sperm
sperm

Vil du ha bedre sæd? Spis valnøtter

Daglig inntak av valnøtter kan gi bedre sperm hos friske menn, ifølge ny studie.

Sædcellene til nøtteknaskende menn beveger seg bedre, fremstår mer levedyktige og får styrket form og oppbygning, mener amerikanske forskere ved universitetet i California.

I en ny studie har de undersøkt 117 friske menn i alderen 21 til 35 år, skriver forskning.no.

Les også: Penisen går opp når vekten går ned

Viktige fettsyrer

Deltakerne ble delt i tre grupper: En nøttefri, en med andre typer nøtter og en med valnøtter.

Valnøtter er bra for sæden, ifølge amerikansk undersøkelse.
Valnøtter er bra for sæden, ifølge amerikansk undersøkelse.
Sistnevnte konsumerte 75 gram valnøtter per dag mens studien pågikk i 12 uker. At det var nøyaktig 75 gram, er at en denne mengden har vært nok til å endre nivåer av fettstoffet i blodet i tidligere studier. I tillegg har denne mengden ikke bidratt til vektøkning hos friske unge menn.

Valnøtter er rike på flerumettede fettsyrer, som er svært viktige blant annet for at mannens sperm skal modnes skikkelig, påpeker Wendie Robbins og hennes kolleger ved UCLA.

Derfor ville de sjekke om unge menn, med et vestlig kosthold - som ofte inneholder mye kjøtt, mettet fett og søtsaker - kunne få opp sædkvaliteten med inntak av valnøtter.

Les også: Flere unge menn sliter med sexlysten

Bedre kvalitet

Etter tre måneder så forskerne verken endring i vekt, eller aktivitetsnivå.

Men mannfolkene som samvittighetsfullt spiste valnøttene, hadde tydelig høyere nivåer av omega 6- og omega 3-fettsyrer, og hadde sperm av høyere kvalitet.

Forskerne understreker at det fortsatt er uvisst om nøttefordelen vil gjelde for menn som har fertilitetsproblemer - og om effekten vil gi utslag i økt fruktbarhet.

Det anslås at rundt 70 millioner par på verdensbasis har vansker med å få barn, og at 30-50 prosent av disse tilfellene kan tilskrives mannen, ifølge pressemeldingen.

Les også: Kan hånden si noe om størrelsen på penis?