av vestene gikk opp. Watskis (20–30 kg.) glidelås gikk helt opp, mens Plastimos og Regattas gikk delvis opp.

Det er viktig å påpeke at alle vestene fortsatt satt på testdukken i etterkant, dette fordi alle modellene i tillegg til glidelåsene har et belte som festeanordning.

Les hele testen hos Testfakta her (ekstern lenke).

Se video av Baltic Sailor:

(Saken fortsetter under videoen)

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/l1bDd9fpZ5c" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Se video av Plastimo Typhoon:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/n7bThC9Defc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter