Sarah Attar og Colombias Rosibel Garcia (Foto: Heikki Saukkomaa/NTB scanpix)
Sarah Attar og Colombias Rosibel Garcia (Foto: Heikki Saukkomaa/NTB scanpix)

Her skaper hun OL-historie - i hijab

Sarah Attar ble Saudi-Arabias første kvinnelige friidrettsutøver i OL.

OL-historien er fullspekket av grensesprengende idrettsprestasjoner. Onsdag ble det brutt en ny barrière i London, om enn av en annen karakter enn det rent sportslige.

For da 19 år gamle Sarah Attar deltok i den innledende runden av olympiadens 800-meterkonkurranse, ble hun samtidig Saudi-Arabias første kvinnelige friidrettsutøver i et OL noensinne.

Krøll med kleskodeks
Attars lagvenninne, Wojdan Shaherkani, ble den aller første kvinnelige atleten fra den konservative oljestaten som deltok i OL da hun stilte opp i judoturneringen forrige uke.

Shaherkani gjennomførte sin konkurranse i et spesialdesignet hodeplagg, som måtte bli forhåndsgodkjent av IOC, men med et mindre strengt reglementet i friidrett kunne Attar, slik som flere utøver fra andre nasjonaliteter allerede har gjort under London-OL, fritt delta med en sportslig utgave av den mer tradisjonelle hijaben, som påkrevet av Saudi-Arabia i henhold til landets praktisering av islam.

Wojdan Shaherkani (Foto: KIM KYUNG-HOON/Reuters)
Wojdan Shaherkani (Foto: KIM KYUNG-HOON/Reuters)

Den amerikanskfødte utøveren skilte seg også kraftig ut fra sine konkurrenter når det gjaldt den øvrige bekledningen, som for hennes del bestod av langermet topp og bukse.

Det var nok ikke bare dette som bidro til at Attar havnet på sisteplass i sitt heat, over 43 sekunder bak vinneren. Den internasjonale olympiske komité, IOC, hadde sørget for en spesialinvitasjon til løperen, som har en adskillig svakere personlig rekord enn de andre som stilte til start.

Ble presset av IOC
IOC advarte i juli Saudi-Arabias OL-komité om at landet kunne bli utestengt fra lekene dersom de ikke sendte kvinnelige utøvere til London, og partene kom til slutt til enighet om at de to omtalte deltakerne skulle få reise.

– IOC har arbeidet tett med komiteen, og jeg er tilfreds med å se at dialogen har båret frukter, sa IOC-president Jaques Rogge om beslutningen.

Shinoona Salah al-Habsi, Oman og Fatima Sulaiman Dahman, Yemen (Foto: DAVID GRAY/Reuters)
Shinoona Salah al-Habsi, Oman og Fatima Sulaiman Dahman, Yemen (Foto: DAVID GRAY/Reuters)

Sarah Attar håper at hennes deltakelse vil føre til en videre oppblomstring for konkurransevilkårene til saudiske kvinner.

– Jeg er her for å utgjøre en forskjell, og håper dette er starten på noe fantastisk, sa Attar til BBC etter at hun hadde kommet i mål.