Papiss Cissé og Demba Ba (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)
Papiss Cissé og Demba Ba (Foto: SCOTT HEPPELL/Ap)

TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Newcastle

Les vår vurdering av Premier League-klubbene før 2012/2013-sesongen.

Newcastle

PLASSERING FORRIGE SESONG: 5. plass (65 poeng)

HJEMME / BORTE: 11 5 3 29-17 / 8 3 8 27-34

Toppscorer: Demba Ba 16 mål

Manager: Alan Pardew (fra desember 2010)

Overganger:

Inn: Curtis Good (Melbourne Heart - £400,000), Gael Bigirimana (Coventry – ukjent), Romain Amalfitano (Reims – gratis) , Vurnon Anita (Ajax – ukjent)

Ut: Leon Best (Blackburn - £3 mill.), Fraser Forster (Celtic - £2mill.), Danny Guthrie (Reading - gratis), Peter Løvenkrands (Birmingham – gratis), Alan Smith (MK Dons – gratis), Tamas Kadar (Roda JC – gratis)

Frigitt: Ryan Donaldson

Kommer du til å hente Newcastle-spillere til ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Hvor tror du laget havner på tabellen?
Kom med ditt tips her!

For et eventyr forrige sesong var for Newcastle. Helt inn mot de siste kampene lå de an til å kunne knipe fjerdeplassen, som man da trodde skulle gi en plass i Champions League. Laget nektet å tape fra start, og så seg i realiteten aldri tilbake. Deres første ligatap kom borte mot Manchester City i siste halvdel av november.

De har en unik lagånd. Spillerne arbeider utrettelig for hverandre. De har en flott miks av løpskraft, duellkraft, finesse og avslutningsferdigheter.

Det var overraskende da Chris Hughton fikk sparken midtveis i 2010/11-sesongen. Mange av spillerne mente det var en gal avgjørelse, men samholdet i garderoben, gjorde at jobben til Pardew ble ganske takknemlig. Stjerner som Andy Carroll, Kevin Nolan, Joey Barton og José Enrique var forsvunnet før fjorårssesongen. Men inn kom Yohan Cabaye, Davide Santon, Demba Ba og Papiss Cissé, og plutselig var det ingen i nord som husket de tidligere stjernene.

Sjefsspeider Graham Carr må få en del av æren for at laget har gjort det så bra. Han har funnet klassespillere til en rimelig penge. Og kjøpet av Papiss Demba Cissé kan meget vel være tidenes beste januarkjøp.

Ankepunktet er bredden på stallen. Dette kom meget godt til syne da laget manglet Coloccini, Williamson og Steven Taylor på en gang.

Dessuten er det plutselig forventninger igjen på Tyneside. Det blir spennende å se hvordan laget responderer på det. Newcastle har ikke alltid hatt gode erfaringer med å leve opp til forventningene til et kravstort hjemmepublikum. Dessuten har man slitt på overgangsmarkedet i sommer. Mange gode spillere har vært linket, men få har kommet. Romain Amalfitano kan være spennende, Vurnon Anita kan både spille back og er den perfekte backup for Cheick Tioté, mens det fortsatt er usikkert rundt Mathieu Debuchy.

Men det største usikkerhetsmomentet må sies å være Demba Ba. Senegaleseren kunne simpelthen ikke slutte å score forrige sesong. Fram til landsmannen Cissé ankom. Demba Ba hadde 16 mål på sine første 20 ligakamper. Han scoret i Cissés debut, før han gikk målløs av banen i samtlige av sine 14 siste ligakamper. Dette mens Cissé banket inn mål etter mål, og Demba Ba ble observert surmulende på benken mens lagkameratene jublet for scoring på matta. Demba Ba ble til tider brukt i en litt annen posisjon da han fikk den andre senegaleseren til klubben. Hvordan løser Pardew dette?

Tim Krul leverte en super sesong, og unggutten er i ferd med å vokse til en av de bedre keeperne i Premier League. Når forsvaret er skadefritt, er det alt annet enn enkelt å bryte gjennom. Fabricio Coloccini leder troppene fra midtforsvaret. Den sentrale midtbanen er perfekt balansert med boks-til-boks-spiller Cabaye og jordfreser Cheick Tioté. Jonas Gutierrez leverte fra øverste hylle sist sesong, og få er bedre enn Hatem Ben Arfa når franskmannen er i form. Kanskje får man noe ut av Sylvain Marveaux også denne sesongen. Kantspilleren fikk mesteparten av forrige sesong ødelagt av skader. Spissplassene skulle i utgangspunktet ikke være noe problem med Cissé og Demba Ba. Men sistnevnte må finne tilbake scoringstouchen og førstnevnte må vise at han ikke var noe blaff.

Det var herlig å følge Newcastle forrige sesong, men det skal legges ned et virkelig arbeid for å følge opp denne sesongen. Med spill i Europa øker antallet kamper. Tåler en relativt tynn tropp den ekstra belastningen? Samtidig kan turneringen vise seg å være en perfekt læringsarena for mange av de spennende, unge, spillerne som finnes i klubben.

Det går mot nok en spennende sesong i den fotballgale byen, men det er nesten dømt til å bli en liten nedtur om den skal måles opp mot forrige sesong.

Nøkkelspiller: Fabricio Coloccini. Kapteinen har vært en av de mest innflytelsesrike spillerne i Newcastle de siste årene. Spiller alltid med hjertet, drar med seg resten av laget og står alltid opp.

Se opp for: Sammy Ameobi (20). Lillebroren til Shola fikk noen muligheter forrige sesong. Har levert i sommer, og vil sannsynligvis få flere muligheter i sesongen som kommer. Driblesterk, men trenger litt mer muskler på kroppen.