Falcao og  Adrian Lopez har sprudlet i Atletico Madrid i år. Altetico har vært tredje best i La Liga i 2012, og står i tillegg med 8 0 0 i Europa League. Neste sesong kan det bli spill i Champions League.  (Foto: DANI POZO/Afp)
Falcao og Adrian Lopez har sprudlet i Atletico Madrid i år. Altetico har vært tredje best i La Liga i 2012, og står i tillegg med 8 0 0 i Europa League. Neste sesong kan det bli spill i Champions League. (Foto: DANI POZO/Afp)
Cristiano Ronaldo (Foto: RAFA RIVAS/Afp)
Cristiano Ronaldo (Foto: RAFA RIVAS/Afp)

Full krig før La Liga-start

I år som i fjor står serieåpningen i La Liga i fare for å bli utsatt. Denne gang på grunn av uenighet om økonomien i TV-avtalen og kamptidspunktene.

I forkant av fjorårets sesong ble La Liga rammet av en spillerstreik. Det endte med at seriestarten ble utsatt.

Nå står også årets seriestart i fare. En gruppe på 13 lag har gått sammen og krever endringer i TV-avtalen, samt at avsparktidene endres til det mer fornuftige.

Blant kamptidspunktene i år er det kamper som kommer til å starte klokken 23.00 spansk tid.

– Er ikke idioter
En av klubbene som er misfornøyd med kamptidspunktene, er fjorårets Europaligavinner Atletico Madrid. Klubbpresident Enrique Cerezo går kraftig ut mot kamptidspunktene på en spansk radiokanal søndag kveld.

– De sier at 23.00-kampene er for å skjerme spillerne fra varmen, men vi er ikke idioter. Før sa de at vi måtte spille på dagtid for at man skulle kunne se kampene i Kina, men nå kan man ikke se kampene i Kina, sier Cerezo til radiokanalen Onda Cero.

La Ligas visepresident Javier Tebas latterliggjorde kommentarene til Cerezo på Twitter mandag.

– Jeg har ikke sett Cerezo på ti år, så tilgi ham. Han forstår ikke. Han burde heller bekymre seg mer over klubbens gjeld på 150 millioner euro, skriver Tebas på sin Twitter-profil.

Atletico Madrid skal spille mot Chelsea i den europeiske Supercupen i Monaco fredag 31. august. Men der Chelsea spiller sin kamp lørdag 25. august, har det spanske fotballforbundet satt opp Atletico Madrid til å spille sin seriekamp mandag klokken 22.00.

Stort økonomisk skille
I årevis har Barcelona og Real Madrid dominert den spanske ligaen. Dominansen har ikke bare bestått av å vinne ligaen, men også med en stor margin.

Klubbene har brukt mange penger på spillerkjøp de siste sesongene og er blant verdens rikeste klubber.

En av inntektene til de spanske klubbene er den årlige TV-inntekten. 600 millioner euro fordeles til klubbene, og Real Madrid og Barcelona fikk i 2010 140 millioner euro hver. De gjenstående 320 millionene ble fordelt på de resterende 18 klubbene.

Atletico Madrid og Valencia fikk, som nummer tre og fire, 42 millioner euro hver. Av de klubbene som fikk minst var Xerez, Malaga, Sporting Gijon og Tenerife, som endte opp med 12 millioner euro hver. Det er denne skjeve fordelingen klubbene nå ønsker å forandre på.

– Vi ønsker en liga som er mer konkurransedyktig. Man må redusere forskjellene i budsjettene og inntektene, og man må starte med TV-inntektene, sier daglig leder i Atletico Madrid Miguel Angel Gil til clubatleticodemadrid.com.

Han mener at Barcelona og Real Madrid vil generere inntekter uansett, basert på den allerede enorme interessen rundt klubbene, og trekker inn TV-avtalen Mesterligaen bruker som et eksempel til etterfølgelse.

– Det er klart at Real Madrid og Barcelona vil generere mer inntekter enn andre via billettsalg, reklame, sponsing og markedsføring. I Mesterligaen er man garantert en minsteinntekt, og resten av inntektene bestemmes etter sportslige prestasjoner i turneringen, sier Gil.

Les også: Mourinho: – Laget er nesten komplett

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Cristiano Ronaldo (Foto: RAFA RIVAS/Afp)
Cristiano Ronaldo (Foto: RAFA RIVAS/Afp)

Av klubbene som ønsker forandring på TV-avtalen finner man Athletic Bilbao, Atletico Madrid, Real Betis, Celta Vigo, Espanyol, Getafe, Granada, Real Mallorca, Osasuna, Rayo Vallecano, Real Sociedad, Sevilla og Real Zaragoza.

Malaga og Valencia nevnes ikke som for eller i mot, mens Real Madrid, Barcelona, Levante, Deportivo La Coruña og Real Valladolid er de klubbene som ikke ønsker en forandring på den eksisterende TV-avtalen.

La Liga skal etter planen sparkes i gang 18. august, men da må partene finne en løsning innen den tid.

Forrige sesong vant Real Madrid den spanske serien, med Barcelona på 2. plass. Ligamestrene fikk 100 poeng, mens Barcelona fikk 91 poeng. Målforskjellen var på svimlende 89 og 85 mål i pluss.

Til sammenligning kom Valencia på 3. plass med 61 poeng og en målforskjell på 15 mål i pluss.