rooney (Foto: PA Photos)
rooney (Foto: PA Photos)

Her er Rooneys ti år i Premier League

For ti år og tre dager siden spilte den da 16 år gamle Wayne Rooney sine første Premier League-minutter på arenaen han i kveld gjester som Manchester United-spiller.

Se Wayne Rooneys første - og peneste - scoring i videovinduet!

– Han kom med et smell da han som 16-åring banket ballen i mål via tverrliggeren mot Arsenal. Og han har jo på sett og vis vært litt på det nivået hele veien, synes jeg, sier TV 2s Premier League-kommentator Øyvind Alsaker.

– Det har jo vært noen bølgedaler, men i det store og hele har han vært en knallgod spiller for United. Både som toppspiss, men kanskje også særlig i den dypere rollen. Han scorer fantastiske mål, gjør andre gode, har en enorm arbeidsetikk og er nærmest komplett som spillertype, fortsetter Alsaker.

Spissen fra Croxteth i Liverpool markerte seg tidlig. Rooney hadde lenge rekorden for flest mål på én sesong på skolelaget da han feide inn 72 scoringer. Allerede som niåring signerte han for Everton og fortsatte å bøtte inn mål for klubbens yngre lag.

Det er ingen tvil om at Rooney var en barnestjerne, og allerede som 16-åring fikk han være med a-laget på treningsleir til Østerrike. Her scoret han også sitt første mål for Evertons a-lag da blåtrøyene slo Weiz 3-1 i en treningskamp.

Scoret mot Arsenal
Mot slutten av 2001/2002-sesongen var han ubenyttet reserve borte mot Southampton, men etter sommerpausen ble Rooney den nest yngste Everton-debutanten noensinne da han 17. august fikk sjansen mot Tottenham.

Ti år og tre dager senere skal 26-åringen sparke i gang Manchester Uniteds Premier League-sesong på sin gamle hjemmebane og mot klubben han en gang feiret et mål for ved å vise frem en t-skjorte med teksten «Once a Blue, always a Blue».

rooneyja
rooneyja

To mål mot Wrexham i cupen ble lagt merke til, men Rooney ble virkelig kjent over hele balløya først da han senket Arsenal med en perle i krysset helt på tampen fem dager før han fylte 17.

– Rooney er det største engelske talentet jeg har sett siden jeg kom hit, sa Arsenal-manager Arsene Wenger etter det som ble London-lagets første tap på 30 kamper.

Allerede samme høst ble spissen kåret til «BBC Young Sports Personality of the Year» og før Rooney rakk å signere kontrakten som gjorde han til en av verdens best betalte tenåringer, pådro han seg sitt første røde kort i en bortekamp mot Birmingham.

26-åringen stoppet på seks scoringer i den første sesongen i Premier League og plusset på ytterligere tre da han etablerte seg for fullt på laget i 2003/2004. Det var nok til å få Manchester United til å bla opp 25,6 millioner pund for å hente den da 18 år gamle Rooney til Old Trafford. Da hadde spissen allerede rukket å debutere for det engelske landslaget.

Tok sin første tittel
28. september 2004 debuterte Rooney i rødt hjemme mot Fenerbahce i Champions League og fikk en mildt sagt grei start med tre scoringer og én målgivende pasning. Selv om spissen ble toppscorer og årets unge spiller ble sesongen en skuffelse for United med tredjeplass i ligaen og null trofeer.

fener
fener

I 2006 vant han sin første tittel med de røde da Manchester United slo Wigan 4-0 i ligacupfinalen. Rooney stoppet på 16 scoringer i Premier League der Sir Alex Fergusons gutter endte på andreplass.

Den påfølgende sesongen gikk Rooney så lenge som ti kamper på rad uten scoring før han feide inn tre mål mot Bolton. Han signerte samtidig for ytterligere to år og avsluttet sesongen med å løfte Premier League-trofeet over hodet for første gang.

Foran 2007/2008-sesongen tok 26-åringen over draktnummer 10 på Old Trafford, men startet sesongen med å bli skadet og var ute i seks uker. 12 ligamål må sies å være godkjent i en for han trøblete sesong der laget vant både Premier League og Champions League.

4. oktober 2008 ble Rooney tidenes yngste spiller som rundet 200 ligakamper. Nok en gang stoppet han på 12 ligamål og Manchester United sikret seg sitt tredje strake seriegull. Også neste sesong skrev spissen seg inn i historiebøkene da han ble den 20. spilleren som har scoret minst 100 mål for United. Med hele 26 seriemål rundet Rooney av sesongen med å motta prisen som «PFA Players' Player of the Year».

Manchester United og Wayne Rooney så mer og mer ut som et perfekt ekteskap, men i oktober 2010 sjokkerte Sir Alex Ferguson hele Fotball-Europa med å fortelle at landslagsspilleren ønsket å forlate klubben. Rooney og hans rådgivere fortalte at dette ikke hadde noe som helst med penger å gjøre, men det de oppfattet som manglende ambisjoner.

– Mitt beste mål
Kort tid senere gjorde Rooney helomvending og forlenget kontrakten til juni 2015. De supporterne som ikke hadde tilgitt 26-åringen det lille sidespranget, og det som ble en aldri så liten flørt med byrival City, gjorde nok definitivt nettopp det da Rooney avgjorde Manchester-derbyet i februar med et fantastisk brassespark.

– Mitt beste mål i karrieren, sa Liverpool-gutten etter kampen.

– Det fineste målet jeg har sett på Old Trafford, kommenterte Sir Alex Ferguson.

brasse
brasse

Senere den sesongen ble Rooney den tredje spilleren til å score 100 mål for Manchester United i Premier League. Hans straffemål borte mot Blackburn 14. mai var med på å sikre den fjerde ligatittelen siden overgangen fra Everton.

Forrige sesong ble Rooneys beste målt i antall ligamål. Hele 27 scoringer var likevel ikke nok til å sikre gull nummer fem da Manchester City avgjorde ligaen dypt inne i overtiden i siste kamp.

– Rooneys utfordring er at han trenger å være fit. Han tåler ikke å være ute lenge, sier Øyvind Alsaker.