James Tomkins løfter pokalen for West Ham (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)
James Tomkins løfter pokalen for West Ham (Foto: Tony Marshall/Pa Photos)

TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: West Ham

Les vår vurdering av Premier League-klubbene før 2012/2013-sesongen.

West Ham

PLASSERING FORRIGE SESONG: 3. plass i League Championship (86 poeng)

HJEMME / BORTE: 11 8 4 41-26 / 13 6 4 40-22

Toppscorer: Carlton Cole 14 mål

Manager: Sam Allardyce (fra juni 2011)

Overganger:

Inn: Modibo Maiga (Sochaux, £5 mill.), Alou Diarra (Marseille, £2 mill.), James Collins (Aston Villa - £2 mill,), Stephen Henderson (Portsmouth - ukjent), George McCartney (Sunderland - ukjent), Raphael Spiegel (Grasshoppers - ukjent) Jussi Jaaskelainen (Bolton – gratis), Mohamed Diame (Wigan - gratis)

Ut: Robert Green (QPR - gratis), Julien Faubert (Elazigspor - gratis), Frank Nouble (Wolves - gratis), Freddie Sears (Colchester – gratis), Abdoulaye Faye (Hull - gratis), Ravel Morrison (Birmingham - lån)

Frigitt: John Carew, Papa Bouba Diop

Kommer du til å hente West Ham-spillere til ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Hvor tror du laget havner på tabellen?
Kom med ditt tips her!

Sam Allardyce kom til West Ham med ett eneste krav. Få klubben tilbake til Premier League. Selv om det innebar å gå vekk fra det klubben tradisjonelt har stått for spillemessig, leverte Allardyce.

Men langballsstilen til Allardyce har ikke gått rett hjem hos alle. Og fram til play off-finalen ble vunnet, var det flere kritiske røster blant Hammers-supporterne.

For det er med enkle midler Allardyce førte West Ham tilbake. Lange baller opp mot Carlton Cole, og springe etter. Når det kommer til å holde seg i divisjonen, kunne knapt klubben fra øst i Englands hovedstad hatt en bedre mann ved roret. ”Big Sam” vet akkurat hva som skal til, og det gjør vondt å møte lagene han leder. Men han trenger en brukbar start. Kommer de skjevt av gårde, vil de kritiske røstene høres igjen.

West Ham er en klubb som hører hjemme på det øverste nivået, og fansen har fortjent at de er tilbake. De har ressurser og spillerstall til å holde seg. Det er en fin miks av Premier League-rutine og noen spennende, sultne, unggutter.

I tillegg har de gjort noen signeringer som virker spennende.

West Ham vant 13, og tapte kun fire, av 23 bortekamper i Championship sist sesong.

Bakerst har West Ham hatt Robert Green i mange sesonger. Nå er han borte og man må stole på Jussi Jaaskelainen. Finnen har blitt 37 år, og han havnet på benken for Adam Bogdan i Bolton sist sesong. På sitt beste har veteranen vært en av Premier Leagues toppkeepere. Men det er en del som tyder på at han ikke er der nå lenger.

Forsvaret foran Jaaskelainen kan brytes gjennom. James Collins er hentet tilbake fra Aston Villa, og antas å danne stopper-duo med James Tomkins. Virker heller ikke suverene på backene. Den sentrale midtbanen er derimot styrket. Mohammed Diamé har gjennom flere sesonger i Wigan vist at han holder mer enn godt nok nivå i Premier League. Alou Diarra holdt ettertraktede Yan M’Wila på benken for Frankrike under EM, og leverte solid. Fra før har man spillere som Collison, Noble og Kevin Nolan. En meget sterk lagdel.

Man har prøvd i lengre tid å få tak i Liverpools Andy Carroll, men spissen ville ikke flytte sørover i denne omgang. Det betyr at det fortsatt hviler et betydelig ansvar på Carlton Coles skuldre. 28-åringen er imidlertid ikke noen stor målscorer, så håper sikkert Allardyce at Ricardo Vaz Te skal sverme rundt Cole og fortsette scoringsformen fra forrige sesong. Etter Vaz Tes hat-trick mot Brighton, mente manageren at de hadde skaffet seg ”The Golden Nugget”. Han har i alle fall mye å bevise i Premier League etter at han aldri klarte å etablere seg hos Allardyces Bolton da de var oppe.

Det kan bli en tøff sesong for West Ham, men med Sam Allardyce ved roret, pengene til Gold/Sullivan og de nyervervelsene som er gjort, skal man ha nok ved seg til å overleve og på sikt etablere seg igjen i det ypperste selskap.

Nøkkelspiller: Kevin Nolan. Spilte under Allardyce også i Bolton, og er managerens forlengede arm på banen. Meget rutinert. Scorer og assisterer også sin porsjon i løpet av en sesong.

Se opp for: James Tomkins (23). Eget produkt, og med over 100 ligakamper er han presentert. Men i et forsvar som ser ut som en svakhet, er Tomkins en meget god stopper, og limet i den bakre fireren.