JUBLER: Her jubler Csanad Szegedi for at partiet hans har fått plass i EU parlamentet. Det spørs om han jubler like mye nå. (Foto: Bela Szandelszky/Ap)
JUBLER: Her jubler Csanad Szegedi for at partiet hans har fått plass i EU parlamentet. Det spørs om han jubler like mye nå. (Foto: Bela Szandelszky/Ap)

Jødehater oppdaget at han selv er jøde

Det ungarske partiet Jobbik har snakket nedlatende om jøder. Nå har en av partilederne, Csanad Szegedi, nettopp funnet ut at han selv er av jødisk opphav.

Allerede i 2010 skal en fange ha konfrontert ham med bevis for at han hadde jødiske røtter. Ifølge AP prøvde Szegedi å bestikke fangen for å få ham til å ikke fortelle det til noen.

Men i fjor måtte politikeren innrømme alt. Hans mor var jøde, og det betyr at Szegedi selv er jødisk, ifølge jødisk lov.

LES OGSÅ: Bill Gates legger penger i dass

«Lusinfiserte og skitne mordere»

Jobbik, også omtalt som «Bevegelsen for et bedre Ungarn», har flere ganger gjennomført offentlige kampanjer med antisemittisk innhold.

Ifølge Anti-Defamation League (ADL) har presidentkandidaten i partiet referert til israelske jøder for «lusinfiserte og skitne mordere». Szegedi skal også personlig ha uttalt seg krast mot jøder.

Szegedi er kjent som en av grunnleggerne av den Ungarske garde. Det er en høyreekstrem, nasjonalistisk paramilitær garde, som har en svart uniform som kan minne om det den fascistiske bevegelsen «Arrow Cross» brukte. Et pronazistisk parti som styrte Ungarn på slutten av 2. verdenskrig, og som i sin tid drepte 550.000 ungarske jøder under Holocaust. Partiet ble forbudt av domstolene i 2009.

Da hadde Szegedi allerede engasjert seg politisk, i det som i 2003 ble lansert som Ungarns største høyreekstreme politiske makt. Han har de siste årene blitt en profilert figur i Jobbik.

LES OGSÅ: To fly kolliderte på rullebanen

Overlevde Auschwitz

På grunn av press har politikeren sett seg nødt til å trekke seg fra sine partistillinger og sitt medlemskap i partiet forrige måned. I tillegg har han blitt bedt om å gi fra seg sin plass i Europaparlamentet. Jobbik sier at dette handler om mistanke om bestikkelser, ikke hans jødiske røtter.

Han har siden 2009 tjenestegjort i Europaparlamentet i Brussel, en posisjon han har lyst til fortsette i.

Ikke bare har hans mormor overlevd Auschwitz, men hans morfar har overlevd tysk arbeidsleir. Begge bestemte seg for å holde deres religion hemmelig for deres barn og barnebarn på grunn av det som skjedde under 2. verdenskrig.

LES OGSÅ: Jøder raser mot «Hitler-golf»