Anniken Huitfeldt (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)
Anniken Huitfeldt (Foto: Johansen, Erik/NTB scanpix)

Huitfeldt: – Mer penger gir ikke automatisk mer gull

Men kulturministeren lover mer penger til Olympiatoppen.

To gull, en sølvmedalje og en bronsemedalje. OL i London ble en nedtur for Norge. Medaljefangsten i sommerlekene var den dårligste siden OL i 1984.

I kjølvannet av OL er toppidrettssjef Jarle Aambø blitt kritisert fra flere hold. Johan Kaggestad har vært blant kritikerne.

– Det er under Jarle Aambøs ledelse disse resultatene ikke er levert. Leverer du 80 prosent av budsjett så får du sparken i næringslivet, sa Kaggestad til TV 2 for noen dager siden.

LES: Sjekk Kaggestads vurdering av toppene og floppene i OL

Inge Andersen, generalsekretær i Norges idrettsforbund, lover en grundig evaluering av London-OL.

– Idrettspresidenten har bedt om at vi allerede på idrettsstyremøtet 23. august begynner å diskutere en evalueringsprosess rundt OL i London. Toppidrettssjefen kommer selvfølgelig til å være sentral i det evalueringsarbeidet, sier Andersen.

Etterlyser mer penger
Eirik Verås Larsen er en av flere utøvere som etterlyser at mer penger spyttes inn i idretten.

– Det engelske rolandslaget har mer enn det dobbelte av hva hele Olympiatoppen har til rådighet for alle norske idretter. Når man ikke har nok midler begrenses hva man kan få til, sier Larsen.

LES: Dette er de norske medaljevinnerne fra London OL 2012

Huitfeldt er enig mer Verås Larsen, men kulturministeren advarer mot å tro at det automatisk vil føre til mer suksess.

– Jeg mener at Olympiatoppen trenger mer penger, for det handler om å utvikle gode utøvere for fremtiden. Men jeg vil advare mot å tro at mer penger automatisk gir mer gull. Olympiatoppen hadde halvparten av tippemidlene i 2004, og da tok vi fem gull. Men vi legger opp til at Olympiatoppen skal få mer penger i den idrettsmeldingen vi har lagt frem, sier Huitfeldt.

Varsler ungdomssatsing
Hun mener at Norge må konstrerere seg om å bli best innenfor enkelte idretter.

– Jeg tror ikke at jeg er den rette til å sitte å bestemme hvilke idretter Norge skal satse på. Det tror jeg Olympiatoppen gjør best på egenhånd. Jeg vet at det foregår en diskusjon der om vi skal konstrere oss om enkeltidretter. Vi har ikke så mye penger at vi kan være best innenfor alle idretter, medgir Huitfeldt.

Kulturministeren varsler en økt satsing på lovende idrettsutøvere.

– Vi skal ha et ungdoms-OL i 2016, og der ligger det en ganske kraftig satsing på ungdomsidretten og rekruttering av dyktige idrettsutøvere blant ungdom, sier Huitfeldt.