Peter Crouch scoret da Stoke sendte overraskelseslaget Crawley Town ut av FA cupen. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)
Peter Crouch scoret da Stoke sendte overraskelseslaget Crawley Town ut av FA cupen. (Foto: ANDREW WINNING/Reuters)

TV 2 Sporten vurderer Premier League-lagene: Stoke

Les vår vurdering av Premier League-klubbene før 2012/2013-sesongen.

STOKE

PLASSERING FORRIGE SESONG: 14. plass (45 poeng)

HJEMME / BORTE: 7 8 4 25-20 / 4 4 11 11-33

Toppscorer: Peter Crouch 10 mål

Manager: Tony Pulis (fra juni 2006)

Overganger:

Inn: Michael Kightly (Wolves - £2 mill.), Geoff Cameron (Houston Dynamo – ukjent), Jamie Ness (Rangers - gratis), Goran Popov (Dynamo Kiev – lån)

Ut: Danny Collins (Nottingham Forest – ukjent), Jonathan Woodgate (Middlesbrough – gratis), Andrew Davies (Bradford – gratis)

Frigitt: Salif Diao, Ricardo Fuller, Louis Moult, Tom Soares

Kick & run is very, very fun. Stoke får svært få nye venner for spillestilen sin. Men den magiske stemningen på Britannia når hele stadion løfter de elleve i striper på gressmatta en kald kveld i november, er i stand til å sjarmere selv det hardeste hjertet.

Stoke har etablert seg i Premier League, og går nå løs på sin femte strake sesong i det gjeveste selskapet. Tony Pulis fikk dem opp, og så lenge waliseren sitter ved roret, kommer Stoke til å være tro mot sitt langball-system. Forrige sesong ble like lang som Peter Crouch for Pottemakerne. Laget spilte hele 56 kamper med liga- cup og europacup.

Det satte stallen på store prøver, men Stoke hadde bygget ut i bredden forrige sommer. Nå kommer tiden for å slanke den litt igjen. For Stoke har, til tross for beskjedne ligaplasseringer, brukt mye penger på spillerkjøp de siste sesongene. Nå har tiden kommet for å stramme noe inn, og det skal helst selges før man kan kjøpe nytt.

Noe nytt blod har dog kommet, og nyervervelsene virker å gå rett inn i Pulis’ filosofi. Vingspillet er en nøkkel i stilen til Stoke. Der har Michael Kightly kommet inn. Dessuten har man fått inn Goran Popov og Geoff Cameron. Begge to på rundt 1.90. Rangers Jamie Ness er en annen type.

Det harde programmet forrige sesong, gjorde at man sleit litt i ligaspillet. Ingen scoret færre mål enn Stoke i Premier League forrige sesong, og spesielt på bortebane var det vanskelig å finne nettmaskene. Kun elleve scoringer på 19 reiser ble fasit.

Pulis fant aldri ut hvem som skulle være førstekeeper. Denne sesongen blir det fort Asmir Begovic. En reaksjonssterk bosnier som startet de fleste kampene forrige sesong. Foran seg har han rutine og duellkraft i kjent Stoke-stil i bøttevis. Viktige Robert Huth ser derimot ikke ut til å bli klar til starten da han ble rammet av hjernehinnebetennelse i sommer. Det er likevel bra med cover for tyskeren.

Midtbanen består av kanter som er flinke til å komme til innlegg mot fyrtårnene på topp. Da i særdeleshet Peter Crouch. Den sentrale delen av fireren på midten består mer i løps- og duellkraft. Der kan denne unge Ness komme inn og tilføre noe helt nytt.

Dødballer er alltid en nøkkel når man snakker om Stoke. De er gode til å forsvare seg på dem, og de er gode til å score på dem. Det var et lurt trekk å lære Ryan Shotton å kaste like langt som Delap da Delap ikke lenger forsvarte en plass på laget.

De fire foregående sesongene har ikke budt på noen overraskelser fra Stoke. Den høyeste poengsummen de har samlet er 47, den laveste 45. Det må kalles jevnt middels. Kanskje begynner lag å få mer tak på hvordan Stoke spiller, men det gjør det ikke mye enklere å demme opp for all duellkraften de har i boksen. Derfor er det vel også mye som ligger til rette for en ny sesong like under midten for Stoke igjen. Men de skal likevel være litt påpasselige på at de ikke sovner hen og føler seg trygge.

Få klubber i sjiktet til Stoke har brukt like mye penger som Stoke de seneste sesongene. Det har de ikke mulighet til nå. Så får de stole på at det de har fremdeles kan gjøre jobben.

Det er ikke pent å se på, men det funker. Det har hvertfall gjort det til nå.

Nøkkelspiller: Peter Crouch. Tometersmannen er både et oppspillspunkt og avslutter. Skal vinne duellene som gjør at Jon Walters kan løpe mot motstandernes mål.

Se opp for: Jamie Ness (21). Liten, teknisk begavet, midtbanespiller som har slitt mye med skader under tiden i Rangers. Veldig utypisk Stoke-spiller, men kan tilføre etterlengtet kreativitet på lagets sentrale midtbane.