mobbing (Foto: Illustrasjonsfoto)
mobbing (Foto: Illustrasjonsfoto)

Mobbing gjør deg fysisk svak

Ny studie viser at sjikane og sosial isolasjon er mer enn bare psykisk nedbrytende.

Sjikane, sosial isolasjon eller andre overgrep er ikke bare psykisk nedbrytende - det stresser også fysisk, skriver forskning.no.

Oppdagelsen kommer fra en ny undersøkelse gjort av danske forskere ved Institutt for Psykologi på universitetet i København og det Nasjonale Forskningssenter for Arbeidsmiljø i Danmark.

– Bekymringsfullt

Ifølge studien kan mobbing gjøre fysisk skade ved å redusere kroppens evne til å frigi energi fra depotene sine.

Les også: Mobbeoffer skrev brev om egen begravelse

– Studien bekrefter mistanken om at mobbing ikke bare stresser kroppen psykisk, men også fysisk, ved å hemme kroppens evne til å starte produksjonen av stresshormonet kortisol om morgenen, sier studiens forsker Åse Marie Hansen.

Hun mener oppdagelsen er bekymringsfull fordi kroppen trenger kortisol for å kunne frigi energi fra lagrene av fett og glukose.

– Konsekvensen kan være at mobbeofferet ikke får dekket sitt daglige energibehov og dermed blir ute av stand til å løse hverdagens oppgaver, sier Annie Høgh.

Tok spytteprøver

De danske forskerne gjennomførte i 2006 en spørreskjemaundersøkelse av i alt 1010 medarbeidere fordelt på 55 danske arbeidsplasser.

Les også: Slik ruster du barna mot mobbing

Spørreskjemaet skulle kartlegge om den enkelte medarbeideren i det siste halve året hadde opplevd mobbing, hadde mobbet andre eller hadde sett andre gjøre det.

Forskerne tok også tre spyttprøver fra hver av medarbeiderne. To av prøvene ble samlet inn med en halv times mellomrom om morgenen, mens den siste ble tatt om kvelden. Ut fra deltakernes besvarelser kunne forskerne undersøke:

  • Om personen har vært utsatt for mobbing.
  • Hvilken form for mobbing det i så fall var snakk om.
  • Graden av psykisk stress.
  • Graden av fysisk stress målt via spyttets innhold av stresshormonet kortisol.

Målingene viste at alle former for mobbing både kunne framprovosere fysiske stressreaksjoner i form av lavere konsentrasjoner av kortisol, samt psykiske stressreaksjoner som for eksempel motløshet, depresjon, angst og en tendens til å trekke seg inn i seg selv.

Les også: Digital mobbing: – Det er lett å slenge dritt til noen man ikke liker

– Veldig vondt i magen

I Norge viste Elevundersøkelsen for 2012 at mellom 45 og 50 000 barn blir mobbet to til tre ganger i måneden eller oftere.

Tallene er bekymringsverdige, og Barneombudet har fremmet forslag om å bøtelegge skoler som ikke følger opp mobbing.

Ida Marie Bredvold er et levende eksempel på hva mobbing kan gjøre mot kroppen - fysisk og psykisk.

– Det veldig tøft, jeg hadde veldig vondt i magen og hadde på en måte ikke lyst å gå på skolen. Alt var negativt, jeg var veldig ofte sint hjemme. Du blir veldig alene. Å ikke bli godtatt av jevnaldrende er forferdelig, fortalte hun TV 2 i mai.