Bernhoff Hansen
Bernhoff Hansen
OL gull
OL gull

Han tok ett av Norges to «hemmelige» OL-gull

Ny dokumentasjon viser at de to amerikanske fribryterne Bernhoff Hansen og Charles Ericksen var norske statsborgere da de vant OL-gull i St. Louis 1904.

Bergen (TV 2): Lurer du på hvem som tok Norges første OL-gull? Det har lenge vært vanlig oppfatning at troppsturnerne og skytteren Gudbrand G. Skatteboe var Norges første OL-vinnere da de vant i ekstralekene i Athen i 1906. Nå viser det seg at to norske statsborgere vant OL-gull to år tidligere.

LES: Dette er de norske medaljevinnerne fra London OL 2012

– Har hatt mistanke lenge
De to amerikanske fribryterne Bernhoff Hansen og Charles Ericksen var nemlig norske statsborgere da de vant OL-gull i St. Louis 1904. Det kommer frem av ny dokumentasjon som idrettshistoriker Tom A. Schanke har fått fatt i. Schanke har, via Arild Gjerde, som er medlem i ISOH (International Society for Olympic Historians), fått bekreftet at OL-vinner Charles Ericksen ble amerikansk statsborger først 22.03.1905.

– Jeg visste at vi en gang tidligere hadde dokumentasjon på at en av disse definitivt ikke var amerikansk statsborger i 1904. Da han fikk militærkort for å delta i første verdenskrig var han fortsatt norsk statsborger. Jeg hadde ikke dokumentarisk bevis, men jeg har en kamerat som er flink på å utnytte dokumentariske bevis på nettet. Han fant et dokumentarisk bevis på at en kar som heter Charles Ericksen ikke ble amerikansk statsborger før 1905, altså ett år etter OL. Den andre bryteren var faktisk ikke amerikansk statsborger så sent som i 1930. Nå har vi et dokumentarisk bevis på at disse gutta i oktober 1904 var norske statsborgere. Det er noe vi har hatt mistanke om lenge, forteller Gjerde til tv2.no.

OL-gull
OL-gull

Representerte klubben
Det betyr at Ericksen, som tok gull i fribryting i weltervekt i St. Louis 1904, på papiret var nordmann da han gikk til topps. Schanke skriver i nyhetsbrevet «Kyllingposten» at Bernhoff Hansen, som vant OL-gull i fribryting i tungvekt, var registrert som såkalt «alien» (utenlandsk/fremmed) så sent som i 1925.

– Den gangen var det ikke noen nasjonale organisasjoner á la den Olympiske komité som meldte på deltakere til OL. Utøverne ble påmeldt gjennom sine klubber. Norsk-amerikanerne hadde sin egen klubb for norsk-amerikanere i Brooklyn - en turnforening faktisk. Det var den turnforeningen som meldte på disse to. Det var ingen som hadde nasjonale symboler på brystet den gang. Hvis de hadde et symbol på brystet så var det klubbmerket til Norwegier Turnverein Brooklyn, sier Gjerde.

– Det er litt moro at Norge har 60 OL-gull, og ikke 58 som tidligere antatt?

– Ja, visst er det det. For eksempel ble det avduket en statue av Bernhoff Hansen, som var fra Rognan i Salten, i 2004. Så han er i høyeste grad anerkjent i sitt lokalmiljø. Vi har også funnet spor av at Bernhoff Hansen kom tilbake til Norge etter at han hadde vunnet gull i statene. Han var der borte i bare halvannet år, for han hadde en kjæreste i Norge. Han kom tilbake, giftet seg, og fikk to barn før han reiste over til USA igjen. Han var bare på besøk i USA den første turen, så han bør i høyeste grad regnes som nordmann og ikke amerikaner. Jeg vil også tro at han kunnskaper i engelsk var høyst sparsommelige i 1904, sier Gjerde.

Ble husket i New York
Dermed er det stor grunn til å tro at Norge står med 60 gullmedaljer i sommer-OL, ikke 58 som tidligere antatt. Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité var ikke klar over de to norske gullmedaljene da TV 2 var i kontakt med dem, men sier at de vil vurdere eventuell innsendt dokumentasjon.

– Vi må få tilsendt dokumentasjonen, og så kan vi ta det videre fra oss som Olympisk komité og sende det inn til IOC, sier kommunikasjonsrådgiver i Norges Idrettsforbund Martin Hafsahl.

Bernhoff Hansen døde i 1950 i New York. Nekrologen forteller at Hansen ble husket for sine idrettsbragder helt til det siste.

Dødsannonse-og-nekrolog-Ber
Dødsannonse-og-nekrolog-Ber