OPERASJON: Mange kvinner med brystkreft blir overdiagnosert viser ny forskning. (Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox)
OPERASJON: Mange kvinner med brystkreft blir overdiagnosert viser ny forskning. (Foto: Illustrasjonsfoto, Colourbox)

Slik sjekker du deg for brystkreft

– Det er veldig viktig at man tar kreften på et tidlig tidspunkt.

Når «Gatelegene» mandag tar tar turen til Drammen, er brystkreft et av temaene som skal på plakaten. Brystkreft er den kreftformen som rammer flest kvinner - og rundt én av tre kvinner som får sykdommen dør av den. Brystkreft er farlig fordi den lett spres gjennom lymfesystemet.

– Hver tiende eller ellevte kvinne vil utvikle brystkreft i løpet av livet sitt. Det er veldig mange. Det som er veldig viktig er at man tar kreften på et tidlig tidspunkt. Vi håper at vi kan lære folk å undersøke brystet sitt selv, slik at man kan finne kuler på et tidlig tidspunkt og få noe gjort, sier Marianne Bergan, som er en av fire gateleger vi møter i serien.

– Viktig å bli kjent med brystene

Rosa sløyfe-aksjonen, som er en aksjon fra Brystkreftforeningen og Kreftforeningen, anbefaler alle kvinner å undersøke brystene regelmessig fra 30-årsalderen. Det er gatelege Bergan helt enig i at man bør.

– Det er viktig at man blir kjent med sine egne bryster. Brystet består av fett og kjertler. Kjertlene varierer størrelsesmessig i løpet av menstruasjonssyklusen, så skal man gjøre det rett for å sammenligne bør man gjøre det på samme tid hver måned, sier hun.

Kan være ruglete og hard

Symptomene på brystkreft kan ifølge Kreftforeningen være en kul eller knute i brystet, søkk i huden, en brystvorte som trekker seg innover eller peker i annen retning enn vanlig, væsking fra brystvorten, kul i armhulen eller på halsen, sår som ikke gror, smerter i brystet eller eksem.

– En kreftkul kan kjennes litt ruglete ut, den kan gjerne være hard og du får følelsen av at den sitter litt fast, forklarer Bergan i videoen du kan se her:

634145

Oppdager man hudforandringer i brystet eller kuler som ikke har vært der før, bør man oppsøke lege.

I «God morgen, Norge» i høst demonstrerte Rolf Kåresen, som har fått Kongens fortjenestemedalje i gull for sin medisinske karriere, hvordan man kan undersøke brystene. Se videoen nedenfor:

554532

De fleste overlever

Selv om kuler på brystet kan være tegn på brystkreft, kan de også være tegn på godartede tilstander som væskefylte hulrom eller godartede cyster.

Dersom man skulle få påvist kreft, er sjansen for å overleve stor.

Generelt overlever nå to av tre som har fått kreft. Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen, uttalte tidligere i år at fremskrittene innen kreftforskningen har vært store.

– Vi ser kortere avstand mellom forskning og behandling. Det kommer flere medikamenter som direkte følge av kunnskap om sykdomsmekanismer. Det resulterer i at flere overlever kreft og flere lever med kreft med bedre livskvalitet, sa hun i april.

Les flere nyheter om kropp og helse på tv2.no/gatelegene. Du kan se «Gatelegene» mandag til torsdag klokken 19.00 og lørdag og søndag klokken 18.00 denne uka på TV 2.