Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)
Jonathan Vaughters innrømmer å ha brukt doping i sin aktive sykkelkarriere. (Foto: Solum, Stian Lysberg/NTB scanpix)

Vaughters innrømmer å ha dopet seg

Thor Hushovds tidligere sjef i Garmin - og tidligere lagkamerat av dopingsiktet Lance Armstrong innrømmer dopingbruk i et åpent brev.

I et åpent brev med tittelen "Hvordan få doping ut av sport" i New York Times innrømmer tidligere toppsyklist Jonathan Vaughters å ha brukt doping da han var aktiv. Amerikaneren syklet for US Postal i to sesonger og var blant annet med da Lance Armstrong tok sin første, av i alt syv, Tour de France-seier i 1999.

LES OGSÅ: Antidopingbyrå anmelder Lance Armstrong

Hatet å lyge til sine nærmeste
I brevet skriver han at han i ungdomsårene fikk beskjed om at han ikke ville slå igjennom som toppsyklist om han ikke jukset. Han skriver at han hatet å måtte lyge til sin familie og venner, men forklarer dopingmisbruket med at han måtte gjøre det om han skulle realisere guttedrømmen.

– Hadde beskjeden jeg fikk vært annerledes, men viktigere: hvis realiteten i sporten hadde vært annerledes kunne jeg ha levd uten å ha drept min egen sjel. Uten å jukse, skriver Vaughters.

LES OGSÅ: Se alle våre Tour-musikkvideoer her

LES OGSÅ: Lance Amstrongs eks-lagkamerater ba om å få slippe OL

Ønsker å hjelpe unge syklister
Thor Hushovds gamle sjef mener at han har lært av valget han ble stilt ovenfor for 15 år siden og nå ønsker den tidligere toppsyklisten å gjøre det enklere for unge syklister å ta de riktige valgene.

– De må vite at de vil få en rettferdig sjanse om de er rene. Og for at det skal skje må reglene overholdes. Jeg er sikker på at sporten er renere enn da jeg drev på, skriver amerikaneren.

Han mener at syklistene som brukte doping gjør det med en sterk bismak.

– Alle syklistene jeg har møtt som har brukt doping sier de har gjort det fordi de ønsker å prestere. Alle ønsker en rettferdig sjanse.

Vaughters viser også omtanke for syklistene som tok det riktige valget - nemlig å ikke dope seg.

– Jeg tenker på de talentfulle rytterne som valgte riktig og gikk fra sporten. De ble straffet for å følge sine moralske prinsipper og ble etterlatt. Hvordan reagerer de på tapet av sine drømmer, undrer Vaughters.

Dermed føyer Vaughters seg inn i rekken av tidligere Armstrong-kamerater som innrømmer dopingbruk. Tyler Hamilton sa i et intervju med 60 Minutes i fjor at han så Armstrong injisere EPO tilbake i 2001.

– Ingen overraskelse
TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad er ikke overrasket over innrømmelsen som nå kommer. Han hadde da tv2.no pratet med han ikke lest brevet, men fått med seg hovedtrekkene.

– Dette er ingen overraskelse. I tidligere intervjuer har han sagt det mellom linjene, sier Kaggestad.

Vaughters ga seg som proffsyklist i 2003 og har de siste årene vært sportsdirektør i Garmin. Kaggestad berømmer Vaughters for den jobben han gjør i antidopingarbeidet og har tillit til at han nå jobber for å få unna ukulturen som har preget sykkelverdenen i mange år.

– Han ser det moralske i dette med doping og han ser også at sporten er i ferd med å bryte ned seg selv om man skal fortsette slik det har vært, sier TV 2s sykkelekspert.

De siste årene har stadig flere tidligere toppsyklister tatt bladet fra munnen og innrømmet dopingbruk. Kaggestad mener at det er bra for sporten at

– Dette har vært veldig tabu å prate om og det er fint at stillhetens lov stadig oftere brytes, sier Kaggestad.

Les hele brevet her!