I saksa: Det lønner seg ikke å besøke Skøien grustak i skumle hensikter. Der fanger Petter Sand deg med gravemaskin.  (Foto: Privat/oa.no/ANB)
I saksa: Det lønner seg ikke å besøke Skøien grustak i skumle hensikter. Der fanger Petter Sand deg med gravemaskin. (Foto: Privat/oa.no/ANB)

Petter mistenkte det var dieseltyver på ferde...

Dermed rykket han ut - med gravemaskinen!

Petter Sand i Odnes maskin er lut lei at dieseltyver gir firmaet utgifter på flere ti tusen kroner hver gang de titter innom. Derfor har han bedt kjente si ifra om de ser noe mistenkelig på Skøien grustak. Lørdag fikk han napp. En kassebil med en tusenliters tank baki sto parkert rett utenfor porten til Skøien grustak i Odnes.

– Jeg reiste hit med en gang, og sperret dem inne med gravemaskinen, sier Sand til Oppland Arbeiderblad.

Resultatet var at den parkerte bilen ikke kom av flekken før Sand selv valgte å slippe dem fri.

Mistenkelig utstyr

Han kunne jo selvfølgelig ikke vite helt sikkert om det var dieseltyver på ferde, men på grunn av at de parkerte på et grustak der de gjorde, fattet han mistanke.

– Men jeg kan jo ikke bevise noe, sier han.

Inne i bilen så han også selv den store tanken, samt pumpeutstyr og baufil. Om dette var tenkt brukt til å komme seg inn og stjele diesel, kan han ikke si sikkert – men utstyret er i hvert fall godt egnet til en slik syssel.

– Vi har hatt besøk av dieseltyver flere ganger, og i tillegg til at det koster oss penger blir det også anleggsstans før vi får etterfylt, sier Sand.

Var på konsert

Sand sjekket bilnummeret på kassebilen og fant fram til firmaet på Hadeland som eide den. Deres folk hentet bilen dagen etter, men påsto at de bare hadde parkert på grustaket i Odnes da de skulle på en konsert på Dokka.

Utstyret i bilen ble forklart med at han som kjører den, en snekker, også kjører gravemaskin. Sand har erfaring som maskinfører og sier det er uvanlig å kjøre rundt med tanker på 1000 liter. Det vanlige er fat på 200 liter, som ofte holder til en ukes arbeid med ikke altfor store maskiner.

– Det var litt mistenkelig, men jeg kan som sagt ikke bevise noe, sier Sand.

Preventiv effekt

Sand forteller at det rett etter at han satte fast kassebilen med gravemaskin kom en annen kassebil med to unge gutter. De sa de ikke kjente til den første bilen og Sand tenkte ikke noe mer på det før han sjekket eieren via skiltnummeret på den bilen også.

– De kommer fra samme miljø på Hadeland, men jeg koplet de ikke med det samme, sier Sand.

Politiet har registrert opptrinnet på Skøien grustak og sikret bilder og registreringsnummer. Sand har ikke levert noen anmeldelse, siden han ikke vet om de faktisk var der i ærlig ærend, noe han for øvrig tviler på. Men han håper blest om hans fangst av potensielle dieseltyver med gravemaskin vil ha en preventiv effekt.

Kameraovervåkning

– Kanskje folk gruer seg litt mer før de kommer hit for å stjele diesel, sier han.

Bildet han tok av fangsten lørdag kveld la han ut på Facebook og der har det til nå blitt delt av over 1000 brukere.

– Vi har også kameraovervåkning her og skal montere opp flere kameraer, sier Sand.

Du kan lese mer om bil og trafikk på oa.no - her:

Fangstmaskin: Petter Sand tok affære mot det han mistenkte var dieseltyver på Skøien grustak lørdag.   (Foto: Per Zhang Skjønberg, oa.no/ANB)
Fangstmaskin: Petter Sand tok affære mot det han mistenkte var dieseltyver på Skøien grustak lørdag. (Foto: Per Zhang Skjønberg, oa.no/ANB)

LES OGSÅ: Fanget i sin egen bil - måtte ringe etter hjelp