Danny Graham (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
Danny Graham (Foto: Nick Potts/Pa Photos)

TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Swansea

Les vår vurdering av Premier League-klubbene før 2012/2013-sesongen.

SWANSEA

PLASSERING FORRIGE SESONG: 10. plass (47 poeng)

HJEMME / BORTE: 8 7 4 27-18 / 4 4 11 17-33

Toppscorer: Danny Graham 12 mål

Manager: Michael Laudrup (fra juni 2012)

Overganger:

Inn: Michu (Rayo Vallecano - £2 mill.), Jose Manuel Flores (Genoa - £2 mill.), Jonathan de Guzman (Villarreal - lån)

Ut: Joe Allen (Liverpool - £15 mill.), Steven Caulker (Tottenham – tilbake fra lån)

Frigitt: Ferrie Bodde, Casey Thomas, Joe Walsh, Scott Donnelly

Kommer du til å hente Swansea-spillere til ditt lag?
Spill Premier League-manager!
Hvor tror du laget havner på tabellen?
Kom med ditt tips her!

Swansea overrasket de fleste, og sjarmerte samtlige, forrige sesong. Waliserne var tro mot sin egen filosofi, holdt på ballen, styrte kamper, og vant nok kamper til at de holdt seg i Premier League med god margin.

Det er under ti år siden klubben måtte slå Torquay i den aller siste ligakampen for ikke å ryke ut av hele ligasystemet og til Conference. Klubben ble kjøpt av noen lokale forretningsmenn med Huw Jenkins i spissen, og siden har det blitt lagt ned et solid stykke arbeid, og resultatet er at man er i Premier League, og kan selge et egenprodusert produkt til Liverpool for £15 millioner. Hemmeligheten er kontinuitet.

Swansea tok et veivalg, ansatte Roberto Martinez, og spanjolen innførte det som etter hvert har blitt begrepet ”Swansealona”. Da Martinez dro videre til Wigan, hentet man personen som kunne videreføre, og utvikle, den stilen i Brendan Rodgers. Nå har man fortsatt den linja etter Rodgers exit til Liverpool. Michael Laudrup, og den fotballen dansken står for, burde passe klubben som hånd i hanske. Dette gjennomtenkte, langsiktige arbeidet, har gjort styreformann Huw Jenkins til byens mest populære mann. Han lar ingenting være til tilfeldighetene, verken når det kommer til ansettelser av trenere, managere eller spillere.

Laudrup hadde en fantastisk spillerkarriere. Han gjorde en meget god jobb i Danmark som trener, før han fortsatte i Spania med Getafe. Madrid-klubben overpresterte under hans ledelse, og også Mallorca overrasket da en spillerstall i oppløsning beholdt plassen i La Liga. Dansken floppet i Russland, og nå står han overfor sin kanskje største utfordring etter at han la sine egne fotballsko på hylla.

Men formasjonen og spillestilen han forfekter, skiller seg ikke stort fra Martinez eller Rodgers. Håpet er at også han kan videreutvikle laget. Og det er ingen tvil om at Swansea kan bli enda mer effektive og direkte i spillet med spillere som Scott Sinclair og Danny Graham på topp.

Nå har han også fått fatt i noen meget spennende spillere i Michu og Jonathan de Guzman. To midtbanespillere som kan ha den nødvendige gjennombruddskraften når det går for mye på tvers, og man sliter med å finne åpningene.

Dessuten er det en del å hente på borteformen. Swansea vant ikke en bortekamp før januar i Premier League forrige sesong. Hjemme var de derimot meget solide, og de tok skalper som Liverpool, Arsenal og Manchester City på eget gress.

Selve ballsentralen, og hjertet i lagets pasningsspill på midtbanen, Joe Allen, har forsvunnet. Han blir ingen enkel mann å erstatte. Allen bommet så å si ikke en pasning, lang som kort, forrige sesong. Og laget er sårbare for brudd om ikke pasningsspillet sitter. Dessuten har Steven Caulker dratt tilbake til Tottenham. Forsvinner også den andre midtstopperen, Ashley Williams, må pengene brukes raskt. Laudrup kan håpe Chico klarer å tette noe av hullet som etterlates.

Helt bakerst står uansett Michel Vorm. Kanskje den beste keeperen i Premier League, sammen med Joe Hart, forrige sesong.

Det blir uhyre interessant å følge waliserne denne sesongen. Klarer Laudrup å viderutvikle laget, og holde dem oppe enda en sesong, vil det være en stor prestasjon. Det blir en massiv utfordring.

Dessuten er det klubbens hundreårsjubileum. Da passer det dårlig med et nedrykk. På Liberty Stadium vil det nok uansett bli noen festaftener.

Nøkkelspiller: Danny Graham. Beviste forrige sesong at han kan score i Premier League også. Har vist at han har holdt scoringsformen inntakt i sommer. Må fortsette å klare å avslutte angrepene for at Swansea skal karre med seg nok poeng til å overleve.

Se opp for: Curtis Obeng (23). Opprinnelig et Manchester City-produkt som kom fra Wrexham i januarvinduet. Ikke debutert i Premier League ennå, men rapportene sier at dette er en mann som kan bli meget god på høyrebacken.