Fabio Borini, Liverpool mot Gomel (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)
Fabio Borini, Liverpool mot Gomel (Foto: Peter Byrne/Pa Photos)

TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Liverpool

Les vår vurdering av Premier League-klubbene før 2012/2013-sesongen.

Liverpool

PLASSERING FORRIGE SESONG: 8. plass (52 poeng)

HJEMME / BORTE: 6 9 4 24-16 / 8 1 10 23-24

Toppscorer: Luis Suarez 11 mål

Manager: Brendan Rodgers (fra juni 2012)

Overganger:

Inn: Joe Allen (Swansea - £15 mill.), Fabio Borini (Roma - £10 mill.), Oussama Assaidi (Heerenveen - £3 mill.)

Ut: Dirk Kuyt (Fenerbache - £1 mill.), Craig Bellamy (Cardiff – ukjent), Alberto Aquilani (Fiorentina – ukjent), Maxi Rodriguez (Newell's Old Boys – ukjent) Fabio Aurelio (Gremio – ukjent), David Amoo (Preston North End – gratis), Stephen Darby (Bradford – gratis)

Kommer du til å hente Liverpool-spillere til ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Hvor tror du laget havner på tabellen?
Kom med ditt tips her!

Det var optimisme i Liverpool i fjor sommer. King Kenny Dalglish hadde kommet inn i januar, snudd en vond trend under Roy Hodgson, og hadde fått en sommer både til å handle og sette laget. Dessverre for Liverpool ble forrige sesong en større nedtur enn selv den verste pessimist kunne frykte.

Nyervervelsene som var kjøpt for svært mye penger, floppet en etter en. Resultatene uteble. Og rasismesaken rundt Luis Suarez ble behandlet på dårligst mulig måte, og klubben fikk en knekk omdømmemessig.

Det fantes oppturer innimellom. To finaleturer til Wembley, der det ble en etterlengtet bøtte i Ligacupen – deres første trofé på seks år. Men alt i alt var sesongen en nedtur. Åttendeplass i Premier League var klubbens svakeste plassering siden 1993/94-sesongen. De hadde ikke skrapet sammen færre poeng siden 1953/54-sesongen.

King Kenny er fortsatt kongen på Anfield, men det kom ikke som noen overraskelse da beskjeden kom om at han ikke lenger var manager.

Nå skal Brendan Rodgers starte med blanke ark. Og optimismen råder igjen grunnen på Anfield. Dog uten krav om å kvalifisere seg til Champions League på første forsøk. Og det er nok en lettelse.

Rodgers rykket opp med Swansea, og waliserne overpresterte da de havnet på ellevteplass sist sesong. Kun tre lag hadde ballen mer i følge Optas statistikk for ballinnehav, og det er denne spillende, pasningsfotballen, som har sine røtter fra Bill Shanklys tid, Liverpool-supporterne gjerne vil se igjen.

Til å hjelpe seg med å innføre dette, har Rodgers hentet sin tidligere elev fra Wales, Joe Allen. Alle kan være enige om at £15 millioner er en stiv pris for en spiller av Allens kaliber, samtidig er det ikke umulig at Allen er verdt såpass for Rodgers. Når en ny, avansert, spillestil skal innføres, er det svært nyttig å ha en korporal sentralt i banen til å være managerens forlengede arm, og også hjelpe resten av laget på vei.

Brendan Rodgers har nok fått det litt vanskeligere på overgangsmarkedet enn han hadde sett for seg da han overtok tømmene etter Dalglish. Men laget begynner å ta form. Bort med overflødige spillere, inn med spillere som kan heve laget. Det kommer nok enda et par spillere før vinduet slamrer igjen natt til 1. september.

Liverpool traff stolpene smått utrolige 33 ganger sist sesong. De bommet fem straffespark. Det gir en indikasjon på at laget kanskje havnet en plass eller to under det de hadde fortjent. Det viser også et potensial. Og størst potensial av dem alle har Luis Suarez. En fantastisk spiller når det sitter. Forferdelig å se på når han lar unotene overta. Rodgers kan være en hard negl. Kanskje er han mannen som får rensket unotene av Suarez, slik Liverpool i sin tid klarte med Fernando Torres. I så fall vil uruguayaneren bli en enda større ressurs.

Reina har vært blant Premier Leagues beste keepere i mange sesonger. Skrtel og Agger et stopperpar fra øverste hylle. Viktig å få beholde dansken. Rodgers stil krever en ballspillende stopper til å bruke ballen bakfra. Midtbanen er sterk, der Steven Gerrard selvsagt fortsatt er en klassespiller. Dessuten får man tilbake Lucas Leiva. Han var dypt savnet da ha nforsvant ut med skade forrige sesong. Masse potensial i kantspillerne. Kanskje finnes det også en plass for Joe Cole i Rodgers spillestil.

Situasjonen rundt Andy Carroll er fremdeles ikke avklart. Spissen scoret kun fire ligamål sist sesong, men er et viktig oppspillspunkt om man vil spille lange baller. Det er det få som tror Liverpool kommer til å gjøre denne sesongen.

Veldig mange spørsmålstegn rundt Liverpool foran den 50. strake sesongen på det øverste nivået. Det kan bli veldig bra, men det kan også gå galt. CV’en til Brendan Rodgers er ikke spesielt imponerende for en klubb av Liverpools størrelse. Samtidig kan Rodgers være akkurat det klubben trenger.

Han hintet ikke lenge etter ansettelsen om at han var en ”peoples man”. Stort høyere kan vel ikke listen legges.

Nøkkelspiller: Luis Suarez. Er mannen som kan gjøre det uventede, som kan skape dynamikk i det som ofte har blitt et litt statisk lag. Er klubbens kanskje største ressurs, men samtidig klubbens kanskje største uromoment. Få bort det siste, og man sitter igjen med en diamant. Forlenget kontrakten i sommer, det er et viktig signal.

Se opp for: Raheem Sterlin (17). Det ventes mye, kanskje for mye, fra unggutten som kom fra QPR. Lynhurtig, driblesterk, uforutsigbar. Har mange gode forutsetninger. En storspiller i emning, men kanskje ikke allerede denne sesongen.